RundveeNieuws

Voor SP staat vast dat liberalisering zuivel is mislukt

Den Haag – “Minder dan een half jaar na de afschaffing van de melkquotering kunnen we concluderen: de liberalisering van de melkveesector is mislukt en kent voornamelijk verliezers.” Die conclusie trekt Kamerlid Eric Smaling amper vijf maanden na het loslaten van de melkquotering

“Een historische vergissing”, zegt de SP’er die op korte termijn met de staatssecretaris wil debatteren over het Europese besluit om de quotering af te schaffen. “Het ineenstorten van de melkprijs was te voorzien”, zegt Smaling.

De SP wil dat de Europese Unie het alternatief van de European Milk Board overneemt, het zogenoemde Market Responsibility Programme, dat overproductie en instortende zuivelprijzen moet voorkomen.

‘Gemiste kans’

Smaling vindt het een gemiste kans dat niet vanaf het begin af aan in Nederland is gestuurd op grondgebondenheid, weidegang en productiebeheersing. “Er is wanbeleid gevoerd. Er zijn met spoed herstelmaatregelen nodig om de schade van het gevoerde beleid te beperken”, zegt Smaling.

‘Kosten mestverwerking laatste duwtje’

Smaling heeft weinig geloof in het systeem van fosfaatproductierechten omdat daarmee de extensieve melkveehouder benadeeld wordt ten gunste van de snelle groeiers. Bovendien ziet hij dat varkenshouders in de problemen komen vanwege de groei in de melkveehouderij. Varkenshouders moeten meer betalen voor de afzet van mest. “En met een geschiedenis van lage prijzen gevolgd door productieverhogingen plus grote afhankelijkheid van de prijs van soja was de varkenshouderij al buitengewoon kwetsbaar. Zo’n extra kostenpost voor mestverwerking is dan het laatste duwtje.”

Beheer
WP Admin