Rundveehouderij

Nieuws 2438 x bekeken 5 reacties

Zonnepanelen bij een op zeven melkveehouders

Roggel - Op 14,4 procent van de Nederlandse melkveehouderijen liggen zonnepanelen op de staldaken. Vorig jaar lag dit percentage op 10,9 procent.

Op de bedrijven met meer dan 100 koeien is het percentage zonnepanelen het hoogst. Het percentage investeringsplannen in zonnepanelen is in het afgelopen jaar wederom gedaald. Dit blijkt uit de RundveeScanner 2015 van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse melkveehouders.

Alternatieve energie op melkveebedrijf

In de periode april tot en met juli beantwoordden ruim 8.000 melkveehouders met minimaal vijftig koeien vragen over onder andere het gebruik van alternatieve energie op het bedrijf.

Op 15,8 procent van de melkveebedrijven in de klasse meer dan honderd koeien zijn zonnepanelen aanwezig. In de klasse zeventig tot honderd koeien komt dit percentage uit op 13,8 procent. Het percentage zonnepanelen is het meest toegenomen op de melkveebedrijven in de klasse vijftig tot zeventig koeien, 12,6 procent van hen heeft zonnepanelen op de staldaken liggen.

Investeren in zonnepanelen minder populair

Het investeren in zonnepanelen voor het bedrijf wordt elk jaar minder populair onder de melkveehouders. Voor het derde jaar op rij zien we deze investeringsplannen dalen. Waar in 2012 nog 20,5 procent plannen had om zonnepanelen aan te schaffen, wil nu (drie jaar later) 12,6 procent investeren in zonnepanelen.

Meeste interesse in zonnepanelen in Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland zijn de melkveehouders het meest van plan om in zonnepanelen te investeren (15,5 procent). De Utrechtse melkveehouders volgen op een tweede positie (15,2 procent). De melkveehouders in de provincies Flevoland (9,9 procent), Limburg (10,0 procent) en Drenthe (10,0 procent) zijn het minst van plan om zonnepanelen aan te schaffen.

Meer interesse in zonne-energie in België en Duitsland

Ten opzichte van hun Belgische en Duitse collega's, lopen de Nederlandse melkveehouders achter op het gebied van zonnepanelen. Uit de RundveeScanner België 2014/2015 bleek dat op 38,0 procent van de Belgische melkveehouderijen zonnepanelen aanwezig zijn. In Duitsland heeft circa 60 procent van de melkveehouders zonnepanelen op het dak.

Laatste reacties

 • new kids

  Daarom heeft men ook een liquiditeitsprobleem, er worden miljarden gestoken in zonnepanelen waarvan de landbouw een groot deel.
  Hierdoor blijft er minder ruimte over om andere noodzakelijke investeringen of aflossingen te kunnen doen.
  Ik ga mijn hypotheekruimte niet verknappen aan die panelentroep, rendement is veel en veel te laag. Bergen subsidies worden er door de staat aan verknapt, geen wonder dat het economisch slecht gaat in de westerse wereld.
  Fabrikanten en zonnepaneel-installateurs en financiers en tussenpersonen lachen zich kapot. De eindgebruiker heeft het risico en laag rendement. Als de subsidie wegvalt kun je de panelen wel in de brand steken.

 • maatje 1904

  het ergste is als straks de slimme meter verplicht wordt en precies geregistreerd wordt wat terug geleverd wordt en daar pakken ze je mee door weinig te betalen en duur terug kopen als je stroom nodig hebt

 • Jan Mark

  Dat de Duitsers er zo veel op het dak hebben liggen dat heeft ook te maken met de subsidie uit de duitse overheid voor de Energiewende. Dat er een vaste prijs werd bepaald voor 50 cent per Kwh maakte dat de terugverdientijd minder dan 5 jaar was, dan zou iedereen met een fatsoenlijk dat dat doen volgens mij. 

 • vink


  Zodra 50% zonnepanelen heeft moet je er maar op rekenen dat het belast gaat worden. Dan schijnt de zon niet meer gratis.

 • veldzicht

  Die zonnepanelen zijn in ieder geval beter dan die afschuwelijke wind(subsidie)
  molens,nog beter alles weg en 4 kerncentrales heb altijd stroom ook zonder wind of zon.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.