Rundveehouderij

Nieuws 3347 x bekeken 2 reacties

Coöperatie Arla zit Britten dwars

Leeds – Nu een aantal Britse supermarkten heeft toegezegd de inkoopprijs voor melk te verhogen, komt de internationale coöperatiestructuur van zuivelcoöperatie Arla veel melkveehouders in dat land slechter uit.

Supermarkten als Asda, Aldi, Lidl en Morrisons stellen als eis dat de verhoging van de melkprijs rechtstreeks ten goede komt aan de Britse boeren die hen leveren. Dat laatste gebeurt via de grote zuivelfabrikanten, waarvan Arla UK weer de grootste is.

Zelfde melkprijs binnen coöperatie Arla

Maar binnen de coöperatie Arla krijgen alle leden, ook die in Scandinavië of in Nederland, dezelfde melkprijs. Een toeslag op de Britse melkprijs zou dus eigenlijk in de 'grote pot' moeten komen om vervolgens over alle leden te verdelen, maar dat is nu net niet de bedoeling van de Britse winkeliers die hun eigen nationale boeren willen steunen.

Arla UK heeft nog niet laten weten hoe het zuivelbedrijf dat dilemma denkt op te lossen.

Laatste reacties

  • robert1

    Arla moet gewoon bij alle retailers de zuivel met 4 ct per liter verhogen vanuit de cooperatiegedachte: iedereen gelijk behandelen.

  • koestal

    altijd gedonder met de melkprijs in Engeland, is er geld ,dan krijgen de boeren het niet. Maar het is niet alleen Engeland,maar ook de meeste andere landen. De boer is de laatste in de keten

Of registreer je om te kunnen reageren.