Rundveehouderij

Nieuws 1718 x bekeken

Nieuw vermoeidheidssyndroom bij Amerikaans vleesvee

Doetinchem - Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw vermoeidheidssyndroom ontdekt dat vleesvee treft.

Dit meldt het Tijdschrift voor Diergeneeskunde op basis van the Journal of the American Veterinary Medical Association. Het syndroom lijkt op een vergelijkbare aandoening in de varkenshouderij en is voor 2013 niet bij runderen waargenomen.

Slachthuizen verspreid door de VS uitten in 2013 hun zorgen over langzaam en moeilijk in beweging te brengen runderen en andere problemen met beweeglijkheid na het arriveren op het slachthuis. Aangedane runderen ademen snel, ook met buikademhaling, vertonen kreupelheid en weigeren te lopen. In ernstige gevallen komt het zelfs voor dat een koe met deze aandoening één of twee hoeven kwijtraakt.

Beta-antagonisten spelen rol

De verschijnselen komen overeen met het bij varkens voorkomende fatigued pig-syndroom. De problemen zouden veroorzaakt worden door een overbelasting van de stofwisseling in combinatie met een slechte ademhaling en spierschade. Hierbij spelen volgens de onderzoekers meerdere factoren een rol, maar ze wijzen onder meer naar het gebruik van beta-agonisten bij kreupelheid. Beta-agonisten worden in de VS aan zowel aan runderen als aan varkens verstrekt en hebben ook een groeibevorderende werking.

Of registreer je om te kunnen reageren.