Rundveehouderij

Nieuws 16534 x bekeken 53 reacties

Enorme winststijging voor FrieslandCampina

Amersfoort - FrieslandCampina heeft over het eerste halfjaar van 2015 een 'heel bijzondere winststijging' geboekt van €88 miljoen, ofwel bijna 85 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt het zuivelbedrijf. Hierdoor kon een bijna 145 procent hogere interim-uitkering worden uitbetaald aan de leden.

De leden krijgen €2,018 per 100 kilo in plaats van €0,825 per 100 kilo vorig jaar. Op de woensdag gehouden ledenraad werden de cijfers dan ook met instemming ontvangen, vertelt voorzitter Piet Boer.

Voor een gemiddeld FrieslandCampina-lid betekenen de cijfers dat hij er per september zo'n €8.000 op de bankrekening bij krijgt. "Dat is een bedrag waar ze in deze toch niet gemakkelijke tijden wel wat aan hebben," weet Boer.

Winststijging

Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar bleef de omzet vrijwel gelijk op ruim €5,6 miljard, maar steeg de winst van €104 naar €192 miljoen. Dit was dankzij de verkoop van meer producten met een hogere marge, gunstiger wisselkoersen, lagere inkoopprijzen voor niet-zuivel grondstoffen en een lagere garantieprijs.

Piet Boer, voorzitter Zuivelcoöperatie FrieslandCampina en Roelof Joosten, CEO Koninklijke FrieslandCampina. Foto: ANP

Daling garantieprijs

Deze garantieprijs lag wel ruim €10 ofwel meer dan 24 procent lager dan in de eerste helft van vorig jaar. Hoogste directeur Roelof Joosten verwacht een verdere daling. "De bodem van de garantieprijs is nog niet bereikt." Ook Boer ziet het zwaar in voor de melkprijs. "We gaan nog een lastig halfjaar tegemoet."

Onzekerheden

Geen van beiden willen hele concrete verwachtingen uitspreken voor de komende periode. Joosten: "Als de omstandigheden zo blijven als ze nu zijn, dan kunnen wij het resultaat dat we nu behalen, wel vasthouden in het komende halfjaar."

Het is echter heel onzeker of de omstandigheden inderdaad stabiel zullen blijven. Joosten wijst op diverse onzekerheden voor de zuivelmarkt. Het aanbod van melk zal verder stijgen, terwijl de vraag zwak is. Ook spelen geopolitieke problemen, zoals in Rusland/Oekraïne en Het Midden-Oosten, een belangrijke rol.

Roelof Joosten tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van FrieslandCampina. Foto: ANP

Toenemend protectionisme

Zorgen maakt FrieslandCampina zich ook over het toenemende protectionisme in Europa, met name Frankrijk. Als voorbeeld noemt het bedrijf dat het onlangs door een niet nader genoemde Franse retailer is gebeld met de vraag of het contract geannuleerd kon worden. Producten van FrieslandCampina zouden moeten worden vervangen door Franse zuivel.

FrieslandCampina heeft protest aangetekend tegen dit soort praktijken, omdat ze strijdig zijn met afspraken over de vrije Europese markt. Zonder tegenmaatregelen zijn de handelsgevolgen heel schadelijk.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Nou ben benieuwd op de reacties

 • Klaasvaak

  Aangezien FC hun melkprijs bepaald aan de hand van het 'zuivelmandje', was een meevaller wel een beetje te verwachten.  Bewijst maar eens dat dit een sterke coöperatie is die hun best doen voor de leden.  

  Kan Sharon nog een voorbeeld aan nemen...

 • farmerbn

  Dus de melkfabriek verkoopt voor hetzefde geld hun zuivelproducten. De boerenmelkprijs hoeft helemaal niet te zakken.

 • farmer4life1

  Nee, ze zetten meer product af. Waardoor de omzet gecompenseerd wordt. 

  Voorbeeld. 
  FC verkocht in 2014 100 product voor 10 euro p/s 
  In 2015 daling prijs van 10% 
  FC verkocht in 2015 111,11 product voor 9 euro p/s
  Omzet hetzelfde

  Zo is t geworden toch?

 • farmerbn

  Ze betalen 20% minder maar we hebben niet 20% meer aangeboden.

 • brutus71

  Toch weer een puike prestatie in deze moeilijke tijden, andre Olyslager vertelde altijd dat je gemakkelijker in goede markten goede winsten kon halen,dan met bear-markten.

 • cornelis 22

  Mooi zo houden we de curator weer een paar maanden weg.

 • tonny60

  Nou snap ik ook waarom frieslandCampina voorstander was voor het afschaffen van het melkquotum

 • Foxxy

  Nederland goed voor 50% van alle melkpoeder die in interventie ligt !

  maar fijne meevaller !

 • farmer4life1

  Foxxy onderbouwing? 
  Volgens mij vooral andere landen.

 • Foxxy

  @ excuses , was boter !

  van de 124 duizend ton boter in interventie is meer dan 51? Duizend ton uit Nederland !

 • farmerbn

  De cooperatieve gedachte = geef boerenproductie aan de cooperatie en die transformeert en verkoopt het verder; na aftrek van kosten is het restant voor de boer. Dit is niet meer het geval dus bestuurders en management moet verplicht naar de cursus 'hoe functioneert een cooperatie'.

 • leo,s vriend

  Trots op onze cooperatie is dus alweer terecht.

 • Peltjes

  Laten we maar niet meer zo klagen over alle regeltjes bij FC. Hoorde op het journaal dat het gem. 8000 euro per boer opleverd.

 • alco1

  Ik hoor ook zoveel. Het zijn echter steeds de mensen zonder know how die je hoort.

 • John*

  @ cursus voor de eigenaren van een coöperatie: leer een coöperatie besturen lijkt me meer toepasselijk.

  een co-op is verder een normale onderneming waar je de juiste mensen op de juiste plek nodig hebt om deze te laten draaien.

 • simpel boerke

  Wat een negatieve reacties weer. wees trots op de coöperatie dat er zo'n dikke plus op zit. Ik had er geen rekening mee gehouden en kan het heel goed gebruiken.

 • kuiken007

  zal het overschot aan geld wel snel weer ingezet worden in het buitenland!!!!
  de leden mogen alleen bijlappen als er een tekort is bij geld overschot........?

 • farmer4life1

  Sommige reacties zijn inderdaad zeer onprofessioneel. 

 • daan1908


  Klopt@18  alle  geld  wat  in  het  buitenland  is  geinvesteerd  heeft  zich  dubbel  en  dwars  geloond .

  Zo  zie  je  maar  weer  wat  het  effect  is  van  een  goede  directeur .

  Dat  miljoen  is  iedereen  alweer  vergeten ,  diegene  die  het  er  nu  nog  over  beginnen  leveren  aan  een  fabriek  waar  de  desbetreffende  directeur  misschien  eenvijfde  verdient  maar  wel  veel  minder  uitbetaald .

 • Mozes


  Twintig jaar geleden, midden jaren negentig, is men al begonnen met investeren in toegevoegde waarde producten. Eerst nog bij Coberco, later bij Frieslandfoods en daarna bij FrieslandCampina.  Het koste in die tijd alleen maar geld. Het was een investering voor de langere termijn. Sommigen waren hier op tegen want het was in hun ogen geen boerenbelang maar 'coöperatiebelang'. DOC deed het veel beter, die betaalde een betere melkprijs en was er dus voor de boeren. Een deel van hun stapten dan ook over naar DOC. De trouwe leden ontvangen nu rendement voor hun standvastigheid en langetermijn denken. 

 • alco1

  Nou Daan. Kom eens met cijfers. De handel liep uitstekend, maar dat is wat anders.

 • jan doedel

  shit ben ik net te vroeg weggegaan bij fc.

 • Mozes

  @alco, een groot deel van de ledenmelk moet verwerkt worden in basiszuivel voor de Europese markt. Deze markt is een verzadigde markt waar iedereen tegen elkaar aandrukt met minimale marges tot gevolg. Winst wordt er vooral buiten Europa gemaakt. Dit bestaat uit twee sporen: enerzijds export van zuivel uit Europa, anderzijds zuivel die buiten Europa geproduceerd wordt. De zuivel die buiten Europa wordt geproduceerd wordt, wordt vooral gemaakt van melkpoeder die ze momenteel tegen bodemprijzen van Fonterra kopen. De buitenlandse productie is belangrijk als springplank voor export vanuit Europa. Denk hierbij aan kindervoeding in China waar men de ruimte voor krijgt omdat men tegelijk met Chinese bedrijven samenwerken. Eenzelfde situatie doet zich voor in Vietnam en andere landen waar men toegang krijgt voor export vanuit Europa als men tegelijk in die landen produceert en de melkveehouderij in die landen vooruit helpt. 

  Investeringen in derde landen levert dus niet alleen een directe winst op maar ook een indirecte winst door toegang voor export. 

 • same

  toch een beetje vreemd, farmel schuift wat met melk van A naar B, zonder enorme investeringen ,en toch is het verschill met frc in melkgeld wel erg klein.
  m.a.w. al dat ondernemen all over the world levert wel een heel mager rendement op !
    

 • Foxxy

  @ Mozes : correct ( je kan zo P.R. Doen voor RFC )

  veel interressanter vind ik de appelsientje en dubbelfriss , niet-melk gerelateerde producten !

  dat maakt bij slechte melkprijzen misschien in de toekomst wel het verschil !

 • daan1908


  #22     Een  voorbeeld ,  als  dit  zich  voortzet  verschil  met  Doc/DMK  ongeveer  6  cent  dit  jaar.

  Trouwens  dit  is  geen  nieuws  dat  weet  iedereen  en  hoe  dit  tot  stand  komt  ook .

   

 • Fryslanboppe

  Fijn dat er winst wordt gemaakt door FC maar wat mij irriteerd is dat de melkveehouders nooit profiteren van het feit dat ze veel meer producten produceren dan de fabrikanten waar de melkprijs mee wordt samen gesteld. Nu moeten de leden toch mee profiteren van het feit FC zich veel verder heeft ontwikkeld dan die bedrijven!! Vind dat zeer kwalijk!! Winst is mooi maar betekend ook belasting betaling!! Keer dan meer melkfgeld uit aan de melkveehouders......belasting centen worden toch verkwanseld!!

 • farmer4life1

  Het zo laag mogelijk houden van de belasting is inderdaad een aandachtspunt. Zij kunnen net als Univé geen winst oogmerk hebben. 

  Voor de rest top gedaan. 

 • hansvanbergen

  Mozes coberco investeerde in Heino Krause en meer van die failliete boedels en zonder Fccddb was het allang een failluiete boedel geweest. Al die 51000 ton boter( ik vraag me af of Boederij daar niet een nulletje teveel geplaatst had want dat zouden dan 15000 trucks boter geweest zijn) komen volgens mij van Campina af, volgens mij de enige boterfabriek in Nederland.  Campina is ook de naam voor het bedrijf omdat iedere Nederlander die naam kent. Coberco kennen misschien paar duizend mensen nog.  Buiten dit alles zijn er genoeg andere veel kleinere melkfabrieken die dezelfde melkprijs uitbetalen met een heel andere strategie.

 • boercees

  51000 ton boter met 15000 trucks is 3,5 ton per truck !!!  Nulleltje te veel soms Hans ?? moeilijk he rekenen ;-))

 • Mozes

  @Hans van Bergen, als die Campina van jou zo geweldig was waarom ben je daar dan weggegaan? Zelfs vlak voor de fusie met Frieslandfoods zijn nog 500 boeren weggegaan bij Campina. Duidelijk dat jij en die andere 500 boeren geen langetermijn visie hebben op zuivel vermarkting. 

 • alco1

  @Daan #27 Ik vroeg naar de buitenlandse investeringen, (in korea bv.) waarover je melding maakt in #20. Niet de handel.
  @Mozes. Misschien hebben we het wel te danken aan de uittreders dat de directie wakker werd en zicht oprichte uit de luie stoel.
  Daarnaast. Durf je ook garantie te geven dat de FC bovengemmiddeld blijft 

 • Jaap39

  Superbedrijf RFC.

  Wordt tijd voor een sterkere positie in Europa. 

  De winst uit Azië lijkt niet gegarandeerd. 

 • daan1908


  #  33  Bezoek  een  bevriende  collega  en  vraag  naar  het  jaarverslag  ben  je  in  1  keer  op  de  hoogte  en  scheelt  mij  veel  getyp .

 • metal

  Hoe zo moeten wij trots zijn op FC Appelsientje is het enige wat ieder jaar winst maakt .En nu wordt er winst gemaakt door de boeren minder uit  tebetalen Als ze net als vorig jaar 40 cent hadden moeten betalen dan draaide ze zelfs verlies.
  Ook moest het quotum eraf want dat was veel beter .Dat klopt want nu kunnen ze de melk goedkoop inkopen en dus met minder inspanning toch een goede winst maken en is iedereen weer tevreden. De pakhuizen komen dankzij LTO en FC weer goed vol en zo prutsen we verder . En maar klagen wij varkensboeren hebben het veel slechter !!! Wij moeten als landbouw gezamelijk strijden voor een goede prijs en niet elkaar af zitten zeiken.

 • Mozes

  @alco, je begint een zuurpruim te worden. Fantastisch resultaat en jij maar afkraken. 
  Ik hoef de directie niet te verdedigen, maar ik stoor mij wel aan ongefundeerde beschuldigingen. Investeren in toegevoegde waarde productie doe je voor de lange termijn. Er is dus geen enkele aanwijzing dat de magere resultaten van vroegere jaren iets met luiheid te maken hebben maar met zaaien waarvan de oogst pas later komt. 

 • Foxxy

  @36, en @ Mozes :

  sinds de winst is losgekoppeld van de melkprijs ,kunnen situaties zoals nu ontstaan !

  Ik ben tevreden met het resultaat, daarentegen was het misschien wel mogelijk om de extra winst tov 2014 uit te keren in extra melkgeld ! Misschien fiscaal zelfs aantrekkelijker ?

  maar : afspraak is afspraak !

 • Mozes

  @Hans van Bergen #30, Coberco heeft nooit geïnvesteerd in het failliete Heino Krause. In 1991 zijn het failliete Heino Krause en de eveneens failliete Ormet samen met de Eendracht uit Tubbergen en Hovo in Raalte gefuseerd met Coberco. Het was een fusie zoals dat in die tijd en daarvoor vrijwel standaard voorkwam: men fuseerde met een sterkere coöperatie uit de buurt wanneer men financieel aan de grond zat of anderzins uitgerangeerd was. De eerste fusie die ik heb meegemaakt die niet vanuit een noodsituatie maar vanuit visie gedaan werd was de fusie tussen Coberco, Friesland Dairy Foods, De Twee Provinciën en de Zuid Oost Hoek in 1997. Deze fusie leidde tot zuivelcoöperatie Frieslandfoods. 
  De daarop volgende fusie was er weer één uit de oude doos: het uitgerangeerde Campina fuseerde met het veel sterkere en goeddraaiende Frieslandfoods. 
  Campina was uitgerangeerd omdat ze vrijwel geen posities in Azië hadden terwijl daar juist de meest winstgevende afzetmogelijkheden waren. Frieslandfoods zat op dat moment al 80 jaar in Azië en beschikte over ingeburgerde merken die vele malen groter zijn dan het Campina merk in Nederland. De merken in Azië die al vele malen groter waren dan het Campinamerk in Nederland hadden daarnaast ook nog een enorm groeipotentieel terwijl het Campinamerk in Nederland eerder kromp dan groeide. 

 • Mozes

  @metal #36, geen enkel schip ligt bij eb en vloed even hoog aan de kade. Wel ligt het ene schip hoger in het water dan de ander. Dit schip zal dan ook bij dezelfde waterstand hoger aan de kade liggen dan het andere schip. 

 • kleine boer

  Zie mijn eerste reactie het is werkelijk nooit goed als het minder was als vorig jaar lijkt wel of het dan beter was omdat het nu meevaller is en ja das voor boel hier ook al lastig volgens mij toch mooi dat een fabriek goed draaid of ben ik nou gek

 • Foxxy

  @ Mozes, niet algeheel correct over de fusies !
  Frico Domo was gefuseerd ,waarna het vervolgens samenging met Coberco !

  campina en Melkunie net zo !

  vervolgens zijn (het rijkere) Friesland foods met Campina gefuseerd , wat idd heel wat voeten in de aarde had !

  friesland foods was al langere tijd op internationaal niveau bezig, maar mijns inziens hoeven de noorderlingen (waaronder ik) geen spijt te hebben van de fusie : immers ,we hebben een sterk degelijk en groot bedrijf staan !

 • alco1

  @Mozes. Ik kraak niets af. Ik temper de euforie, net als Joosten en Boer dat doen met de woorden dat we een lastig halfjaar voor de boeg hebben en dat de prijzen zullen dalen.
  Winsten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Hoewel er denk ik ook nu wel weer genoeg gezaaid wordt. 

 • Mozes

  @alco, er wordt vooral gewaarschuwd voor een lagere garantieprijs. Welke invloed de situatie op de zuivelmarkt heeft op de winstgevendheid van FC is moeilijk in te schatten. 

 • hansvanbergen

  @Mozes dat is dus het grappige van cooperaties. Het is een 1 richtings verkeer van kennis. Alles wat jij weet te vertellen over de zuivel komt van respectievelijk Coberco en van friesland campina zoals boeren het noemen maar de rest van Nederland en Europa noemt het gewoon Campina.  Coberco was de cooperatie die aan de grond zat en gered werd door Friesland foods. Een hoge melkprijs kon coberco niet realiseren en niet voor niets beurden de coberco's na de fusie een lagere melkprijs dan de Friezen. En toch waren ze blij de gelderlanders. Dat hebben ze me vaak genoeg verteld. Hoeveel boeren zijn er van Campina indertijd naar de doc gegaan? Enkelingen. En hoeveel van coberco naar de doc? Scheepsladingen vol. Zonder het gestuntel van coberco had de doc nooit bestaan! Zoveel is wel zeker.

 • hansvanbergen

  Maar goed dit geheel terzijde een superprestatie van Campina en dat is super voor alle melkveehouders in Nederland. Iedereen profiteerd er van.  En natuurlijk hebben ze geprofiteerd van het melanine schandaal maar anderzijds hebben ze door een goede leiding er ook goed op ingespeeld en ten derde hadden ze de kennis door Friso en, Mozes door DMV Veghel, waar al tientallen jaren hoogwaardige melkpoeders gemaakt worden oa voor medicijnen.

 • Genie


  Alle negatieven zijn jalours.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, mijn kennis komt niet van Coberco maar van elf jaar Frieslandfoods. Dat was de coöperatie met totaal andere inzichten. De eerste coöperatie die de deur dicht deed voor asielzoekers van andere coöperaties. De eerste coöperatie die geen belang had bij meer melk maar alleen belang had bij díe melk die in toegevoegde waarde producten verwerkt kon worden. 

  De fusie met Campina was voor mij de eerste tijd een cultuurschok in negatieve zin. Alsof ik van Frieslandfoods weer bij Coberco terecht kwam. We kregen een quantumtoeslag voor grote boeren om blijkbaar zo veel mogelijk melk binnen te halen. Terwijl wij bij Frieslandfoods geleerd hadden dat ze alleen belang hadden bij melk die positief bijdroeg aan het rendement. Op Melkweb (de website van FC) schreef een voormalig Campina boer dat de grote boeren de 'krenten in de pap' waren. Ik viel achterover toen ik dat las. Die rare bewondering voor volume daar in het Zuiden ongeacht of het wel of niet rendement oplevert. 
  wordt vervolgt....

 • Mozes

  Vervolg.....
  Ik zag eens een documentaire over een Afrikaanse stam waar de sociale status wordt bepaald door het aantal koeien wat men heeft. De kwaliteit van de veestapel doet er niet toe, het gaat alleen om het aantal. Iedere keer dat ik geconfronteerd wordt met die rare zuidelijke bewondering voor volume, ongeacht of die wel of niet rendabel is moet ik denken aan deze Afrikaanse stam. Het zou mij niet verbazen Hans van Bergen dat jij en andere (voormalige) Campina boeren met een botje in de neus rondlopen. 

 • timmers5


  zeg mozes  ga je schamen

 • Peet1212

  Zeg heren de GROTE BOEREN met veel koeien boven de twee honderd zitten wel in het NOORDEN!!!! Daar zijn de grootste uitbreidingen!!!

 • BO(skabout)ER

  Ben het wel eens met Mozes. Overigens was de uitleg van Friesland altijd ronduit arrogant, daardoor zijn er veel boeren vertrokken. Als deze leden beter waren geinformeerd over de strategie waren deze leden niet weg gegaan. Tegenwoordig is Friesland/campina een veel warmere fabriek voor de leden en is de trots terug gekeerd. Ik geloof niet dat er 10 a 15 jaar geleden veel boeren trots waren op hun cooperatie.

  @peet1212; alles draait om verhouding; aantal hectares grond in verhouding met het aantal koeien etc. In friesland staan altijd al grote stallen die nu aan vernieuwing toe waren, dan is het logisch dat de stal wat groter is geworden. Daarnaast is er verder helemaal geen intensieve veehouderij in Friesland.

 • Jaap39

  Nogal logisch dat de grootste bedrijven in het noordenstaan. 
  Tussen alle mensen in het zuiden is ook helemaal geen plek. Kabeltje hier en daar. Laat staan de vergunningen tussen al die mensen. In het zuiden zijn gewoon minder kansen. 

Laad alle reacties (49)

Of registreer je om te kunnen reageren.