RundveeNieuws

‘Russische zuivel profiteert van importstop’

Moskou – De Russische melkveehouderij en zuivelindustrie hebben duidelijk geprofiteerd van het zuivelembargo dat een jaar geleden is ingesteld.

Dit constateert een drietal zuivelexperts op de website milknews.ru. De melkveestapel is vergeleken met een jaar geleden 2,4 procent gekrompen. Ondertussen is de melkaanvoer met 3 procent gestegen. Dit is een duidelijk positieve ontwikkeling voor de melkveehouderij in eigen land.

Meer kansen voor kaasmakers

Door het ingestelde invoerverbod kregen de eigen, Russische kaasmakers ook weer meer afzetkansen op de binnenlandse markt. De kaasproductie en -afzet stegenmet 22,6 procent, terwijl ook de roomproductie met ruim 8 procent steeg. De afzet van gewone, volle drinkmelk bleef nagenoeg gelijk.

De import van kaas vanuit het ‘verdere buitenland’ (exclusief Wit-Rusland, Kazachstan, Armenië etc.) daalde ondertussen met een factor 9,4. De boterimport werd 7,8 keer kleiner dan een jaar geleden en de import van magere melkpoeder liep met 3,5 maal terug.

Wereldwijde problemen

Door het Russische invoerverbod kwamen zuivelondernemingen wereldwijd in de problemen, melden de Russische deskundigen. De lagere Chinese invoer wordt door hen niet genoemd. Boeren in de EU kregen een zware val van de melkprijs te verwerken. In Nederland halveerde de melkprijs zo ongeveer. In de Baltische landen viel de melkprijs nog verder naar beneden. In Rusland steeg de melkprijs juist iets, maar niet zo sterk als in bij voorbeeld Japan. In Rusland stegen ook de marges in de verwerking van melk tot allerlei zuivelproducten. De sterke koersval van de roebel had geen merkbaar effect op de marge in de Russische zuivelsector.

Beheer
WP Admin