Rundveehouderij

Nieuws 12 reactieslaatste update:31 aug 2015

Spanje: €300 per koe voor melkveehouder

Madrid - €300 per koe, dat is het hulpplan dat de Spaanse minister van Landbouw, Isabel García Tejerina, afgelopen weekend aan melkveehouders die hun melk met verlies verkopen beloofde.

Er komen zo'n 2.500 tot 3.000 van de in totaal 22.732 melkveehouders die Spanje telt, voor de subsidie in aanmerking, geeft Tejerina aan.
Duizenden noodlijdende Spaanse boeren gingen de afgelopen tijd al meerdere keren de straat op, vooral in Galicië. De boeren eisten dat de regering ze financieel bij zou staan en de melkprijzen tot €0,34 per liter aanvult, wat de Franse melkveehouders is toegezegd. De Unie van Kleine boeren (UPA) publiceerde uit eigen statistieken dat de gemiddelde kostprijs voor melk €0,28 cent per liter is.

Grimmige sfeer in overleg

Vorige week was er overleg tussen de minister, landbouworganisaties, melkveehouders en de foodsector over de minimumprijs van €0,34 per liter. De minister gaf aan dat een minimumprijs, zoals Franse boeren is toegezegd, tegen de mededingingswet ingaat en indruist tegen de Europese regelgeving. Het overleg verliep in grimmige sfeer.

De landbouwminister geeft aan dat ze alles zat doen wat wettelijk mogelijk is om de situatie in de Spaanse melkveehouderij te verbeteren. Op 28 augustus zal er tijdens de Europese ministerraad overleg zijn tussen de ministers van landbouw van Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal.

Asaja is blij

De vereniging van jonge landbouwers van Galicië (Asaja) is verheugd over de maatregel. In een verklaring schrijven ze dat deze subsidieregeling hulp geeft aan de landbouwers wiens voortbestaan aan een zijden draad hangt; dat zijn zo'n 2.500 landbouwbedrijven. 'Het geeft liquiditeit aan degenen die werken voor abnormaal lage prijzen per liter melk of die zelfs maanden zonder loon werken.'

Asaja pleit ondanks de subsidies wel voor een overeenkomst tussen de boeren, de industrie en de distributie om "een verhoging van de waarde van ons product" te realiseren. Ook landbouworganisatie COAG-Ugam is blij met de subsidie, men ziet het als het begin van 'het weven van een vangnet, dat faillissementen voorkomt.'

 

 

 

Laatste reacties

 • .....

  Sympathiek gebaar

 • lepercheron 46

  Daar heb je het alweer, de ene boer krijgt wel wat en de ander niet.

 • schoenmakers1

  hup dijksma, als dit in spanje kan, kan dat hier ook, of wil je dit ook weer niet

 • Tuig

  Nog meer subsidie voor melkveehouders.  Kunnen ze nu Helemaal niks zelf.

 • vandenbrand

  tuig, iedereen vecht voor zichzelf. maar de nederlandse boer slaapt verder.

 • kleine boer

  Tuig, Ik neem aan dat je zelf na april bent gaan melken en zo het net zo goed krijgt als de melkveehouders ....zonee niet slim dan en niet zeuren nu

 • Tuig

  Ik zit in een kleinere sector die van de overheid nooit iets krijgen.  Geen subsidie uit Brussel. We hebben 2 zeer slechte jaren gehad,  zou mijn verlies graag Willen ruilen met met het verlies van de melkveehouders nu. Ik verbaas mij Altijd over melkveehouders,  als het goed gaat wordt alles bijelkaar gekocht, gaat het wat slechter dient de overheid onmiddelijk bij te springen. 

 • vink


  Zo krijgen we geen marktwerking.......

 • Schraar

  Is toch wel raar tuig, hier op internet staan altijd van die onzin reacties over melkveehouders die niet met geld om kunnen gaan en de winst van de laatste jaren opgemaakt hebben aan dure tractoren, enz. In de praktijk zie ik hier helemaal niets van. Ik ken geen enkele boer die onnodig dure tractoren of ander machines gekocht heeft. Onze jongste tractor is van 2001, de rest is nog ouder en allemaal allang afgeschreven. 
  Melkveehouders kunnen zeker zo goed met geld omgaan dan andere boeren, maar dat beetje wat we de laatste 2 jaar extra over hebben gehouden is zo weer weg met deze prijzen.

 • lepercheron 46

  Nou Schaar, dan moet je eens verder kijken dan je neus lang is, Mede door de BTW regeling worden meer nieuwe machine`s gekocht dan nodig is, onze jongste trekker is van 1994 en we kunnen er alles mee. de rest van het machine park is ouder en alles is allang afgeschreven, dan kan je ook geld overhouden.

 • Schaap1975

  nou Schraar ik ben het ook niet met je eens. Het hoeven niet alleen tractoren te zijn. Er worden ook stallen gebouwd voor meer als €6000/koeplaats. Ik gun ieder alles en ze mogen voor mij wel voor meer als €10000,-/koeplaats bouwen. Alleen 1 ding niet zeuren als de melkprijs zakt!! Er worden ook stallen voor €3000/koeplaats gebouwd waar ook 10000/koe gemolken wordt. En natuurlijk moet ieder iets verdienen, maar als ondernemer weet je ook dat je weleens een verliesjaar hebt, en dit blijft zo. Een sector met altijd winst bestaat niet en gaat ook niet bestaan.

 • farmer4life1

  Een fatsoenlijke prijs voor primaire producten is normaal. Dat jullie dat niet aan het verstand te brengen is... Iedereen heeft zijn marge. Waar soms verlies wordt gemaakt door overnames of investeringen. 

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.