Rundveehouderij

Nieuws 2849 x bekeken 2 reacties

EZ laat ruimte voor 'onvermijdbare besmetting' stro met CAP

Wageningen – Tegen besmettingen van stro met chlooramphenicol (CAP) boven de Europese norm van 0,3 microgram per kilo zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet (meer) optreden. Als deze overschrijdingen tenminste blijken bij monitoring door de sector zelf.

Dit heeft de voersector afgesproken met staatssecretaris Dijksma van landbouw. Wel geldt een voorbehoud. De NVWA zal wel optreden als meer dan 0,3 microgram CAP wordt gevonden in dieren of levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Als dan blijkt dat besmet stro (voer of strooisel) of ander diervoeder de oorzaak is, zal dit materiaal worden vernietigd. Ook is niets afgesproken voor het geval de NVWA bij eigen onderzoek op meer dan 0,3 microgram CAP stuit.

Sector verantwoordelijk voor identificatie besmetting

De voedersector zal extra gegevens verzamelen om omvang en hoogte van CAP-besmettingen in stro en andere risicoproducten in kaart te brengen. Ook blijft de sector verantwoordelijk voor het identificeren van besmettingen. Securefeed en Hisfa vragen de leden om overschrijdingen bij hen te melden. Zij hebben het probleem aangekaart bij de NVWA en daarop afspraken kunnen maken.

Veel kosten beperkt

Met deze afspraken kunnen de kosten van het CAP-probleem in beginsel fors worden beperkt. Eerder werd gemeld dat bedrijven ook de door de NVWA gemaakte kosten moeten betalen bij een CAP-besmetting. Dat was niet correct verwoord. Zij moesten tot voor kort wel zelf hoge kosten maken om besmet stro te (her)onderzoeken, terug te halen en uit de dierlijke keten te halen dan wel te vernietigen, nieuwe leveringen verzorgen en ze moesten extra auditkosten maken. Nu lijken veel kosten te kunnen worden beperkt.

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Blijft nog steeds de vraag hoe CAP in het stro komt en hoe hoog kan het gehalte zijn van natuurlijke oorsprong ? Hoe slecht (giftig) is dat spul eigenlijk ? Bestond het voorheen ook al maar wist men het niet (aan te tonen)?
    Ik blijf erbij dat je onderhand vogelvrij bent met al die NVWA speurders om je heen.

  • agro1

    kruising tussen ambtenarenzelfbevrediging en ambtenarenzelfwerkverschaffing. feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.