RundveeNieuws

Onduidelijkheid over omvang veestal Koolen

Wichmond – Internetmiljonair Kees Koolen vraagt een vergunning aan voor 1.455 runderen in het melkveebedrijf in Wichmond, maar wil bij monde van zijn woordvoerder een gefaseerde groei die maximaal kan leiden tot 400 melkkoeien.

De melkstal wordt het fokbedrijf voor het grootste melkveebedrijf ter wereld dat Koolen met Willy van Bakel opzet in Brazilië. Op 30 december 2014 verleende de gemeente Bronckhorst, waar Wichmond onder valt, Dutch Dairy Genetics b.v., een bedrijf van Kees Koolen, een vergunning voor het inrichten van een rundveehouderij, voor een aantal dieren ‘dat past bij de locatie’. Daarna is er met het oog op uitbreiding een principeverzoek gedaan voor wijziging van het agrarisch bouwperceel, voor 138 stuks melkvee, 200 stuks jongvee en 50 fokstieren of overig rundvee ouder dan twee jaar. De gemeente houdt deze aanvraag aan, met het verzoek aan de initiatiefnemer om eerst de buurt in te lichten.

Niet alle 1.455 dieren in Wichmond

De ontwerpvergunning van de natuurbeschermingswet gaat uit van een stal van 1.455 dieren, waarvan 975 melkkoeien. Marcel Schiphorst, adviseur van Dutch Dairy Genetics, legt uit dat het niet de bedoeling is om 1.455 dieren in Wichmond te stallen. De familie Koolen wil het ammoniakplafond op het bedrijf verhogen, vandaar de aankoop van ammoniakrechten van een varkens- en een pluimveebedrijf. Dat is weggeschreven in dieraantallen. “Fosfaat zou een probleem kunnen worden.” Schiphorst legt uit dat er in Wichmond op 2 hectare grond twee bedrijfswoningen, een machineberging en een stal voor maximaal 400 melkkoeien en jongvee gebouwd kunnen worden.

Ontwerpvergunning voldoet aan regels

De ontwerpvergunning voor de natuurbeschermingswet, die op 3 juni gepubliceerd is, voldoet aan de regels waarop de provincie mag toetsen. Er zijn tien zienswijzen op binnen gekomen, die kunnen leiden tot het opvragen van nadere informatie. In de omgevingsvisie is, als opvolging van het streekplan, de eis opgenomen dat 50 procent van het ruwvoer afkomstig is van de gronden van de aanvrager zelf. Toetsing hiervan ligt bij de gemeente.

Koolen zelf kon niet bereikt worden voor commentaar.

Wie is Kees Koolen?

De Brabantse boerenzoon Kees Koolen (49), is bekend als oprichter van Booking.com. Hij zet in Jaborandi, Zuidoost-Brazilië, het ‘grootste melkveebedrijf ter wereld’ op, met 100.000 melkkoeien. Koolen wil in Nederland het genetisch materiaal fokken dat naar Brazilië kan.

Beheer
WP Admin