RundveeNieuws

Vleesveesector alert op uitwerking fosfaatrecht

Den Haag – De vakgroepen voor de vleesvee- en vleeskalverhouderij van LTO Nederland zijn alert op de uitwerking van de fosfaatrechten voor melkvee.

De vleesveesector is beducht dat de ontwikkelingen in de melkveehouderij ook gevolgen kunnen hebben voor houders van vleesvee en vleeskalveren. Staatssecretaris Dijksma van Economische zaken praat niet over fosfaatrechten voor vleesvee stellen de vakgroepen vast in een schrijven aan hun leden. Toch is er belang voor beide sectoren.

Duidelijke afspraken fosfaatruimte sectoren

Volgens Wim Thus, voorzitter van LTO Vleeskalverhouderij, liggen er duidelijke afspraken binnen LTO over de verdeling van de fosfaatruimte tussen de sectoren. Voor vleesvee gaat het dan om een sectorplafond van 12,5 miljoen kilo fosfaat op basis van de productie in 2002. “Geen directe zorg, maar we zijn wel alert”, aldus Thus.

Overlap sectoren met verschillende diercategorieën

Volgens Jos Bolk, voorzitter van LTO Vleesveehouderij, is het allemaal afhankelijk van de invulling die in de komende maanden bekend moet worden. Hij wijst op de overlap tussen de sectoren met verschillende diercategorieën. Het gaat dan bijvoorbeeld om de categorieën 101, jongvee jonger dan een jaar, en om de categorie 102 (jongvee van een jaar en ouder). Die categorieën kunnen in beide sectoren voorkomen. Volgens Bolk is dat al onder de aandacht gebracht bij EZ. “In onze sector hebben we geen mestprobleem”, aldus Bolk, “We zijn best bereid om mee te denken over oplossingen voor het probleem van de melkveehouderij, maar dat mag geen nieuw probleem opleveren voor de vleesveehouderij.”

Beheer
WP Admin