Rundveehouderij

Nieuws 1834 x bekeken laatste update:1 sep 2015

Spaanse boeren protesteren in twaalfdaagse Witte Mars

Santander - Spaanse boeren uit de provincie Cantabrië protesteren in een Marcha Blanca, een Witte Mars.

Ze zijn in twaalf etappes van Léon onderweg naar Madrid, waar ze op 4 september bij de poorten van het ministerie van Landbouw hopen aan te komen. De etappes zijn 15 tot 20 kilometer per dag, maar de boeren gaan dan ook te voet.

'Onze toekomst is melk'

Onder het motto 'Onze toekomst is melk' zijn leden van de de landbouworganisaties Urcacyl, UCCL en landbouworganisaties Asaja en de National Milk Producers Organisation onderweg. Aan het einde van de dagelijkse mars komen de boeren bijeen met coöperaties, organisaties, sociale partners en lokale overheden.

Dit is bedoeld ter ondersteuning van de melkveehouders en om te eisen dat de regering actieve maatregelen neemt om hun continuïteit en toekomst te waarborgen. Daarnaast legt men bij de lokale autoriteiten een symbolische steen van melk. Op zaterdag 29 augustus verdelen boeren 1.000 liter melk gratis in Santander.

Alleen grote bedrijven overleven

In Cantabrië waren in 2001 nog 3.800 melkveehouders, momenteel zijn er in deze regio nog maar 1.500. Alleen de grote bedrijven zijn in staat om te overleven. Landbouworganisaties schatten dat voor een levensvatbare exploitatie, de prijs die de Spaanse boer voor een liter melk moet krijgen tussen € 0,34 en € 0,36 per liter moet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.