Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Eerste Nederlandse bizons naar buitenland

Zandvoort - Voor het eerst worden in Nederland geboren Europese bizons (wisenten) naar het buitenland gebracht om daar verder te fokken. Twee stieren uit het duingebied Kraansvlak tussen Overveen en Zandvoort zijn maandag begonnen aan de reis naar Spanje.

De bedoeling is dat zij daar kennis maken met Spaanse wisentkoeien.

Dit hebben drinkwaterbedrijf PWN, de beheerder van het duingebied, en de stichting ARK Natuurontwikkeling laten weten. Wisenten zijn een bedreigde diersoort. Natuurbeheerders hopen dat de harige runderen zich weer over Europa verspreiden door kuddes uit te zetten in natuurgebieden.

De twee stieren die uit het project in het Kraansvlak zijn gehaald, zijn verwant aan de meeste van de 22 overgebleven wisenten daar. Zij worden naar Spanje gebracht om inteelt te vermijden en de genetische basis van de kuddes in Spanje te verbreden.

Laatste reacties

 • agpros

  Sssst, niks zeggen maar wisenten fokken is een gat in de markt. Wel oppassen voor overproduktie.

 • agratax2

  @agpros. Overproductie is in dit geval geen punt, de fokkerij is zwaar gesubsideerd en mag / moet op slecht onderhouden grasland. Dezxe graslanden zijn bij onze overheden erg in zwang en dus weer financiele steun.

 • agpros

  @agratax2. Van stieren heb je er maar een paar nodig. Wat ga je met de rest doen? Opeten, laten verhongeren op een kaal gevreten stuk natuurgebied of misschien gesekst sperma gebruiken? Laten die ' anderen 'het maar niet horen.

 • veldzicht

  Het ziet er tenminste beter uit dan die schotse hooglanders,dat  is helemaal 3 x niks.

Of registreer je om te kunnen reageren.