Rundveehouderij

Nieuws 6744 x bekeken 2 reacties

GD waarschuwt tegen overmatig kalkgebruik in ligboxen

Deventer - Veehouders die te veel kalk gebruiken in de ligboxen van hun melkkoeien om mastitis te voorkomen bereiken een averechts resultaat. Daarvoor waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer.

Er wordt te veel kalk gebruikt als de spenen wit zijn na het strooien van kalk. Bij te veel kalk worden de spenen van de koeien schraal en ruw.

Elke dag 50 gram kalk per ligbox

Het advies is om in de zomermaanden elke dag 50 gram kalk per ligbox te gebruiken. Niet elke kalk is geschikt. GD stelt dat landbouwkalk (calciumcarbonaat) of gebluste kalk (calciumhydroxide) het beste is. Ongebluste kalk, calciumoxide, is ongeschikt als toevoeging in de ligbox, omdat het in contact met water etsende brandwonden aan de huid van de spenen kan geven. Ook gips (calciumsulfaat) is ongeschikt; ondanks dat het slecht oplost kan het in de mestput het zeer giftige mestgas zwavelwaterstof (H2S) vormen.

Doseren

In de praktijk is kalk strooien makkelijk uit te voeren en te doseren door met de boormachine een aantal kleine gaten in de bodem van een emmer te boren. Geef bij elke box een klein rukje aan de emmer en er ligt voldoende kalk in de box.

Laatste reacties

  • farmer4life1

    En migmag? Dat gebruiken wij met gehakselt stro 


  • joohoo

    En de mest kan niet in de vergister--- gaat de vergister dood.

Of registreer je om te kunnen reageren.