Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

Onduidelijkheid over omvang veestal Koolen

Wichmond - Internetmiljonair Kees Koolen vraagt een vergunning aan voor 1.455 runderen in het melkveebedrijf in Wichmond, maar wil bij monde van zijn woordvoerder een gefaseerde groei die maximaal kan leiden tot 400 melkkoeien.

De melkstal wordt het fokbedrijf voor het grootste melkveebedrijf ter wereld dat Koolen met Willy van Bakel opzet in Brazilië. Op 30 december 2014 verleende de gemeente Bronckhorst, waar Wichmond onder valt, Dutch Dairy Genetics b.v., een bedrijf van Kees Koolen, een vergunning voor het inrichten van een rundveehouderij, voor een aantal dieren 'dat past bij de locatie'. Daarna is er met het oog op uitbreiding een principeverzoek gedaan voor wijziging van het agrarisch bouwperceel, voor 138 stuks melkvee, 200 stuks jongvee en 50 fokstieren of overig rundvee ouder dan twee jaar. De gemeente houdt deze aanvraag aan, met het verzoek aan de initiatiefnemer om eerst de buurt in te lichten.

Niet alle 1.455 dieren in Wichmond

De ontwerpvergunning van de natuurbeschermingswet gaat uit van een stal van 1.455 dieren, waarvan 975 melkkoeien. Marcel Schiphorst, adviseur van Dutch Dairy Genetics, legt uit dat het niet de bedoeling is om 1.455 dieren in Wichmond te stallen. De familie Koolen wil het ammoniakplafond op het bedrijf verhogen, vandaar de aankoop van ammoniakrechten van een varkens- en een pluimveebedrijf. Dat is weggeschreven in dieraantallen. "Fosfaat zou een probleem kunnen worden." Schiphorst legt uit dat er in Wichmond op 2 hectare grond twee bedrijfswoningen, een machineberging en een stal voor maximaal 400 melkkoeien en jongvee gebouwd kunnen worden.

Ontwerpvergunning voldoet aan regels

De ontwerpvergunning voor de natuurbeschermingswet, die op 3 juni gepubliceerd is, voldoet aan de regels waarop de provincie mag toetsen. Er zijn tien zienswijzen op binnen gekomen, die kunnen leiden tot het opvragen van nadere informatie. In de omgevingsvisie is, als opvolging van het streekplan, de eis opgenomen dat 50 procent van het ruwvoer afkomstig is van de gronden van de aanvrager zelf. Toetsing hiervan ligt bij de gemeente.

Koolen zelf kon niet bereikt worden voor commentaar.

Wie is Kees Koolen?

De Brabantse boerenzoon Kees Koolen (49), is bekend als oprichter van Booking.com. Hij zet in Jaborandi, Zuidoost-Brazilië, het 'grootste melkveebedrijf ter wereld' op, met 100.000 melkkoeien. Koolen wil in Nederland het genetisch materiaal fokken dat naar Brazilië kan.

Laatste reacties

 • remi123

  als je produceert voor brasil, ga dan ook naar brasil. Wat heeft het voor Nederland als meerwaarde?

 • peters-pleging1

  Lekker zulke jongens. Maken de prijzen nog meer kapot voor anderen. Miljonair...... en nog niet tevreden. Gunt een ander blijkbaar geen goede boterham. Egoist.

 • Vhouder

  allemaal swets bedrijf met 100000 koeien keep on dreaming

 • missis

  met van Bakel dan kan hij nog wel eens geld te kort kunnen hebben............

 • missis

  Dan zou hij nog wel eens geld te weinig kunnen hebben....

 • haam

  400 koeien op 2 ha met een vergunning van 1455 dieren  ja ja ja ,  weet trouwens iemand of de huidige eigenaar  een campina  lid is  want dan kan deze man toch zo via de achterdeur ook lid worden  van campina  en gaat zo voorbij aan de nieuwe doelstelling dat nieuwe leden weidegang moet toepassen. En inderdaad #4 dat er nog altijd lieden zijn die in de mooie praatjes van van bakel trappen  hebzucht komt altijd nog ten val de tijd zal het leren .

 • wmeulemanjr1

  Het in mooi dat deze man een hobby heeft! En dat zijn de melkkoeien. Succes gewenst kees!

 • aj.staal1

  Het slaat toch nergens op als hij maar niet 1 fosfaat recht voor niets krijgt

 • lepercheron 46

  Dit moet direct verboden worden, 2 ha en 400 koeien,  deze verziekt het voor een ander.

 • Peltjes

  7: Hobby?? Bioindustrie zul je bedoelen.

 • el

  Kees heeft veel vertrouwen in Willy,komt allemaal goed!

 • koestal

  Deze man krijgt de vergunning,hij heeft de goede mensen om zich heen en een flink aantal juristen

 • peter1939


  is v bakel weer los dan?

 • veldzicht

  Gaat precies het zelfde als bij de varkens,kippen englastuinbouw,ze moorden elkaar uit.

 • nitevd1

  Kees, 'Google' maar eens 'Willy van Bakel oplichting' in een regel. Dan krijg je ruim 20000 hits. Da's meer dan één hit per m2 grond van je bedrijf in Nederland.

 • timo


  Deze man heeft de hele discussie die we in Nederland voeren over de toekomst van de melkveehouderij totaal gemist ?? Wat een verstand... zo'n man helpt alle mooie gezinsbedrijven met mensen die hart hebben voor de sector naar de kloten...bedankt !!!

 • Jongman

  Politiek moet niet zwichten voor een advocaat in dienst van Koolen. Voor ieder geld dezelfde regels en wetten. 
  Iemand die met Van Bakel om gaat is uit hetzelfde hout gesneden. Pas op voor deze meneer!!!

 • Snuffie

  De politiek zwicht niet voor deze ondernemer. Ze hebben gewoon de regels toegepast die voor iedere Nederlander gelden.

  Voor de rest krijg ik de indruk dat er in veel voorgaande reacties veel onzin geschreven is.  De familie Koolen beschikt over heel wat grond. Het kan nog weleens zo zijn dat Koolen met zijn 400 koeien beduidend extensiever is dan het grote gros melkveehouders van tegenwoordig. 

  Laat die Kees Koolen toch z'n gang gaan als hij de zaken netjes aanpakt. En het zou mooi zijn als hij niet steeds elke hectare grond wegkaapt door steeds net iets meer te bieden.

 • alco1

  Als iemand omgaat met Willy van Bakel en niet berooid is. Moet wel een zeer wakker persoon zijn.

 • agratax2

  @alco1. Je bedoelt te zeggen wie niet berooid wil worden gaat niet met W.v.B. om.

 • NoordHollander

  verdere discussie overbodig een ezel stoot zich in t algemeen niet twee keer aan dezelfde steen

 • metal

  Van mij mag hij er 20000 daar gaan houden de melkveesector in Nederland is toch al verziekt door al die uitgekochte en verplaatste boeren.
  Want 50000-80000 voor een ha grond daar kan een normale boer geen cent aan verdienen.  

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.