Rundveehouderij

Nieuws 3 reactieslaatste update:31 aug 2015

Frans kaasbedrijf garandeert melkprijs niet

Parijs – Het Franse kaasbedrijf Savencia, bekend van Caprice des dieux en Tartare, garandeert haar melkleveranciers niet dat het minimaal 340 euro per 1.000 liter zal betalen. Volgens Savencia, voorheen Bongrain, gelden de onlangs gemaakte afspraken niet voor de producten die zij maakt.

Savencia, het tweede kaasbedrijf van Frankrijk na Lactalis, heeft dat per brief meegedeeld aan de melkveehouders. Die brief heeft veel kwaad bloed gezet bij de boeren, die dan ook door lijken te gaan met hun acties. Afgelopen dagen werd bijvoorbeeld de stad Colmar enkele uren door boze boeren geblokkeerd terwijl anderen bij Auch meer dan 30 ton vlees uit Spaanse vrachtwagens gooiden.

Niet voor alle producten

Savencia wijst er op dat de afspraken over een gegarandeerde minimumprijs alleen gelden voor eigen merken van de grote supermarkten en voor de goedkopere merken van leveranciers. Bovendien gaat het om een beperkt aantal producten. Eerder al wees de organisatie van zuivelproducenten op die details in het 'akkoord' over een gegarandeerde melkprijs. ''In tegenstelling tot wat er wel gezegd wordt, hebben wij geen enkele afspraak over het prijsniveau gemaakt,'' aldus de directeur melkinkoop van Savencia. Hij stelt verder 'dat wij wel genoodzaakt zijn om melk goedkoop in te kopen bij onze Europese buren omdat we talrijke internationale contracten hebben.''

Zuivelbedrijf meer gevoelig maken voor problemen van boeren

Ook op het ministerie van landbouw worden de afspraken duidelijk afgezwakt. Volgens Francis Amand, waakhond voor de commerciële relaties, 'was het enige doel om de zuivelbedrijven meer gevoelig te maken voor de problemen van de boeren'. Ook Amand bevestigt dat de wel gemaakte afspraken alleen gelden voor de onderkant van het productengamma. ''Savencia is erg blootgesteld aan de internationale markten, ze hebben hun rekenwerk gedaan.''

Laatste reacties

 • farmerbn

  Door teveel melk daalt de boerenmelkprijs. Als melkfabrieken en zuivelverkopers zoals supermarkten nu verplicht worden om die verlaagde prijs door te trekken voor die zuivel dan zouden de consumenten meer gaan consumeren en komen we allen uit het dal. Zonder die verplichting gaat het niet lukken want de fabrieken en supermarkten vinden deze situatie natuurlijk prettig en willen die wel doorzetten.

 • alco1

  Eerlijk is eerlijk farmer. Een leuke insteek die gedachte van je.
  Al vraag ik me af: Is de prijs vergeleken met spa water, cola, hagelslag, al niet enorm laag. Kortom de consument hoeft om de prijs de melk producten al niet te laten staan.

 • koestal

  Hier krijgt de fabriek weer gedonder mee ! De boeren komen zo terug .

Of registreer je om te kunnen reageren.