Rundveehouderij

Nieuws 13547 x bekeken 48 reacties

30 cent voor melk nu doet meer pijn dan 25 cent in 2009

Leeuwarden - De sterk gestegen kosten in de melkveehouderij maken dat veehouders nu meer problemen hebben bij de huidige melkprijs in vergelijk met 2009, toen de melk maar een kwartje opbracht.

Voor dit jaar geldt dat de voortschrijdende melkprijs, afhankelijk van melkverwerker, rond 30 cent ligt. Rick Hoksbergen, directeur Agro bij Alfa Accountants, ziet dat de kosten in de melkveehouderij sterk zijn gestegen. Hij noemt drie belangrijke oorzaken.

Ten eerste is de voerprijs sterk gestegen ten opzichte van 2009. Van dat duurdere voer is ook meer gebruikt als gevolg van intensivering.

Ten tweede is energie een stuk duurder. Daardoor zijn stroomkosten, maar ook kunstmestkosten door stijgende prijs een stuk hoger. Daarbij is ook de rode diesel vervallen wat hogere brandstofkosten op het bedrijf betekent, maar ook vooral doorberekent wordt door de loonbedrijven en zo tot hogere loonwerkkosten leidt.

Als laatste is de financiering flink opgelopen. De rentepercentages zijn wel lager dan in 2009, maar door de toegenomen financiering zijn de rentekosten per kilo melk toch flink gestegen. Daarbij hoort dan ook een hogere aflossing.

Kritieke opbrengstprijs 35,9 cent

Dit alles heeft effect op de kritieke opbrengstprijs. Volgens Hoksbergen was die in 2009 gemiddeld 26 cent. Nu is dat gemiddeld 35,9 cent. Dat verklaart waarom een melkprijs van 30 cent nu meer pijn doet dan 25 cent in 2009. Eerder dit jaar meldde AgroFinancieel van Agrovision in Deventer, waar cijfers van veertien boekhoudkantoren verzameld zijn, ook al een flinke stijging van de kritische kostprijs. Zij zagen in de periode 2011-2014 een stijging van 0,8 cent per kilo melk per jaar.

Laatste reacties

 • dommelje

  voer niet veel duurder wel de afzetmest is gigantisch opgelopen en ergroeit minder gras

 • Nick1983

  Krachtvoer is nu misschien niet duurder, maar wel de mais / bierbostel / pulp en dergelijke? 

 • spits761


  heb er geen medelijden mee,sorry,nou weten ze eens wat die varkensboeren al 20 jaar meemaken

 • boer drenth


  Krachtvoer is nog nooit zo goedkoop geweest. Het is toch belachelijk om daar over te praten.  Nieuwe stallen en machines   dat is het wat de kosten omhoog jaagt.  Wat een gebleer . De rente is nog nooit zo laag geweest. Dus dat kan het ook niet zijn.En allemaal willen ze uitbreiden. Wat uitbreiden. Hoelang en hoe ver uitbreiden. Ze weten het zelf niet. Veel sterkte.

 • agro1

  een sector die slechts kan voortbestaan, door gratis grondstoffen zal verdwijnen. voed de wereld en verhonger.

 • dommelje

  inderdaad duure stallen bouwen en dan nu zeuren kom op nu ook ondernemer zijn

 • Klaasvaak

  Ach Spits761....
  Misschien moeten alle varkensboeren in Nederland maar stoppen. Scheelt een hoop stront en afgunst...

  kom op.... Denk even na!

 • Dysa

  Nieuwe gebouwen en machine's zijn duur. Al die nieuwe stallen met overbodige luxe en onzin vor 6-7000 euro per koe.
  Zo duur wordt negens ter wereld gebouwd, niet in USA, Engeland, Frankrijk, misschien alleen Duitsland met hun idiote eisen. Daar wordt veel geld over de balk gegooid.

 • farmer4life1

  Vergeet Denemarken niet. 

  Maar ik ben het geheel eens met alfa accountants. Brok is duurder dan in 2009 en vooral daarvoor. Land is duurder, maïs en andere bijproducten zijn duurder. 

  Loonwerkers zijn flink duurder geworden. Wel hogere capaciteit. 

  Natuurlijk is er een bouwhausse geweest. Ook de pluimveehouders hebben veel gebouwd. 

  Mest is erg duur dit jaar. 

  Ach varkenshouders hebben het altijd dichterbij hun zelf gezocht altijd slikken en de rest maar stikken. 
  Er zijn nog altijd varkensboeren die geld verdienen. Zelfs met deze prijzen. Hoe? Mag een raadsel zijn, maar dat met deze prijzen 70% naar de knoppen gaat moge duidelijk zijn. 

 • Zandboer op gemengd bedrijf

  Voerkosten zijn echt hard gestegen. Enkele producten vergeleken rond 1 juli:

  kalverbrok circa 10% duurder, 
  soja ca 30% duurder,
  raap ca 80% duurder,
  citruspulp ca 50% duurder,
  Tarwegist ca 100% duurder (was toen heel goedkoop bij introductie) 

  Normaliter betekent dit dat brokken vergelijkbaar duurder worden.

 • landboer


  Boer drenth jij komt net kijken? Krachtvoer is hier vroeger geleverd voor 14 cent!

 • alco1

  Een veeboer die zoals het hoort land heeft onder zijn bedrijf, heeft geen last van dure mestafzet en dure dure mais aankoop. En de rente is historisch laag.
  Dus die kunnen het nog wel even volhouden.
  De natuurlijke selectie zal zonder fosfaatrechten, waardoor juist de kleinere boeren het slachtoffer zullen worden, al keihard zijn. 

 • kleine boer

  Uh volgens mij vergeet iedereen hier dat je nu gratis meer mag leveren dus ik vind het stuk makkelijker als in 2009 en 2012 om voldoende melkgeld te beuren toen kon je geen druppel meer leveren zonder er dikke lease koopprijs  neer te tellen. Mest afzet en voeraankoop is toch vooraf bekend als je meer koeien gaat houden alleen de prijs niet meestal maar laag produktieve doen nu eenmaal meer met kilo brok extra als de hoog productieve.

 • piggy


  Klaasvaak  wie heeft het vele extra stront veroorzaakt niet de varkensboeren  die zitten nog steeds aan rechten gebonden Het lijkt me beter als een hoop koeienboeren stoppen Deze blijven maar klagen er is geen afgunst van varkensboeren jullie moeten nu alleen leren ondernemen met minder inkomen

  Dus denk zelf even na met wat je zegt over dat alle varkensboeren moeten stoppen ook wij houden van ons vak

 • Klaasvaak

  Sjongejonge,  behoorlijk op de teentjes getrapt. Ik reageer op een reactie die noch kant noch wal raakt. 

  Ik snap ook wel dat we elkaar de ruimte moeten geven. 

  Je vergeet echter wel dat wij ook dertig jaar productierechten in de vorm van quotum hebben gehad. Het is dan enorm frusterend dat er zo laat in de vorm van p-rechten regelgeving wordt bedacht.  Lage melkprijs helpt daar in positieve zin niet aan mee.

  Je weet zelf ook wel dat het noorden niet direct een mest probleem heeft. Als het vanaf morgen verboden was om ook nog maar een kuub mest over de ijssel te transporteren. Wij al onze mest makkelijk kwijt kunnen.  Dus om nou te zeggen dat de veeboeren voor teveel stront zorgen gast mij te ver. Jullie kregen niet voor niets rechten. Teveel stront!

 • metal

  De kosten worden in Nedrland ook zo hoog door het als maar verder gaan met het met veel geld verplaatsen van boeren Het slaat toch nergens op dat deze boeren bedrijven kunnen kopen die minimaal 3x zo groot zijn als wat ze hadden Het word tijd dat hier eens wat aan wordt gedaan . Dit zijn nu ook de boeren die schreeuwen dat het allemaal wel meevalt .Maar de kleinere bedrijven worden juist door deze boeren om zeep geholpen 

  M.Jolink

 • piggy


  klaasvaak ik ben zeker niet op mijn teentjes getrapt maar het stoort me wel dat je zegt dat een sector moet stoppen. Dus bij wie zit de afgunst nou? Volgens mij is het beter om met alle sectoren eens naar den haag te stappen want volgens mij hebben hun onze markt verpest met de boycot of het nu is met vlees melk bloemen fruit

  want acties doen met andermans producten is wel erg simpel van den haag/brussel

 • farmer4life1

  Uiteindelijk zorgen 12 miljoen varkens voor mest. Hiervan gaat bijna alles naar hun eigen land (minimaal 15%??) of akkerbouwers. Nu akkerbouwers minder trek hebben in varkensmest (hoge p) heeft vooral de varkenshouderij last van hoge kosten en hebben al weinig marge. 

  De melkveehouders hebben al veel grond en zetten mest af en kopen ruwvoer/restproducten bij akkerbouwers. Circa 15% van alle rundveemest gaat naar derden. Wie heeft dan een probleem? Varkenshouders claimen dat ze hun mestprobleem opgelost hebben maar betalen extra aan akkerbouwers. 

  De pluimveehouders hebben hun eigen probleem opgelost en kunnen mooi Vvo's verkopen. 

  Als er een sector is die moet verkassen... Dan is het de kalverhouders. Nederlanders eten amper kalfsvlees, hebben de mest niet nodig en vooral de aansleep uit andere landen met alle ziektes. Verkassen naar Italië of Polen. 

  Tweede zijn de varkenshouderij. Heeft totaal geen toegevoegde waarde meer. Klinkt erg hard en ik ben niet tegen op jullie, maar de ruimte is op! 

  De melkveehouders hard inperken naar grondgebonden groei Max 3 koeien per hectare. 

 • piggy


  farmer4life1

  Spoor je wel om dit te zeggen wat ben jij een mafkees zeg hoeveel mensen zitten niet aan de bbq hebben echt geen rundvlees nodig hoor is ook niet te vreten ook als je zo tegen de andere sectoren bent dan hoop ik dat het melkgeld 10 cent wordt zullen zien wie de winaar is niet de boeren in nederland laten we toch zien dat we hier samen uitkomen nogmaals voor alle sectoren

 • veldzicht

  piggy en anderen,kunnen jullie wat meer comma,s en leestekens gebruiken ,komt de leesbaarheid ten goede.

 • maiskolf

  Ach die man heeft nog last van een zonnesteek. 

 • Klaasvaak

  Piggy... 
  Het was mijn bedoeling om op een sarcastische manier de bal hard terug te kaatsen.  Nogmaals ik gun iedereen een eerlijke boterham.

  Jou reacties daarentegen zijn wel zo fe  en onfatsoenlijk dat ik niet naast jou eensgezind naar Den Haag zou willen gaan...


 • Jaap39

  De huidige mestsituatie in de varkensector kon je 25 jaar geleden ook al wel aan zien komen.
  Een ieder die maar wat na kan denken zag dit wel. Dus nu niet jammeren dat mest afzet en of verwerken te duur is of wordt.
  Maar voor de koeien sector zijn de laatste liters melk met mest afzet ook een kansloze route.

 • Schraar

  Piggy, hoezo hier samen uit komen. Ik heb het helemaal gehad met varkensboeren die hier op de melkveesite zitten te zeiken over melkveehouders die klagen en geen ondernemer zijn, enz. 
  Ik hoor op dit moment in Nederland maar 1 groep klagen zonder een echte oplossing aan te dragen en dat zijn varkensboeren. 
  Als jij je zoveel meer ondernemer voelt dan melkveehouders wil dat alleen maar zeggen dat je helemaal niet snapt hoe de melkveehouderij in elkaar zit. 
  En het mest probleem is natuurlijk vooral door de varkenshouders veroorzaakt, hebben al meer dan 30 jaar geprofiteerd van de ruimte van akkerbouwers en extensieve melkveehouders.

 • Oké dan

  Beste mensen lees het verhelderend stuk in de onderstaande link eens en kijk goed naar de tabel. 

  http://www.mestboete.nl/wp/?p=703

  En iets meer respect voor elkaar zou niet verkeerd zijn. • alco1

  Oke dan.
  Waar het om gaat is dat verwerkte mest ook mee telt in het fosfaatplafond en daar is geen onderbouwing voor te geven. Alleen maar een Brusselse dwangbuis methode Nederland een hak te zetten.
  Wij gaan toch ook geen motie indienen dat Duitsland minder auto's fabriceerd. Hoewel dit pas echt vervuilend is.

 • Peerke1

  De kostptijs zou een grote bult lager liggen als vadertje OVERHEID niet zo flauw zou doen over allerlei regels en die eens wat soepeler zou toepassen. Denk aan Mest RVO en Toeslagen uit Brussel De PAS regels en ga zo maar door. Wij zijn aan het invullen hiervan kapitalen kwijt en bij eventuele fouten nog meer.

 • Oké dan

  alco1, het fosfaatplafond is een harde voorwaarde voor Nederland om derogatie te kunnen krijgen.
  Als je verwerkte mest voor de rundveehouderij ook meetelt bestaat nog steeds de kans dat je door het plafond gaat omdat er geen rem op zit. Men gaat dan meer dieren houden (=fosfaat produceren) zolang het rendabel is mest te verwerken voor kilo's melk.

  Bij de varkens- pluimveehouderij wordt dit begrenst door dierrechten.


 • Foxxy

  @Oke dan 

  Waarom is het fosfaatplafond gecreëerd slechts voor 

  - melkvee
  - varkens
  - pluimvee ?

  laten we eerst
  - vleesvee
  - geiten
  - mensen
  etc erbij optellen, en op basis daarvan nieuwe regelgeving ontwikkelen !

  Het plafond is zonder fosfaat-uitscheiding in het geheel te zien, nutteloos !

  wordt straks weer aantrekkelijk om fosfaatrechten te verkopen, en fosfaat-loos geiten te melken, of vleesvee te houden!

 • alco1

  @ Oke dan. Doe niet zo bureaucratisch. Dat dat een harde voorwaarde is al vele malen naar buiten gebracht. Het gaat erom waarom wij ons zo laten betuttelen.
  Steeds maar erin meegaan als tamme schapen zoals het LTO doet, zal als gevolg hebben dat de volgende onzin weer heel gemakkelijk over ons heen komt.
  Trouwens: Ik heb het al vaker gesteld. Het LTO is geen belangenbehartiger van de boer, maar de boodschapper van de overheid.

 • Foxxy

  We laten onszelf vangen door onze eigen regeltjes ! Ik vraag me sterk af,of we dat naast de forfaitaire regelgeving moeten willen !

  Gewoon keihard dierrechten ( liefst grondgebonden ) lijkt mij een veel duurzamere oplossing ! We komen immers met huidige regelgeving sowieso al verkeerd uit, meer fosfaat-onttrekking ,dan we mogen bemesten !

 • Oké dan

  foxxy, volgens mij hebben ze rioolwaterzuiveringsinstallatie's uitgevonden om dit bij mensen te zuiveren. Google eens op rioolwaterzuiveringsinstallatie. Voor de rest weet ik het ook niet dat zou je aan de politiek moeten vragen. Ik zou zeggen gelijke monniken gelijke kappen.

 • Oké dan

  alco1, waarom ga jij niet de belangen behartigen namens LTO ik denk dat ze nog wel een paar goede bestuurders kunnen gebruiken zoals jij. Niet lullen maar doen zeg maar.

 • alco1

  Kom maar op zou ik zo zeggen.
  Alleen zal ik nooit gevraagd worden, want ik ben geen ja knikker. Dus lastig. 

 • boer drenth


  Landboer komt ook nog met een verhaal. Voer geleverd voor 14 cent. Boer drenth komt niet pas kijken zoals landboertje denk te weten.  Boer drenth weet nog te vermelden ,dat de a brok in de jaren 80 van de vorige eeuw, voor 56 gulden centen in de silo lag , wat  14 cent , landboertje denk even na man.

 • farmer4life1

  Voor quota waren brokjes duur. In quotum tijdperk was brokjes relatief goedkoop. Marge melk dikke prima. Tot 2006 toen had het quotum geen zin meer. Schommelt de prijzen van alles. Primaire producten horen niet 100% bloot gesteld te worden aan marktwerking. Dan geldt de wet van de sterksten. Wat niet positief is voor de natuur. Maar krijg je ook monopolie cultuur. 

  @piggy ik ben er ook voor dat iedere primaire voedsel maker geld verdiend en op een fatsoenlijke manier omgaat met de natuur. 

  Maar de reacties van varkenshouders ben ik spuugzat. Net alsof intensief zo goed is en jullie trots zijn op de hoge voederconversie. Helemaal geen enkele band hebben met individuele dieren/varkens. Het is meer industrie dan boer. Maar kapitaal hebben ze niet. Enkel een buffer die verdiend is in goede jaren om de slechte mee te overbruggen. 

  Nu alles tegelijk komt zijn jullie de sigaar, niemand heeft medelijden. Een doodlopende weg waar jullie zitten te vechten voor eigen. Nergens Lees je een visie dat het dood normaal is om elk jaar winst te maken ene jaar wat minder dan de andere maar nee,  een race naar de bodem is het geworden. De echte ondernemers die 5 jaar geleden nog een pluim en een veer kregen van de banken en ander tuig dat jullie zo goed waren. Wat is er van overgebleven? 


 • wiljo

  Diesel prijs nu 83,45
  stroom:Normaal: 0.0503/ laag: 0.0357
  Gas: 0.243 (incl. regiotoeslag)
  Kas: 25,00/100 kg
  dit is allemaal lager dan in 2009
  Ik vraag mij af waar Alfa accountants hun kennis vandaan heeft.


 • mts_kuijpers

  Wiljo,

  ik weet niet waar jij in 2009 hebt getankt, maar ik had de toen nog rode diesel voor 75 cent per liter in mijn 2500 litervat zitten. Dus de diesel is wel degelijk duurder geworden. Maar van zo'n verschil mag je niet in liquiditeits problemen komen. Het zijn de hogere financieringslasten (ja, de rente is laag) maar het geld moet wel terug naar de bank. Haal de aflossingen maar eens uit je uitgaven en ziedaar er blijft geld over.

 • missis

  Laten we elkaar de vlooien niet gaan afvangen. Elke sector heeft recht om te bestaan.Eendracht geeft macht maar voor we zover zijn...................

 • spits761


  koeienboeren zijn geen ondernemers.Deze konden tijdens het quotum tijdperk al op 1 januari uitrekenen wat ze gingen verdienen!!Dat is geen ondernemen.Bij ondernemen hoort ondernemersrisico en nu het quotum weg is zul je voor de vrije (wereld)markt moeten produceren!!Onze koeienboertjes moeten nog volwassen worden,even de pampers verschonen , je bent nu volwassen aan het worden....

 • kleine boer

  @spits Klopt bijna .... ook niks met weer te maken gras mais groeit vanzelf ook koeien worden van zelf dragend dierziekten komen niet voor verder ook geen regels van de overheid ook geen qlip het gaat echt allemaal vanzelf robots melken we zijn eigelijk altijd op vakantie  we doen het er gewoon een beetje bij. Melk prijs al 30 jaar hetzelfde  toch ? alleen nu een klein dipje toch?  Volgens mij kom jij ergens uit de stad leest alleen wat je wil lezen....

 • melkveehouder .

  @spits761, Ik heb geen moeite met de inhoud van je reactie, maar wel met de denigrerende toonzetting die me inmiddels behoorlijk irriteert. Vertel me eens hoe jij je kostje bij elkaar scharrelt zodat we op een volwassen manier hierover kunnen debatteren.

 • Zandboer op gemengd bedrijf


  Wiljo,

  Ik wet niet waar jij die cijfers vandaan haalt.

  Prijzen excl.btw

  Diesel 1-7-09 € 63,00 1-7-2015 € 97,00

  KAS   1-7-09  € 20,00 1-7-2015 €29,95

   

  In 2015 zijn deze toch echt allemaal veel hoger....

 • Schraar

  spits 761, wat ben jij een zielepoot, misschien eens een gesprek met psychiater aangaan om je frustraties richting melkveehouders kwijt te kunnen.

 • melkveehouder .

  Jammer dat blaaskaken zoals spits 761 het hazenpad kiezen als hen de handschoen wordt toegeworpen!

 • alco1

  Het is misschien nog wel dommer door erop te reageren.

 • melkveehouder .

  Dat betwijfel ik.

 • farmer4life1

  Wat dacht je van ruwvoer. Eerder kreeg je de kuil soms nog gratis. (Pinken kuil) vergisters zitten ook met de hoge maïs prijs. Waardoor ze niet rendabel meer zijn. 

  Varkensboeren hoeven een telefoontje te plegen en de silo's zitten weer vol. Mits ze betalen.... 
  Sleufsilo's of erfverharding zijn duurder dan een paar silo's 

  In Duitsland is de kostprijs van varkensvlees lager doordat er meer ruimte is en veel bedrijven land hebben om mest op af te zetten. Prijzen gaan gelukkig weer (te langzaam) omhoog voor de varkenshouders.

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.