RundveeNieuws

LTO: stal Koolen geen wenselijke situatie

Wichmond – LTO-Noord vindt een megastal zoals internetmiljonair Kees Koolen in Wichmond wil bouwen geen wenselijke situatie.

Erik Back, waarnemend voorzitter LTO provincie Gelderland en provinciaal voorzitter Overijssel, reageert op de brief die de zaakwaarnemer van Koolen heeft gestuurd naar buurtbewoners, burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst, waar Wichmond onder valt. Koolen moest van de gemeente contact zoeken met de buurt en deed dat middels deze brief.

Stal past niet in visie LTO

Het opzoeken van grenzen is, zo meent LTO Noord, een aanpak die tekenend is voor een ondernemer, maar die niet wenselijk is voor een omgeving zoals die van de geplande stal. “In een omgeving als deze moeten geen bedrijven gerealiseerd worden van 1.455 dieren,” aldus Back. “Dat past ook niet bij onze visie als LTO Noord. Wij gaan voor gezinsbedrijven en grondgebondenheid waarin de ondernemer centraal staat, met oog voor mens, dier en milieu.”

Opzoeken van aanvaardbare grenzen

Back gaat hierbij uit van de derde en laatste fase van het plan voor de bouw van Dutch Dairy Genetics B.V., zoals het bedrijf van Koolen heet, uit. Zoals in de brief staat te lezen: ‘een voorbeeldbedrijf waar men internationaal tegenop kan kijken’. De in de brief genoemde ‘fase 3’ gaat uit van: ‘het opzoeken van grenzen welk aanvaardbaar zijn. Om hier niet op voorhand in vast te lopen is er een behoorlijke hoeveelheid ammoniak in de regio aangekocht om het bedrijfsplafond te verhogen.’ Dit betreft dus de 1.455 dieren.

Buren met bezwaar

LTO Noord is uitgenodigd door de gemeente Bronckhorst om hierover met elkaar in gesprek te gaan. De gemeente heeft naast dit gesprek met LTO-Noord ook overleg met drie partijen die bezwaar hadden aangetekend. Die bezwaren zijn ongegrond verklaard, maar staan nog wel open voor beroep. Een woordvoerder van de gemeente verklaart: “Dus ik concludeer dat er nog wat buren zijn die het er niet mee eens zijn.”

Beheer
WP Admin