Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Rietzwenkgras efficiënt met fosfaat

Nijmegen - Nu de fosfaatrechten mogelijk de nieuwe beperking vormen na het melkquotum, wordt het zaak efficiënt met fosfaat om te gaan.

Graszaadkweker Barenbrug zoekt winst in het benutten van mineralen en met name fosfaat door grasrassen te beoordelen en te selecteren op efficiënt gebruik van het mineraal. Daarbij blijkt dat zachtbladig rietzwenkgras 101 kilo droge stof produceert per kilo fosfaat. Dat is een stuk efficiënter dan Engels raaigras. Dat levert gemiddeld 87 kilo droge stof per kilo fosfaat op. Timothee komt uit op 82 kilo droge stof. Het rietzwenkgras van Barenbrug levert ook de meeste kilogrammen ruw eiwit per kilo fosfaat. Dat komt uit op 16 kilo, tegen 13 voor Engels raaigras.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Maar minder vem's maar dat mogen we niet weten.

 • landboer


  Wat meer mais voeren.

 • yupo


  bij een optimale grond conditie geeft rietzwenk nogal wat meer opbrengst  en kan beter tegen droge periode omdat dit gras een diepere beworteling heeft dus vems per hectare kan rietzwenk makkelijk mee

 • mtseshuis

  Wij twijfelen, staat altijd dik gras, maar slinkt enorm in. Wegen het gras, maar ook altijd minder tonnen in de opraapwagen, droogt wel sneller, toch maar eens een monster van een vracht nemen..

 • farmer4life1

  Het ideale ras voor barenburg. Elk jaar opnieuw doorzaaien met een beetje graszaad met biologische onkruid bestrijding in 1 werkgang.

 • j.verstraten1

  ik twijfel ook. betwijfel of koeien het vers zouden willen vreten, beetje bittere smaak. Het hoopt enorm, omdat het snel droogt en zich moeilijk laat pakken. Daarom altijd als laatste maaien en als eerste in de kuil met engels raai er bovenop. Kan wel zeggen na 4 jaar maaien helemaal geen slijtage van de grasmat.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.