Rundveehouderij

Nieuws 2695 x bekeken 6 reacties

NMV wijst verplichte KringloopWijzer af

Putten - De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) wil geen verplichte KringloopWijzer. Het zou ten koste gaan van de weidegang, zo stelt de belangenorganisatie.

Met ingang van 1 januari 2016 moeten alle melkveehouders in Nederland voor hun bedrijf de KringloopWijzer laten opstellen. Dit is een van de maatregelen die de samenwerkende partijen in de zuivelketen aankondigen om de fosfaatuitstoot op sectorniveau te reduceren.

Met convenant juist impuls geven aan weidegang

De melkveehoudersvakbond denkt dat deze maatregel ten koste zal gaan van beweiding. En dat kan niet de bedoeling zijn, want diezelfde zuivelketen tracht sinds 2012 via het Convenant Weidegang een nieuwe impuls te geven aan weidegang, zo stelt NMV. De vakbond verwacht dat alle voortgang die sindsdien is geboekt teniet wordt gedaan door de verplichtstelling van de KringloopWijzer.

Vrees voor meer maisteelt en meer opstallen

De KringloopWijzer is een rekensystematiek die boeren stimuleert tot efficiënter werken. NMV vreest dat melkveehouders meer mais zullen gaan telen en de koeien meer op stal gaan houden, omdat dit immers voordeel oplevert in de KringloopWijzer ten opzichte van beweiding. De vakbond vindt dan ook dat de zuivelketen met het verplicht stellen van de kringloopwijzer het doel voorbij schiet.

Financiële bijdrage gaat ten koste van inkomen

Met het verplicht stellen van de KringloopWijzer wordt iedere melkveehouder gedwongen een financiële bijdrage te leveren, wat ten koste gaat van het inkomen van de melkveehouder. Derhalve is en blijft de NMV tegenstander van verplichting tot het gebruik van KringloopWijzer als maatregel om de fosfaatexcretie terug te dringen.

Laatste reacties

 • peter 103

  NMV heeft helemaal gelijk. Op een extensief bedrijf heeft de kringloopwijzer totaal geen nut en je wordt wel op kosten gejaagd .

 • j.verstraten1

  Inderdaad Peter. Op een extensief bedrijf komt in beeld dat de excretie per koe wel eens wat hoger kan zijn dan de forfaitaire tabel aangeeft en dat de onttrekking van mineralen uit de bodem wel eens wat lager kan zijn de de bemestingsnorm. Dus heb je er geen voordeel van en wil je er zeker niet op afgerekend worden.
  En dan gaan we dus argumenten zoeken om het systeem af te kraken. 

 • tinus888

  op een extensief bedrijf heeft sjoemelen geen zin jverstraten!!!!!!

 • H.Grotenhuis1


  @j.verstraten1    Een intensieve heeft toch een extensieve collega nodig voor aankoop ruwvoer en mestplaatsing, maar wil niet afgerekend worden op de verliezen van deze extensieve collega.

  Sjoemelen en manipuleren van getallen, daar heeft een intensieve collega belang bij en vindt daarbij de belangenbehartiger ook nog eens aan haar zijde.

 • alco1

  Beste mensen. Wat verstaan we onder extensief en intensief.
  Voor velen is dat het aantal dieren per ha.
  Echter kan een extensief bedrijf (Minder koeien per ha) nog wel behoorlijk intensief zijn.
  Door product verkoop en dermate ruwvoer produceren, dat er weinig krachtvoer aangekocht behoeft te worden. O.a. door zelf brokken te maken. (Grasdrogerij)

 • tinus888

  het aankopen van mais op stam is niet voor niets zo populair in brabant @jverstraten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.