Rundveehouderij

Nieuws 3097 x bekeken 14 reacties

Groupe Bel verdubbelt winst

Parijs – Het Franse kaasbedrijf Groupe Bel heeft in de eerste jaarhelft €93 miljoen winst behaald, twee keer zo veel als een jaar eerder maar precies evenveel als in 2013.

Dat is grotendeels te danken aan lagere melkprijzen in combinatie met gunstige wisselkoersen. Daarnaast werpen de verbeteringen van de efficiëntie ook hun vruchten af.

Meer kaas buiten Europa verkocht

De vergelijkbare omzet ging bij de producent van Babybel, La vache qui rit en Leerdammer met ruim 2 procent omhoog naar €1,45 miljard. Bel wist vooral meer kaas te verkopen buiten Europa. Zo ging de afzet in de regio Amerika/Azie/Pacific met bijna de helft omhoog en werd in het Midden-Oosten een omzetstijging van een kwart gerealiseerd.

In de meeste Europese landen werd daarentegen 4 tot 5 procent minder verkocht dan een jaar geleden. Europa neemt daarmee al met al nog maar de helft van de groepsomzet voor haar rekening.

Moeilijke marktomstandigheden

''De marktomstandigheden blijven moeilijk, met een onzekere economische omgeving, een bedrukte consumptie in Europa, sterke wisselvalligheid bij de wisselkoersen en een geopolitieke onzekerheid in een aantal delen van de wereld. Bel blijft echter vertrouwen in verdere groei dankzij de kracht van haar merken, de ambitieuze innovatie strategie en de gunstige geografische spreiding van de activiteiten'', vat de directie van Groupe Bel de situatie samen.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Mogen wij ook wat verdienen?

 • agratax2

  @ae-ea. Ja u mag verdienen zogauw de melkprijs bij andere fabrieken weer op een hoger peil liggen. Nu even niet want uw goede kwalitiet melk is voor Bel niet meer dan grondstof. Grondstof die je liefst onder kostprijs koopt, dat betekent dat je winst blijft maken. Ik denk dat de boeren weer in dezelfde situatie zitten als een dikke honderd jaar geleden en het heft net als toen weer in eigen hand moeten nemen. Afstand nemen van de vrije verwerkend eindustrieen en terug naar Cooperaties in boeren handen. Co-ops die te overzien zijn en die zich niet met -ontwikkeling van derde wereld bezig houden maar eerst eigen mensen van loon naar werken voorzien.

 • vink


  Bel-Leerdammer kan/gaat dus 3,5 cent meer uitbetalen, krijgen de franse leveranciers ook........

 • schoenmakers1

  ik heb laatst gehoord van een melkveehouder die aan DOC levert dat hij nog altijd een plus op zijn bankrekening krijgt, waar komt al dat geklaag dan vandaan, ik dacht dat FC toch zoveel beter betaalde

 • farmerbn

  Ik zie geen - kwaliteit van de melk geleverd door de leveranciers- in die laatste zin. Valt me tegen van Bel.

 • gjh

  bell is 1 van de slechste betaler dus is het logisch dat ze goed draaien de leverancier is de dupe van deze zakken vullers. (GEWOON EEN TRIESTE FABRIEK DIE DE BOEREN UITKNIJPT)

 • abtje

  @gjh Doen alle melkverwerkers dat niet? Moet ik wel eerlijk zeggen dat een verwerker die niet goed voor zichzelf zorgt ook niet voor zijn leveranciers goed kan zorgen. De eerlijkste verwerker is anders ook de zwakste verwerker omdat die geen spek op zijn bedrijfslijf kan kweken. Helaas slaan de meeste verwerkers door in hun eigen spekopbouw.

 • poldes


  abtje,

  jij bedoelt te zeggen dat de Nederlandse zuivelverwerkers DUURZAAM bezig zijn?

 • abtje

  Poldes Voor zichzelf zeker wel. kijk alleen maar eens hoe ze hun capaciteit uitgebreid hebben. Niet een stuk oud klompenhok erbij. Nee, grote duurzame en vooral enorme dure verbouwingen. Met CO2 en energie bijna neutraal. willen zo aan hun afnemers tonen hoe goed ze zijn. Je weet zelf wel wie dat nu betalen. Want wat de melkprijs ook is, dit prestige gebeuren moet wel eerst betaald worden. Anders is dat weer niet duurzaam.

 • koestal

  Eerst een laag voorschot uitbetalen en dan jubelen ,dat er flink winst is gemaakt,hallo zo ken ik er meer !

 • abtje


  Hier rijden verschillende melkverwerkers rond om melk op te halen. Echter de duurzaamste van de transporteurs is met kop en schouder DOC. Die rijden tenminste met een aardgas auto! Dat is tenminste duurzamer dan die diesels.
  Melkprijs is dan toch bijzaak? Ach, zo triest kan het lopen.

 • abtje


  Maar deze discussie heb ik al een keer met Mozes gehad. Die vond dat een melkverwerker ook een maatschappelijk verantwoorde functie heeft. Dus kopen van dure panden, leerstoelen en kunstwerken en exorbitante lonen horen daar ook bij. De enigste die er bij inschieten zijn de boeren. Helaas, maar wel duurzaam, schijnbaar.

 • poldes


  atje,

  ik heb gehoord dat;fonterra uit N.Z. in China veebedrijven met 3000 en meer melkkoeien heeft gesticht. ook omdat zij toen te veel cash hadden. en die cash was opgehaald bij .............

 • poldes


  abtje,

  wij hebben toch weer heel veel geluk dat wij in Nederland ook zulke sterke zuivelverwerkers hebben die goed kunnen cashen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.