Rundveehouderij

Nieuws 21 reactieslaatste update:1 sep 2015

NMV roept melkveehouders op tot demonstratie Brussel

Putten – De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) roept melkveehouders op om te gaan demonstreren tijdens de extra ingelaste EU-Landbouwraad op maandag 7 september in Brussel.

De oproep geldt volgens de organisatie voor elke melkveehouder die voor een kostendekkende melkprijs wil gaan. De NMV voert overleg met collega-organisaties, aangesloten bij de European Milk Board (EMB), over gezamenlijke acties. De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca riep eerder al op tot een grote boerenbetoging in Brussel.

LTO beraadt zich

LTO, lid van Copa Cogeca, laat weten dat de belangenorganisatie er nog niet uit is of ook zij haar leden gaat oproepen naar Brussel te komen. Eerder distantieerde LTO zich al van de felle Franse acties waarin gevraagd werd om een hogere melkprijs.
Voorafgaand aan de demonstratie in Brussel wil de NMV alle Nederlandse melkveehouders uitnodigen op een centrale plek in Nederland om de details van de acties uit de doeken te doen.

"Wij zijn geen Fransen"

NMV-voorzitter Harm Wiegersma vindt het moeilijk in te schatten hoeveel melkveehouders aan de oproep gehoor gaan geven. "Wij zijn geen Fransen." Wel krijgt hij met enige regelmaat telefoontjes van verontruste melkveehouders. Een aantal bedrijven is al verkocht of staat nog te koop. Het zijn er volgens Wiegersma tot op heden gelukkig relatief weinig, maar hij vreest voor de toekomst nu het melkquotum verdwenen is.

Overaanbod melkmarkt

De zuivelcrisis is volgens Wiegersma vooral een gevolg van overaanbod. "Het wrange is dat een deel van de melkveehouders zich desondanks gedwongen ziet hard te blijven melken om de cashflow op peil te houden." Het is volgens de NMV aan de Europese Commissie en het parlement om in te grijpen. De organisatie pleit voor invoering van het door de EMB bedachte Markt Verantwoordelijkheid Programma om de Europese melkmarkt in tijden van crisis te kunnen reguleren.

Laatste reacties

 • koestal

  De maat is vol !

 • Tearpoal

  En als de politiek dan een hoge inteventieprijs vaststeld, gaan de NMV-leden dan nog meer melken?

 • tonny60

  NMV is niet voor interventie

 • wmeulemanjr1

  Ze hebben al die melk niet echt nodig op dit moment. Hoezo dan een hoge prijs verwachten??

 • Tuig

  En Al die boeren die in 2015 de nieuwe stal gingen vullen gaan straks in Brussel staan roepen om productie beperking?????

 • landboer


  Schoonman weg en gelijk demonstreren? Ik ga niet mee!

 • Peltjes

  tuig:Niet die boeren,maar de zgn ondernemers met vooruiziende blik, die de stal goed vol hadden en nu voldoende fosfaatrechten hebben, die gaan eisen dat ze een betere melkprijs willen. En als het later dan beter gaat met de melkprijs, kloppen ze zichzelf op de borst dat ze zulke goede ondernemers zijn. Aan de andere kant, wil  ik ook wel graag een redelijke melkprijs. Heel dubbel allemaal, maar ik ga niet mee. Laat het maar uitzieken. 

 • gjh

  je kan ook als LTO doen gewoon NIETS !!!

 • lepercheron 46

  Peltjes, helemaal mee eens, 4 mnd een lage melkprijs en nu staat het water al aan de lippen. met name de grote uitbreiders van de laatste jaren.
  Koude sanering.

 • Koen Franken

  Heb het al een paar keer gevraagd , hoe is het mogenlijk dat je na 5 BOVENGEMIDDELLDE jaren al na een paar maanden met wat mindere pizen zo ain de problemen kunt komen . Ga er maar van uit dat je dit elke 3-5 jaar wel een keer meemaakt .

 • boerderijidink


  Arie #10 van die 5 bovengemiddelde melkprijs jaren waren er maar 2 boven de kostprijs. Daarvoor hadden we al 2 ondergemiddelde melkprijs jaren en tel uit je verlies. Als je dan nog kijkt naar die gemiddelde melkprijs van de afgelopen 10 jaar dan moet je al heeeeel veel litters levere om een fatsoenlijk inkomen te halen en laat dat nou net niet kunnen zonder hoge investeringen. Ik hoop dat je vraag nu beantwoord is.

 • Peltjes

  11: Of je kostprijs is al 10 jaar te hoog door te hoge investeringen.

 • boerderijidink


  #12 Ook diegenen die niet geinvesteerd hebben zitten er niet warmpjes bij ze kunnen het wel langer uitzingen maar dan is op een gegeven moment alles versleten en wordt door de niet groeiende omvang het inkomen ook te laag.

 • Peltjes

  13: Het hoeft niet het een of ander te zijn, er is ook nog een middenweg.

 • farmer4life1

  Arie mand bouwt 3000 vleesvarkens voor 1000 euro per ligplaats inclusief rechten. Á 300.000 EUR geeft een omzet van circa 900.000 euro 2x per jaar opleggen

  vleesvarken is 20 kg fosfaat. 

  Wij breiden uit met 100 melkkoeien á 5000 euro per koe fosfaatrecht + 33 ha grond á 50.000 EUR + stal  á 3500 euro per ligplaats = 350.000 euro 
  Samen = 2,5 miljoen euro investering. 

  Omzet inclusief 400 euro directe inkomstensteun 
  = 319.500 euro omzet 
  9000 liter per koe X 100 = 900000 liter x 0,34 cent. 

  Misschien ergens nog klein -/+ maar globaal klopt dit. Eindelijk af van dat gezeik van die varkenshouders.

 • Koen Franken

  boerderijidink ,  Campina  jaar 2010,  35,19 euro , jaar 2011, 37,15 euro , jaar 2012 , 36,24 euro , jaar 2013 , 42,49  euro , jaar 2014 , 42,70 euro . U wilt me toch niet vertellen dat uw kostprijs NOG hoger ligt als de uitbetalingen van Campina .

 • lepercheron 46

  <h3> # 13  er zijn er maar weinig die de laatste jaren weinig geinvesteerd hebben en een zware schuld hebben. Belasting betalen is altijd nog beter dan een dikke schuld aan de bank.</h3>

 • farmer4life1

  Arie manders reageer aub op mijn post...  
  De melkveehouders zouden moeten protesteren tegen de zelfde vooruitzichten die wij nu krijgen als de varkenshouderij. 

 • Koen Franken

  Wat en hoeveel je investeerd is niet belangrijk , het gaat erom wat je geinvesteerd geld opbrengt . Waar het mij omgaat dat het moeilijk is te bevatten dat de melkveehouderij na 5 jaren melk te hebben  geleverd   welke kostprijs dekkend was , dat men al zo vlug de bodem van je portomonnee ziet . Iemand uit de pluimvee , varkens , of glastuinbouw , kan dit niet goed volgen , zij hebben bij lange na geen 5 jaren op elkander welke kostprijs dekkend zijn .

 • farmer4life1


  Op de man af, vind ik dat je slap reageert. Geld is geld en als ik 1% rente ontvang over het vermogen, dan sleep ik er meer uit dan wat de melkprijs nu het geval is. 
  Belastingtechnisch een ander verhaal. 

  Dat de melkveehouders langzamer groeien als de intensieve sectoren zowel qua dieraantallen dan kg fosfaat komt puur doordat wij afhankelijker zijn van land.
  Als de gemiddelde op 34,5 cent zit en de melkprijs is 30 cent. Dan zitten we al 4 cent onder kostprijs. of te wel 12% 

  kostprijs varkenshouderij 1,45 p/kg : 100 x 12% = 0.174 centen - 1.45
  = 1.276 euro per kg. het zit nu op de 1,32 per kg. Wat zitten jullie dan te zeuren? 

  In de VS is een kilo prijs van 1,25 euro per vleesvarken een prima bestaan.
   

 • Koen Franken


  Je draait eromheen , kostprijs 35,5 . Laatsts 5 jaren alle jaren boven kostprijs ontvangen en nu in de problemen .  Het is gewoon zo dat al wat je verdient , is een lening voor de slechtere tijd . En je weet  dat een lening altijd terug gaat naar de verstrekker hiervan , en dit is nou wat men is vergeten is .

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.