Rundveehouderij

Nieuws 14 reactieslaatste update:17 aug 2015

'Melkpoedervoorraad China enorm'

Peking – China heeft nog rond de 400.000 ton aan melkpoeder in voorraad, al is het niet meer dezelfde voorraad als ruim een jaar geleden. Het cijfer geeft echter aan dat China moeite heeft met zijn eigen melkproductie en de poederimporten.

De voorraad bestond volgens een adviesbureau in Peking een jaar geleden vooral uit Nieuw-Zeelandse en Europese melkpoeder, nu bestaat de voorraad grotendeels uit Chinees poeder.

Buitenlands melkpoeder voor yoghurt

Dit komt omdat Chinese zuivelbedrijven het liefst buitenlands poeder blijven gebruiken voor onder meer de productie van yoghurt. Ondertussen worden ze door de overheid gedwongen wel Chinese melk in te kopen, zodat boeren dit product niet meer weg hoeven te gooien.

De Chinese melk wordt verpoederd en daarna opzij gezet tot het op een geschikt moment kan worden geëxporteerd. Dat lijkt nu echter moeilijk, vandaar de voorraden.

Fonterra verlaagt melkprijs vanwege grote voorraad China

Het rapport over de voorraden zou aan de basis liggen van de beslissing van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra om zijn melkprijsverwachting vorige week fors te verlagen, naar zo'n 17,5 cent per kilo melk.

Nederlandse export babyvoeding naar China

De Nederlandse export van babyvoeding naar China is afgelopen jaren fors toegenomen. Sterker nog: Nederland zou in het eerste halfjaar van 2015 goed zijn voor meer dan een derde van de totale Chinese import van babyvoeding. Het gaat om een volume van 25.324 ton op een totaal van 74.996 ton.

Nederland profiteerde van botulismeschandaal Fonterra

Nederland heeft snel marktaandeel gewonnen en lijkt daarmee flink te hebben geprofiteerd van het botulismeschandaal bij Fonterra en, als gebruiker van de ingrediënten van Fonterra, het Franse Danone. Gesproken wordt over een toename van de Nederlandse export met 33,8 procent jaar-op-jaarbasis.

Nieuw-Zeeland exporteert minder naar China

Nieuw-Zeeland doet het met een volume van 7.227 ton, ondanks een vrijhandelsakkoord, veel slechter. Wel  is het zo dat het Nieuw-Zeelandse Fonterra sterk is wat betreft het leveren van ingrediënten voor babyvoeding.

In 2008 verscheepten de Nieuw-Zeelanders trouwens nog 10.212 ton aan babyvoeding richting China, terwijl deze export in Nederland met 2.318 ton nog in de kinderschoenen stond.

Jan Willem Veldman en Klaas van der Horst

Laatste reacties

 • bartenkarin


  dan gaat onze melkprijs nog minstens een jaar slecht blijven; Niets aan te doen.

 • landboer


  Toch niet slim van die chinezen :kopen als het duur is ,en vervolgens wachten tot het weer duur is?

 • kleine boer

  Is er toch veel daar heen gegaan en nu toch lage prijs hier.....

 • farmer4life1

  Denk dat FC wel iets meer kan betalen 

 • bellmonde

  400.000 ton is 10.000 trucks met 40 ton.
  Hoeveel melk is nodig om 400.000.000 kg melkpoeder te maken ?

  Hoeveel ton kochten ze de laatste 5 jaar gemiddeld per jaar.. ?

  Ik kan 400.000 ton melkpoeder in opslag geen betekenis geven. 1.4 miljard chinezen. 0,35 kilogram melkpoeder per chinees...
  Het is omgerekend 5.000 ton opslag voor heel nederland. 125 trucks van 40 ton.

  Misschien snel verkeerd gerekend.

 • agro1

  gezien de geografische ligging van china, worden dergelijke hoeveelheden per schip aangevoerd, niet per truck. feed the world and starve.

 • Mozes

  Als je uitgaat van melk met 4%vet, 3,5% eiwit en 4,5% lactose en dat poeder 90% drogestof bevat krijg je uit een kg melk ongeveer 135 gram poeder.
  400.000 ton poeder komt dan overeen met 2.963.000 ton melk, oftewel: bijna 3 miljard liter. 
  Op een bevolking van 1,2 miljard Chinesen is dat 2,5 liter per persoon........ 
  Ik zou deze voorraad niet 'enorm' noemen. 

 • cornelis 22

  400000000kg/1400000000mensen =280 gram per china man, ongeveer . Als FC zoveel babyvoeding verkoopt zouden er toch spetterende halfjaarcijfers moeten komen, om al het gesomber wat op te heffen : neem er vast een paar flinke borrels op. Proost

 • cornelis 22

  Hoop dat ik goed gerekend heb na een borrel is het wel eens wat minder nauwkeurig

 • landboer


  Denk het niet ,want je haalt de baby en melkpoeder door elkaar....

 • veldzicht

  Babymelkpoeder wordt hoofd zakelijk gemaakt uit weipoeder,dus @ Cornelis22 ik zou  nog maar even wachten met die nieuwe Fendt en koop voorlopig
  nog maar een Zetor. • melkveehouder .

  Slimme propaganda om de prijs wat langer op een laag niveau te houden.

 • Klaasvaak

  Chinezen zullen de buitenwacht echt niet wijzer maken dan ze al zijn. 
  Ik geloof er niet zoveel van.... Ze halen wel meer gekke dingen uit om zo voordelig mogelijk te importeren. 

  We zien wel.....invloed hebben we er toch niet op.

 • vandenbrand

  nu bestaat de vooraad grotendeels uit chinees poeder, melk  die ze anders wegooien. (kwaliteit is onze reclame?)  of dus is het niets waard?? wie wil die rommel?? (of zijn ze de hele wereld een rad voor de oogen aan het draaien?)

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.