Rundveehouderij

Nieuws 8236 x bekeken 42 reacties

LTO: stal Koolen geen wenselijke situatie

Wichmond - LTO-Noord vindt een megastal zoals internetmiljonair Kees Koolen in Wichmond wil bouwen geen wenselijke situatie.

Erik Back, waarnemend voorzitter LTO provincie Gelderland en provinciaal voorzitter Overijssel, reageert op de brief die de zaakwaarnemer van Koolen heeft gestuurd naar buurtbewoners, burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst, waar Wichmond onder valt. Koolen moest van de gemeente contact zoeken met de buurt en deed dat middels deze brief.

Stal past niet in visie LTO

Het opzoeken van grenzen is, zo meent LTO Noord, een aanpak die tekenend is voor een ondernemer, maar die niet wenselijk is voor een omgeving zoals die van de geplande stal. "In een omgeving als deze moeten geen bedrijven gerealiseerd worden van 1.455 dieren," aldus Back. "Dat past ook niet bij onze visie als LTO Noord. Wij gaan voor gezinsbedrijven en grondgebondenheid waarin de ondernemer centraal staat, met oog voor mens, dier en milieu."

Opzoeken van aanvaardbare grenzen

Back gaat hierbij uit van de derde en laatste fase van het plan voor de bouw van Dutch Dairy Genetics B.V., zoals het bedrijf van Koolen heet, uit. Zoals in de brief staat te lezen: 'een voorbeeldbedrijf waar men internationaal tegenop kan kijken'. De in de brief genoemde 'fase 3' gaat uit van: 'het opzoeken van grenzen welk aanvaardbaar zijn. Om hier niet op voorhand in vast te lopen is er een behoorlijke hoeveelheid ammoniak in de regio aangekocht om het bedrijfsplafond te verhogen.' Dit betreft dus de 1.455 dieren.

Buren met bezwaar

LTO Noord is uitgenodigd door de gemeente Bronckhorst om hierover met elkaar in gesprek te gaan. De gemeente heeft naast dit gesprek met LTO-Noord ook overleg met drie partijen die bezwaar hadden aangetekend. Die bezwaren zijn ongegrond verklaard, maar staan nog wel open voor beroep. Een woordvoerder van de gemeente verklaart: "Dus ik concludeer dat er nog wat buren zijn die het er niet mee eens zijn."

Laatste reacties

 • fend

  laat de lto zich met de prijzen bemoeien in plaats van over een ondernemer die een gezond bedrijf wil neer zetten

 • VOF Veurink

  Gezond?

 • A1967

  Lto met de prijzen bemoeien?

 • 344412

  Prijzen komen uit de markt, dat is nu wel duidelijk...

 • simpel boerke

  @1 fend, Lto moet zich juist wel met dit soort zaken bemoeien. Zij moeten  de beangen van de gezinsbedrijven behartigen en die zijn helemaal niet gebaat bij dit soort ondernemers die de grenzen  van de wet opzoeken en dit soort bedrijven opzetten. In Nederland passen gewoon geen stallen met 1400 koeien en zeker geen geondloze. 

 • farmerbn

  Als dhr Koolen lid is van de LTO dan is hij daar meteen klaar mee.
  Op zijn bedrijf met 1455 dieren gaan misschien wel 15 families hun brood verdienen en dat is niet niks. Daarnaast krijg je als het hem lukt die 1455 dieren te gaan houden er daarna minder weerstand is tegen een bedrijfje met 1000 dieren. Als LTO denkt dat hij dit bedrijf toch niet voor elkaar krijgt , waarom dan deze reactie?

 • alco1

  Als er één iemand alleen maar aan het ikke ike denkt, is het die Erik Back wel.

 • schoenmakers1

  ik denk niet dat de heer koolen lid is van lto, hij is ondernemer, geen meeloper

 • mooi wark

  hoe zit het dan  met de melkveewet op dat bedrijf ,en dan nog eem veur 1455koen fosfaatrechten kopen.

 • hoving1

  Wil je zo groot ga dan naar een ander land zonder al dat gezeur.

 • Mozes

  @alco, Erik Back is geen melkveehouder maar kalverhouder. 

 • M.harmsen

  Bedenk wel dat ook 15 omliggende veehouders GEZINSbedrijven min of meer klem komen doordat hij alle ruimte en voer ed opslokt. Zo een nieuw vestiging midden in een zeer klein schalig gebied is totaal ongewenst. Laat hem dat lekker in Brazilie gaan doen.

 • j.verstraten1

  In brabant mag je nog maximaal 1,5 hectare bouwblok hebben.
  Zou het niet veel beter zijn dat maar overal in te voeren? Ben je van de mega discussie af. Varkenshouders waren in het begin woest toen de provincie hiermee kwam. Nu zeggen de meesten: het is beter zo. En je kunt natuurlijk altijd meerdere locaties runnen.

 • veldzicht

  M.harmsen#12,helemaal met je eens,maar als je aan de voorwaarden voldoet
  kan en moet je het dan verbieden? en waar ligt de grens,400  600  of 1000 koeien.

 • agratax2

  Willen we als landbouw dit soort praktijken niet en willen we geen grondloze melkvehouderij. Dan is er een zeer snelle oplossing; 'Maak de melkveehouderij grond gebonden'. Hoe jammer voor de enkele melkveehouderij met (veel) te weinig grond ook is. We hebben dan zelf onze toekomst bepaald als melkveehouderij en niet afgewacht wat Den Haag of de hr. Back ons opdringen. Tevens hebben we voorkomen dat de hele mineralen uit koemest niet langer een politiek item is en hopleijk ook nooit weer wordt. Laten we Den Haag de mineralen problematiek oplossen, dan komt dit verhaal bij iedere verkiezingsronde weer op tafel, met alle onzekerheid die daarbij hoort. Ik zou zeggen Landbouw laat niet andere mensen voor je kiezen, neem zelf het stuur in handen. Duidelijkheid geeft zekerheid, afwachten geef ongewenste spanning.

 • pinkeltje


  Waarom zou de landbouw kunstmatig kleinschalig gehouden moeten worden als de rest van de maatschappij vrolijk voort gaat in de vaart der volkeren? Niet dat ik kleine bedrijven niet leuk vind net zo min als dat groter altijd beter zou zijn maar de kruidenier, slager, bakker en de klompenmaker waren toch vroeger ook heel leuk? Er stoppen al sinds de zestiger jaren dagelijks boeren met hun bedrijf en dat zal echt nog wel even doorgaan. Je kunt je afvragen waarom het gezinsbedrijf zo heilig zou zijn en dat door de politiek kunstmatig in stand gehouden moet worden? Doen we toch met geen enkele sector?

 • alco1

  Alweer dom @Mozes. Leer mij Erik Back niet kennen.
  Ik denk dat je hem verward met een neef die wel een kalverhouderij heeft en waar onlangs nog een reportage over stond in de boerderij en die familie heb ik wel hoog staan.

 • richardrdb

  Laat die miljonair lekker ergens anders boertje gaan spelen!

 • Mozes

  Wat ben je toch agressief @alco. Waarom? 

 • alco1

  Omdat we op het punt staan dat velen zeer ongelukkig zullen worden door de fosfaatrechten met situaties waar ze zelf niets aan doen kunnen. Als ik daarbij mensen dingen zie schrijven die onjuist zijn denk ik daarbij dat mijn boodschap goed moet overkomen. Wat die Erik Back betreft ken ik verscheidene mensen die zijn bloed wel kunnen drinken en het is onwaardig voor jouw dat je in #11 iets schrijft wat je helemaal niet weet.

 • mtseshuis

  @alco: je hebt gelijk op al je punten in deze, Erik Back is hier melkveehouder en menigeen kan z'n bloed wel drinken. Geen medelijden mee, wel met z'n leveranciers en mede en loonwerkers.. @mozes: valt me tegen van jou, eenvoudig googelen had geloofwaardigheid op peil gehouden

 • Foxxy

  Ik ken m ook niet,Mozes

  Maar vergunning = vergunning !
  en bezwaar aantekenenen mag blijkbaar iedereen !

  ambitieuze aanvraag anyways 

 • Mozes

  Ik ken alleen een familie Back die kalveren houdt. Dat er ook nog een Back is die melkveehouder is wist ik niet. In hoeverre kritiek op deze persoon terecht is kan ik niet beoordelen, ik hem immers niet. Wat ik wel kan zeggen is dat kritiek op de persoon Erik Back geen argument is voor of tegen het bedrijf van Koolen. Dat LTO noord het bedrijf van Koolen als onwenselijk ziet ben ik het volledig mee eens. Een bedrijf wat wordt opgezet met geld van buiten de sector en dan als 'voorbeeld' moet dienen voor de sector? Als hij dat bedrijf opzet met geld wat hij binnen de sector verdient is hij een voorbeeld voor anderen. 
  Hij is met dat bedrijf met geld van buiten de sector een dodelijke concurrent voor vele boeren in de omgeving die hun inkomen binnen de sector moeten verdienen. 
  Waarom moet dat bedrijf in Nederland komen? Het is toch veel logischer om dit in een land neer te zetten waar ruimte is. 

 • Mozes

  @alco #20, jou ideaal van een melkveehouderij die zich onbegrensd als een intensieve sector kan ontwikkelen zal ook zeer veel mensen ongelukkig maken. Ik denk dat het aantal mensen wat daar ongelukkig van wordt nog veel en veel groter zal zijn. Vooral ook bij ons in Twente. 
  Daarnaast wist iedereen dat een dergelijke groei nooit geaccepteerd zou worden. Het is in de varkens- en pluimveehouderij immers ook niet geaccepteerd. Iedereen wist al vele jaren dat bij overschreiding van de groeiruimte er dierrechten zouden komen. LTO heeft de dierrechten weten om te buigen tot fosfaatrechten omdat die toch nog wat ruimte bieden en heeft daarmee het maximaal haalbare gerealiseerd. 

 • alco1

  @Mozes. Nou leg je me weer uitspraken voor wat ik ook helemaal niet vindt.
  Vergelijking gaat ook helemaal niet op met varkenshouderij e.d. Doe dat dan ook met de geitenhouderij.
  AMvB is een zeer goed podium om Brussel en de burger te laten zien dat we verantwoordt bezig zijn.
  De drie punten.
  Geen last, goed dierenwelzijn en mestplaatsing cq verwerking.
  Geld wat in de landbouw zit moet daar blijven en niet met aankoop van rechten zorgen voor pensioenen, makelaars en speculanten.

 • alco1

  En Mozes. Ik begin #7 niet voor niets met ikke ikke.
  Zo is Koolen ook. Maar net zoals Foxxy opmerkt zal hij zich ook door de vergunningen heen moeten worstelen.

 • alco1

  @ Mts. Eshuis. Vinden jullie het ook niet te gek voor woorden, dat zo iemand voorzitter kan zijn van het LTO. In de ledenraad zit van de FC en ook nog is raadslid is voor de VVD. Bij het CDA kenden ze hem wel en zetten hem bij de Gemeente Raads verkiezingen wel zo laag dat hij onverkiesbaar werd. Maar toen ging hij over naar de VVD. Die keken alleen naar zijn ongetwijfeld goede bestuurlijke kwaliteiten. (Nou ja. Mee lul capaciteiten).

 • veldzicht

  Je zou er haast aanhanger voor de PvdD van worden,toch maar niet doen ,die willen de hele veehouderij de nek omdraaien.
  volstrekt onwenselijk dergelijke bedrijven het past hier niet in het kleinschalige Nederland en de doodsteek voor de boeren in de omgeving.
  Een vriend van mij is paprikateler die hadden met 8 ha een prima inkomen
  samen met nog zo,n 180 anderen bedrijven van 4 tot 8 ha, tot er een paar van die asocialen kwamen die tuinen moesten opzetten van 50 en 70 ha sindsdien is het armoe troef de markt kon dat helemaal niet hebben,als de melkveehouders niet oppassen gaat het daar precies het zelfde die bedrijven slokken ook alle ruimte op   zeker als geld geen rol speelt.

 • schoenmakers1

  ik snap niet dat mozes hier niet op reageert met de stelling, goede ontwikkeling, als hij zoveel geld wil investeren laat hem doen, degene die hierin niet meekunnen kunnen door hem uitgekocht worden en naar het buitenland vertrekken, daar is alles veel goedkoper en ze wel een levensvatbaar bedrijf opzetten

 • alco1

  @Veldzicht. Als we 'Wenselijk' maar konden regelen. Maar waar leg je een grens.
  We zien overal hetzelfde. Bij winkelbedrijven, in de sport. De sterkste overwint.
  Als je dit verschijnsel wilt tegengaan, kom je terecht in een soort communisme.
  We hebben mensen (bedrijven) nodig die de nek uitsteken om de economie draaiende te houden. Als mensen op economisch vlak het gevoel krijgen dat ze wel 'gered' worden, is het einde inzicht. 

 • vink


  Het is makkelijker boeren met geld, dan om geld.....

 • veldzicht

  @alco1#11,dus jij vindt dat bedrijven met geld (en voer) zoals Heineken en Duynie en andere voercooperaties wel melkveebedrijven op mogen zetten
   van vele duizenden melkkoeien als ze aan de voorwaarden voldoen ,
  nou dan kunnen we de discussie verder wel stoppen maar dan later ook niet klagen als er straks geen droog brood meer valt te verdienen en alle boeren in loondienst moeten gaan werken.

 • alco1

  Ik zou willen dat er iets tegen te doen is.
  Denk echter maar niet dat je 'geld' kunt tegen houden. Dan komen er weer van die malafide cnnstructies, waarbij alleen de kleine boer door wetgeving helemaal door de bomen het bos niet ziet staan.

 • wmeulemanjr1

  Ben blij dat deze melkfabriek niet bij mij in de buurt komt, vind het overigens wel uniek dat iemand met veel vermogen voor de melkveehouderij kiest. Geeft wel aan waar deze familie koolen liefhebberij in heeft!

 • mtseshuis

  @Alco: Ik zeg verder niks, maar heb hem een paar keer lang gesproken over enerzijds een boerenkwestie, anderzijds een FC kwestie, beide met teleurstellend resultaat, hoeven we niks van te verwachten. Ben dan ook klaar met beide partijen (of alle 3) en volg ons eigen plan. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig! Snap er helemaal niks van dat er nog zoveel boeren met dit soort mensen meegaan in de mening! Maar zal wel aan mij liggen.

 • Foxxy

  Het is gewoon liberalisering van de markt !
  waar mijn zus in California woont,telt het gemiddelde bedrijf 2000 melkkoeien!

  Als deze man de vergunningen krijgt, vrijheid blijheid !

  bezwaar aantekenen is vrij voor iedereen!

  persoonlijk heb ik zeker net zoveel respect voor iemand die 35 koeien op de grup melkt! Aantal zegt mij niets! Bedrijven met 10000 koeien gezien!


 • Mozes

  @mtseshuis #35, met wie heb je gesproken? 

 • Achterland

  Van een lto'er als jij Mozes had ik wel wat meer verwacht. Het gaat natuurlijk over Erik back !!! Ik had eigenlijk ook wel verwacht dat jij als twentenaar in ieder geval de voorzitter van lto Overijssel en op dit moment ook Gelderland kent. Het is geen reclame voor lto dat hij voorzitter is omdat bovenstaande verhalen door heel veel boeren worden beaamd.

 • Mozes

  Ik ben, zoals ik al vaker zei, een boer achter in de zaal, ik maak dus geen deel uit van het bestuurscircuit en heb daar ook nooit deel vanuit gemaakt. Ik ken alleen lokale bestuurders en hoofdbestuurders. De regionale bestuurders ken ik niet. 

 • alco1

  @mozes. Je reactie in #11 liet me denken dat je een soort beschermheer bent van de LTO. Niemand had het gehad over melkveehouder en jij praat zonder het te weten over kalverhouder. Raar dat jij je bemoeit met iets waar je niets over weet.
  Trouwens heel veel reacties van jouw gelezen te hebben, heb ik wel veel waardering voor jouw. Hier klopt iets niet in deze reactie, denk ik dan.

 • gvanlaar

  alco1 en mozes= water en vuur....

 • ruurlo


  OKE LEUKE REACTIE'S ALLEMAAL,HET ZOU DE REDACTIE VAN BOERDERIJ SIEREN OM OOK EENS TE BERICHTEN OVER DE REPORTAGE DIE ZE MAAKTEN VAN DE STAL DIE IN MARIENHEEM IS NEERGEZET,EEN HELE REEKS REPORTAGES VAN GEMAAKT,WE HOREN DE WILDSTE GERUCHTEN IN DE ACHTERHOEK VAN DEZE ONDERNEMER,HET IS GOED OM DE MOOIE KANTEN TE BELICHTEN,MAAR ALS ZO'N PROJECT NIET GOED LOOPT,ZOUDEN WE DAT TOCH OOK MOGEN WETEN?

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.