Rundveehouderij

Nieuws 3667 x bekeken

Fonterra verlaagt voorschot naar €0,175

Auckland – Fonterra verlaagt haar melkprijsverwachting met meer dan 25 procent naar €0,175 per kilo melk. Om de pijn enigszins te verlichten, biedt de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming haar leden een renteloze lening aan voor de periode van twee jaar.

Het gaat in Nieuw-Zeelandse dollars om een prijsverlaging van $5,25 naar $3,85 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Daarbij verwacht de onderneming nog tussen de 40 en 50 dollarcent aan dividend uit te kunnen keren. Daarmee kan de totale melkprijs bij de huidige wisselkoers, bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit, uitkomen op maximaal €0,20 per kilo melk.

Renteloze lening

Leden-melkveehouders kunnen dit seizoen bij de coöperatie terecht voor een lening van omgerekend €0,30 per kilo milksolids. Deze renteloze lening voor twee jaar moet worden terugbetaald zodra de melkprijs boven de  €0,273 per kilo uitkomt. In seizoen 2013/2014 lag het gemiddeld aantal kilo's milksolids per koe in Nieuw-Zeeland op 371. Dat zou betekenen dat leden in aanmerking komen voor een lening van ongeveer €111 per melkkoe.

Flinke besparingen binnen Fonterra

Voor de eerste helft van het seizoen (juni tot december) gaat Fonterra uit van een bedrag van ruim €257 miljoen aan leningen. Het geld moet komen uit flinke besparingen die momenteel binnen coöperatie worden doorgevoerd. De onderneming verwacht dit seizoen de kosten met tussen de €300 en €360 miljoen te kunnen verlagen. Wat betreft de totale melkproductie dit jaar verwacht Fonterra een daling van 2 procent naar 1.589 miljoen kilo milksolids.

Herstel van markt nog onduidelijk

Hoewel Fonterra ziet dat de melkproductie wereldwijd reageert op de lage prijzen durft de onderneming nog niet aan te geven wanneer en hoe snel de markt zich dit seizoen gaat herstellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.