RundveeNieuws

NMV wijst verplichte KringloopWijzer af

Putten – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) wil geen verplichte KringloopWijzer. Het zou ten koste gaan van de weidegang, zo stelt de belangenorganisatie.

Met ingang van 1 januari 2016 moeten alle melkveehouders in Nederland voor hun bedrijf de KringloopWijzer laten opstellen. Dit is een van de maatregelen die de samenwerkende partijen in de zuivelketen aankondigen om de fosfaatuitstoot op sectorniveau te reduceren.

Met convenant juist impuls geven aan weidegang

De melkveehoudersvakbond denkt dat deze maatregel ten koste zal gaan van beweiding. En dat kan niet de bedoeling zijn, want diezelfde zuivelketen tracht sinds 2012 via het Convenant Weidegang een nieuwe impuls te geven aan weidegang, zo stelt NMV. De vakbond verwacht dat alle voortgang die sindsdien is geboekt teniet wordt gedaan door de verplichtstelling van de KringloopWijzer.

Vrees voor meer maisteelt en meer opstallen

De KringloopWijzer is een rekensystematiek die boeren stimuleert tot efficiënter werken. NMV vreest dat melkveehouders meer mais zullen gaan telen en de koeien meer op stal gaan houden, omdat dit immers voordeel oplevert in de KringloopWijzer ten opzichte van beweiding. De vakbond vindt dan ook dat de zuivelketen met het verplicht stellen van de kringloopwijzer het doel voorbij schiet.

Financiële bijdrage gaat ten koste van inkomen

Met het verplicht stellen van de KringloopWijzer wordt iedere melkveehouder gedwongen een financiële bijdrage te leveren, wat ten koste gaat van het inkomen van de melkveehouder. Derhalve is en blijft de NMV tegenstander van verplichting tot het gebruik van KringloopWijzer als maatregel om de fosfaatexcretie terug te dringen.

Beheer
WP Admin