RundveeNieuws

Frans kaasbedrijf garandeert melkprijs niet

Parijs – Het Franse kaasbedrijf Savencia, bekend van Caprice des dieux en Tartare, garandeert haar melkleveranciers niet dat het minimaal 340 euro per 1.000 liter zal betalen. Volgens Savencia, voorheen Bongrain, gelden de onlangs gemaakte afspraken niet voor de producten die zij maakt.

Savencia, het tweede kaasbedrijf van Frankrijk na Lactalis, heeft dat per brief meegedeeld aan de melkveehouders. Die brief heeft veel kwaad bloed gezet bij de boeren, die dan ook door lijken te gaan met hun acties. Afgelopen dagen werd bijvoorbeeld de stad Colmar enkele uren door boze boeren geblokkeerd terwijl anderen bij Auch meer dan 30 ton vlees uit Spaanse vrachtwagens gooiden.

Niet voor alle producten

Savencia wijst er op dat de afspraken over een gegarandeerde minimumprijs alleen gelden voor eigen merken van de grote supermarkten en voor de goedkopere merken van leveranciers. Bovendien gaat het om een beperkt aantal producten. Eerder al wees de organisatie van zuivelproducenten op die details in het ‘akkoord’ over een gegarandeerde melkprijs. ”In tegenstelling tot wat er wel gezegd wordt, hebben wij geen enkele afspraak over het prijsniveau gemaakt,” aldus de directeur melkinkoop van Savencia. Hij stelt verder ‘dat wij wel genoodzaakt zijn om melk goedkoop in te kopen bij onze Europese buren omdat we talrijke internationale contracten hebben.”

Zuivelbedrijf meer gevoelig maken voor problemen van boeren

Ook op het ministerie van landbouw worden de afspraken duidelijk afgezwakt. Volgens Francis Amand, waakhond voor de commerciële relaties, ‘was het enige doel om de zuivelbedrijven meer gevoelig te maken voor de problemen van de boeren’. Ook Amand bevestigt dat de wel gemaakte afspraken alleen gelden voor de onderkant van het productengamma. ”Savencia is erg blootgesteld aan de internationale markten, ze hebben hun rekenwerk gedaan.”

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin