Rundveehouderij

Nieuws 3500 x bekeken 7 reacties

Zoektocht naar beperking ammoniakemissie melkveestallen

Apeldoorn – Een consortium van bedrijven gaat samenwerken om tot nieuwe of vernieuwde stalsystemen te komen om de ammoniakemissie op melkveebedrijven te verlagen.

Dat meldt Agrifirm. Eind 2017 hoopt men de eerste resultaten te kunnen presenteren. Om ontwikkeling in de melkveehouderij gaande te houden, moet deze naast de fosfaatregulering, ook duurzame oplossingen vinden voor het beperken van de ammoniakemissie. Nieuwe en of aangepaste stalsystemen moeten melkveehouders mogelijkheden geven binnen de bestaande regelgeving hun bedrijf verder te ontwikkelen. In het ontwerptraject worden ook meerdere maatschappelijke aandachtvelden zoals dierwelzijn, –gezondheid en beweiding meegenomen.

Samenwerking binnen topsector Agrofood

Genoemd initiatief wordt mogelijk gemaakt door een publiek-private samenwerking voor onderzoek en innovatie binnen de topsector Agrofood. Betrokken bedrijven zijn: Agrifirm Exlan, Anders Beton, Inno+, GEA Farm Technology, Vetvice en Wageningen UR Livestock Research.

Laatste reacties

 • alco1

  Als door de emissie de stikstof nou door mest op het land komt of de lucht inwaait. Het maakt geen verschil. 
  Misschien is de lucht in waaien nog wel beter. Groeien de bossen ook beter, waar dan gestookt mee kan worden. Dit bespaart olie en gas. De veroorzakers van de ijskap versmelting en totale vernietiging van het aardse leven.

 • MarcelR

  Het blijft natuurlijk nog steeds de vraag, of ammoniakemissie negatieve gevolgen heeft voor natuurgebieden?

  Ik denk nog steeds dat er geen negatieve gevolgen zijn.

  In diverse natuurgebieden wordt de 'berekende' krititsche depostiewaarde
  overschreden voor enkele plantjes, maar de plantjes zijn er nog steeds. Rara...
  (een gevalletje bossen gaan dood door zure regen).

  Zou je eventueel, om wat voor reden dan ook, de ammoniakemissie uit stallen willen verminderen, dan zijn er twee opties: 
  1) Ammoniak afvangen d.m.v. een luchtwasser
  2) Mest en urine gescheiden afvoeren, voordat het bij elkaar komt.

  Alle andere opties, met klepjes, bolle roosters, gleufjes/sleufjes enz.. hebben geen enkele zin. De mest en urine komen bij elkaar en er ontstaat ammoniak.
  Uiteindelijk als er gemixt wordt zal de ammoniak vrij komen en het luchtruim kiezen.

  Ik denk dat het tijd wordt dat we met deze geldverslindende flauwekul snel ophouden. 

  Mijn ogen zijn dan ook gericht op het V-focus onderzoek 
  http://www.v-focus.nl/ammoniak2015/

  Ik ga uit van een gunstige uitslag, waarmee de onzinnige regelgeving, m.b.t. ammoniakemissie voorgoed tot het verleden zal behoren.   

 • alco1

  Marcel. Men moet zich eens afvragen hoe al die olie, gas, steenkool, gas en veengronden ontstaan zijn.
  Door weelderige plantengroei in het verleden is het enigste verklaarbare. Met als gevolg dat teveel stikstof vastgelegd werd en zuurstof gemaakt werd voor het aardse leven en bescherming tegen te vel zonlicht.
  Nu dit alles weer uit de grond halen is de verklaring voor de opwarming van de aarde.
  Ammoniak ontstaan door vertering van mens en dier wordt weer opgeslokt door de plantengroei voor voedsel.
  Pure kringloop dus.

 • tonny60

  Alco.ammoniak in de mest onstaat doordat urine en vaste mest bij elkaar komen.Als er in de put lucht toegevoegd wordt heb je in ieder geval in de put geen ammoiakvorming meer.google maar eens op EAROMIX. 

 • landboer


  Juist alco ,en die weelderige plantengroei ontstond misschien wel door een teveel aan CO2 in de lucht ,en zo lost het probleem zichzelf op!

 • alco1

  Zo kwam er in ieder geval een evenwicht waarin te leven valt.
  Het zit nog wel iets geavanceerder in elkaar doordat plankton ook een voorbereider is van olie e.d.
  Waar het om gaat is dat als er meer voeding nodig is, er ook meer verbouwd moet worden, wat dus een automatisch kringloop maakt, zonder bureaucratische berekende 'aannames'.

  Opgeslagen grondstoffen gebruiken veroorzaakt de opwarming van de aarde. Dat is de realiteit. Echter daar doen we allemaal aan mee en kan er politiek gezien geen beschuldigende vinger opgestoken worden. Wanneer dringt het besef eens door, dat als we het voortbestaan van de aarde willen garanderen, we ons moeten behelpen met water, wind, zon en houtstook- energie.

 • koestal

  Ze zoeken weer de problemen bij de boer,waarom niet bij het verkeer en de industrie,de boer krijgt weer de schuld van alle ammoniakemissies. Barbertje zal hangen. Hierover zijn de politici en ambtenaren gauw eens. De uitslag van deze onderzoeken staan al weer bij voorbaat vast !!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.