Rundveehouderij

Nieuws 1871 x bekeken

Runder-tbc België: 42 van 162 contactbedrijven tuberculose-vrij

Brussel – Van de 162 contactbedrijven van het met runder-tuberculose besmette rundveebedrijf in de Belgische provincie Limburg hebben tot nu toe 42 bedrijven opnieuw het statuut tuberculose-vrij ontvangen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Op 19 bedrijven moet een tweede tuberculinatie of een bacteriologisch onderzoek gebeuren. Op 101 bedrijven wordt nog gewacht op de definitieve en volledige resultaten. Zij houden voorlopig het statuut opgeschort.

Op 30 juli 2015 werd een haard van runder-tuberculose bevestigd in de provincie Limburg nadat bij een rund van dit bedrijf in het slachthuis letsels van tuberculose werden vastgesteld. Op het besmette bedrijf werden direct 180 dieren getest. Daaruit bleekt dat 63 runderen besmet waren en 58 verdacht. Daarom werden alle runderen geslacht. Het bedrijf wordt gereinigd en ontsmet. De 162 contactbedrijven kwamen onder bewaking te staan. Het tuberculose-vrij statuut werd vervangen door het statuut opgeschort. Van deze bedrijven is alleen het afvoeren van slachtrunderen rechtstreeks naar het slachthuis toegestaan, en alleen met toestemming van de Provinciale Controle-eenheid (PCE).

Of registreer je om te kunnen reageren.