Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

'BEX-voordeel 2015 15 procent lager'

Uden – Een melkveehouder die in 2014 een BEX-voordeel (bedrijfsspecifieke excretie) van 15 procent wist te realiseren ziet dit voordeel dit jaar waarschijnlijk geheel verdampen.

Dat concludeert adviesbureau DLV op basis van gegevens van ruim tweehonderd bedrijven waarvoor zij een prognose voor de fosfaatproductie voor 2015 berekende. De daling is een gevolg van een aanpassing in de forfaitaire productienormen en de hogere fosforgehalten in de ruwvoerkuilen.

Gemiddeld fosforgehalte

In 2014 lag het gemiddelde fosforgehalte in het aangelegde ruwvoer bij snijmais op 2,1 gram per kilo droge stof. Bij graskuil op 4,4 gram per kilo droge stof. Dat is respectievelijk 0,2 gram en 0,4 gram per kilo droge stof hoger dan het langjarig gemiddelde. In een gemiddeld rantsoen stijgt het fosforgehalte daardoor van 3,7 naar 4,0 gram per kilo droge stof.

Verschil

Door de stijging van het fosforgehalte in het rantsoen daalt het BEX-voordeel volgens DLV met 9 procent. Daarnaast zorgen aanpassingen in de forfaitaire normen voor een daling van het BEX-voordeel van 6 procent. Daarmee komt het adviesbureau op een totaal verschil van 15 procent.

Extra mestafzet

Het tegenvallende BEX-voordeel in de prognoses veroorzaakt extra mestafzet. Met de invoering van fosfaatrechten in 2016 zal een tegenvallend BEX-voordeel ook betekenen dat er minder dieren gehouden mogen worden. DLV adviseert melkveehouders de ontwikkeling van de fosfaatproductie tijdig in beeld te brengen om zodoende onaangename verrassingen te voorkomen.

Laatste reacties

 • 344412

  Wel zeer ontmoedigende start van de verplichte kringloopwijzer.....

 • landboer


  Forfaitair is bij mij dit jaar gunstiger dan bex!

 • gijsbers


  Volgens mij hebben de meeste bedrijven bex nodig voor de extra stikstofruimte ipv fosfaatruimte.

   

 • Duurzamerboeren

  @Gijsbers helemaal gelijk. Stikstof is bij meeste bedrijven de beperking. Hoogstens enkele kg extra aan VVO's aanschaffen.

  Groter risico bestaan bij boeren die dachten aan de Boer- Boer norm te voldoen en dadelijk er achter komen dat het tegenvalt en plotseling niet meer voldoen. 

  Dit was toch ook een van de oorzaken dat fosfaatplafon werd overschreden. Echter per saldo maakt het niet uit want je hebt ook meer ontrekking aan fosfaat gehad. Dus weinig invloed op het 'landbouwkundige' bedrijfsoverschot. Maar ja die term is veranderd in 'administratief' bedrijfsoverschot.

 • info104


  De afgevoerde koemest had ook al een hoger fosfaatgehalte als dat van 2014,vaststaat dat het steeds moeilijker word om meer dieren te houden en we uitgemergelde grond overhouden .

 • farmer4life1

  Of minder van het land afhalen...  Is de andere kant 

 • landboer


  #3 en #4 bij mij is fosfaat de beperking, stikstof niet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.