Rundveehouderij

Nieuws 1842 x bekeken 3 reactieslaatste update:1 sep 2015

Spaanse supermarktketen roept melkveehouders op zich te verenigen

Santander - De Spaanse supermarktketen Lupa heeft de melkveehouders opgeroepen een groep te vormen en te onderhandelen met de zuivelindustrie. Dat meldt de regering van Cantabrië, een Spaanse provincie.

Er bestaat een organisatie van melkveehouders, OPL, maar hier moeten meer melkveehouders zich bij aansluiten, vindt Lupa. Het supermarktbedrijf denkt dat de oplossing voor het probleem van de prijs van de melk lastig is omdat er veel betrokken sectoren zijn. Alleen als alle melkveehouders zich verenigen tot een grote en sterke OPL hebben ze de capaciteit om te onderhandelen met de industrie voor een fatsoenlijke melkprijs boven de kostprijs.

Een ontmoeting is nu geregeld tussen onder meer de Spaanse minister van Plattelandszaken, Visserij en Voedselvoorziening, Jezus Oria, de adjunct-directeur van Lupa en vertegenwoordigers van de distributiesector. Dit is bedoeld als voorgesprek voor een overleg met de minister van Landbouw, Visserij en Milieu, Isabel García Tejerina.

Minimumprijs

Onlangs hebben de Britse supermarkten Asda, Lidl, Aldi en Morissons een minimumprijs voor hun melk afgesproken. De winkels eisen dat hun melkleveranciers de hogere melkvergoeding direct doorschuiven naar de boeren.

Laatste reacties

  • halbe

    Daar ligt nu net het probleem. De EU verbiedt prijsafspraken binnen de keten. Als daar een oplossing voor wordt gevonden voor de landbouw(allemaal kleine producenten) dan is het probleem voor een groot deel opgelost.

  • Mozes

    @halbe, dan is het probleem nog steeds niet opgelost. Kijk naar de afspraken die in Frankrijk gemaakt zijn. Daar heeft men afgesproken dat er minimaal €1,40 per kg voor varkens betaald wordt. Vervolgens kunnen varkens uit andere landen geleverd worden tegen een lagere prijs waardoor de Franse boeren met hun varkens blijven zitten. 

  • halbe

    @Mozes. Die afspraak van 1,40€ per kg.varkensvlees was helemaal geen afspraak, maar politieke grootspraak. Alleen de minister van landbouw geloofde erin. De inkopers steken hun middelvinger op en de veehouders blijven met volle hokken zitten. Voor een prijsafspraak heb je het akkoord van beide partijen nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.