Rundveehouderij

Nieuws 1294 x bekeken

€20 miljoen voor Spaanse melkveehouders

Madrid - Het Spaanse kabinet heeft ingestemd met een steun van €20 miljoen voor melkveehouders bij wie de kostprijs van de melk hoger ligt dan de verkoopprijs of die een onrendabele onderneming hebben.

Boeren krijgen €300 per koe met een maximum van €10.000 per bedrijf als de kostprijs van de melk hoger is dan de verkoopprijs. €110 per koe is beschikbaar voor boeren die als gevolg van investeringen verlies leiden en dus geen voordeel hadden van hun modernisering.

De steun stopt als het totaalbedrag van €20 miljoen is bereikt. De regering schat in dat de boeren hierdoor in november weer liquide kunnen draaien.

EU-steun pas in december beschikbaar

De Europese steun (€25,5 miljoen) die Spanje is toegezegd, zal de boeren pas in december bereiken, aldus Isabel García Tejerina, minister van landbouw. Zij verklaart dat de €20 miljoen die ze heeft toegezegd nodig is als hulp wegens de exceptionele situatie die de lage melkprijzen veroorzaken.

De €20 miljoen is een aanvulling op de hulp die de melkveehouders via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) krijgen door het verlenen van een voorschot van 70 procent (vanaf 16 oktober), en de steun van €25,5 miljoen die Brussel heeft toegezegd.

Boeren Galicië niet tevreden

De boerenbonden, industrie en distributie tekenden het akkoord, op de boerenbonden UPA en COAG na. De melkveehouders uit Galicië hebben aangegeven in oktober weer te gaan protesteren als de prijzen van de melk niet stijgen. Zij vinden dat het akkoord dat getekend is in Madrid geschonden is. De geest ervan dan, want in feite verwerpen ze het hele akkoord, omdat het naar hun mening te weinig garanties biedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.