Rundveehouderij

Nieuws 1240 x bekeken

Test toont CDH aan

Deventer - De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een test beschikbaar die CDH, een stoornis in de cholesterolstofwisseling bij kalveren aantoont.

Cholesterin Defizit Haplotyp (CDH) is een genetische aandoening bij Holsteinrunderen. Kalveren kunnen geen vet opnemen uit voedingsstoffen en krijgen diarree door vet in de mest. Het kalf spreekt zijn eigen vetreserves aan en sterft uiteindelijk binnen één tot zes maanden. Behandeling is niet mogelijk.

De test meet het cholesterolgehalte van kalveren, hiermee is inzichtelijk te maken of het dier lijder, drager of gezond is. Een 'lijderkalf' (homozygoot drager) heeft het gen van vader en moeder geërfd, een 'dragerkalf' (heterozygoot) van één van beide ouders. Een kalf kan getest worden vanaf twintig dagen leeftijd en is gezond als het cholesterolgehalte hoger is dan 1,5 mmol per liter. Als het lager dan 1,0 mmol per liter is, kan er sprake zijn van een drager; een lijder heeft minder dan 0,5 mmol per liter. Lijders kunnen niet behandeld worden en zullen uiteindelijk sterven.

De uitslag van de test duurt twee werkdagen. De test was al beschikbaar alleen wordt deze normaal gesproken niet gebruikt in rundvee. De test kost €17,50 exclusief btw en basiskosten en dierenartskosten voor bloedtappen.

In Nederland en Vlaanderen is ruim 4 procent van de Holstein-populatie drager. Hierbij is een duidelijk verschil tussen rood- en zwartbont. Bij de zwartbontpopulatie is circa 3 procent drager, binnen de roodbontpopulatie circa 8 procent.

Een Duitse onderzoekgroep met onderzoekers van het VIT, Institute for Animal Breeding van de Universiteit in Kiel, de Diergeneeskunde-universiteit (TiHo) in Hannover en de Munich University of Technology (TUM) ontdekte de genetische afwijking CDH en deed ook afstammingsonderzoek. Daar kwam de stier Maughlin Storm naar voren als drager van deze aandoening. Ook zijn zoon Goldwyn (Shoremar James x Storm) is drager. Op dit moment werkt de onderzoeksgroep aan het ontwikkelen van een test om het daadwerkelijke afwijkende gen te identificeren. In Duitsland is circa 8 procent van de Holsteinpopulatie drager.

Of registreer je om te kunnen reageren.