Rundveehouderij

Nieuws 45 reacties

Wakker Dier start campagne tegen 'foute kaas'

Den Haag - Na de campagne om, zoals ze het zelf noemen, plofkippen uit de schappen van supermarkten te bannen, richt actiegroep Wakker Dier vanaf zaterdag de pijlen op fabrikanten van 'foute kazen'.

De dierenwelzijnsorganisatie start dan met een radiospot om de consument erop te wijzen dat veel kazen gemaakt worden van stalmelk, melk van koeien die nooit buiten komen.

Stalmelk

Zo'n 30 procent van de melkkoeien staat het hele jaar door op stal om zoveel mogelijk melk te produceren. Volgens de organisatie bevatten de kazen van onder meer de merken Maaslander, Old Amsterdam en Leerdammer stalmelk. Ook de huismerk-kazen van onder meer Albert Heijn, Jumbo en Lidl zou deze melk bevatten. De kazen van Beemster en Milner zijn volgens Wakker Dier wel volledig gemaakt van weidemelk.

'Pertinent onwaar'

Volgens een woordvoerster van Westland, moederbedrijf van Maaslander en Old Amsterdam, is de bewering van Wakker Dier "pertinent onwaar''. De kazen van het bedrijf bestaan volgens haar voor 80 tot 85 procent uit weidemelk. "Het is nog geen 100 procent, maar dat lukt waarschijnlijk geen enkele fabrikant. Heel vervelend dat Wakker Dier dit suggereert'', aldus de zegsvrouw.

Dierenbescherming

Weidemelk is melk afkomstig van boerderijen waar de koeien minstens 120 dagen per jaar, zeker zes uur per dag in de wei lopen.

Begin deze maand trok de Dierenbescherming ook al aan de bel. Een 'weidegang-variant' van producten als boter, slagroom en kaas zou niet of nauwelijks te krijgen zijn.

Laatste reacties

 • haam

  Het is weer vakantie tijd dus de zendtijd is weer goedkoop in te kopen , en na het foute verhaal van die vogelman in het journaal  is elke reactie hierop er een teveel . Eigenlijk moet er een klacht bij reclame commissie worden ingediend voor false reclame  en een verbod moeten komen op het uitzenden van deze leugens want als er niet word beweerd door de fabrikanten dat er weidemelk in zit  mag  je er ook niet over liegen dat dat wel zo is.

 • a.kikkert

  Het zou ook fijn zijn als er niet zoveel ``hulp`` stoffen in de kaas komen. En gebruik i.p.v. het schadelijke keukenzout  www.keltischzeezout.com  Keltisch zout zit vol mineralen, die we allemaal tekort komen.  Al meer mensen nemen trouwens rauwemelkse kaas. Zo puur mogelijk eten, en liefst biologisch.  Zonder soja... zie: http://www.voedingisgezondheid.nl/Soja.html (goede site trouwens. kijk ook eens bij de andere rubrieken).

 • eg wel

  Niet te druk om maken, is voor de desbetreffende kazen goedkope reklame.

 • Boertjebenik

  Mijn koeien lopen al sinds jaar en dag van begin april tot als het kan november dag en nacht buiten en hebben vrij toegang tot de stallen. Wij leveren onze melk aan Leerdammer dus kan en mag Wakker Dier deze reclame niet in de ether versprijden. Mensen moeten met eigen ogen gaan kijken wat er in het boerenland aan de hand is en niet naar dergelijke organisaties luisteren om te kunnen oordelen.

 • joohoo

  Het gebeurd steeds vaker dat kamerleden vragen stellen over hun eigen product, en dan bedoel ik dat het zover is gekomen zijn ze zelf de oorzaak!!!!.

 • abtje

  Deze lastercampagne is mede mogelijk gemaakt door de melkpakfraude van Fc.

 • PetervanKempen


  Foute Kip, Foute kaas ,Foute organisatie........................Lekkere diertjes, deze liegbeestjes van deze club.

  Het wachten is nu op de toeslag van 10 cent per 100 gram weide kaas of scharrel kip die de boer gaat krijgen van wakker dier......... Of blijkt dit later ook een leugen? Zal wel bij deze volksmisleiders.

  Geld zat deze club, via misleide stafjers en postcodeloterij boeren ze beter dan de boeren zelf die proberen een beetje voor natuur en milieu te doen.

   

  Ondank is de boer zijn loon.

 • landboer


  Goed gezien eg wel antireclame is ook reclame!

 • gjsteenwijk1


  Bij wakkerdier zijn het jokkebrokken . Met halve waarheden , dus hele leugens berokkenen zij ons land veel financiele / economische schade .Het treft zowel de consument als de producent.

 • VET010

  Iedereen die melk levert aan de bedrijven waarvan lekker dier zegt dat de koeien geen weidegang hebben, kan een rechtzaak beginnen tegen wakker dier, dan hebben ze misschien wel honderden rechtzaken lopen die hun geld kosten!!!

 • Jongman

  Aktie tegen foute wakker dier activisten. Laten we we eens grondig scannen en zien of we wel zo netjes in het leven staan. Eerst bij jezelf beginnen daarna een ander beschuldigen. Weet zeker dat we ze er op kunnen 'pakken'.

 • ATI

  Wakker dier wordt steeds ongeloofwaardiger.
  Niet meer op reageren.

 • veldzicht

  DE boeren maken zich drukker om die acties als de consument,
  laatst op een grote barbecue niemand vroeg zich af of het plofkip of een weet
  ik wat kip was,en zo zal het met die kaas ook wel gaan.

 • steenbok1

  juiste opmerking veldzicht, slechts 5% van nederland makt zich er druk om, dit kan je toch nooit winnen en waarom zou je dit willen  winnen, weten niet eens waarover ze praten

 • joohoo

  Volgende week aandacht vragen voor de vrije uitloop kibbeling???.
  En weer een week later het hallal varken??.
  En straks aandacht voor het nieuwe fenomeen kooimelk??.

 • agro1


  tis natuurlijk wel schieten voor open doel he? eerst maakt der Staat regels, waardoor het handiger is de koetjes binnen te houden en als dat gebeurt is de polcor goegemeente inderdaad correct zeeer teleurgesteld, dus de boeren aanpakken. wd vecht ook gewoon voor het voortbestaan en de riante vrijwilligersvergoedingen. maar verder is er niks rot hoor, gelukkig maar, stel je vooor.

 • jwillems

  Hoe heet de kaas die in de winter wordt geproduceerd? Winterkaas??
  Er loopt van 1 oktober tot half april geen koe buiten , waar maakt men zich druk om met die zogenaamde weidemelk!!!!

 • tinus888

  die smaakt ook naar winterkaas jwillems

 • sybrenm1

  Sjongejongejonge. Wanneer houdt het een keer op. 

 • veldzicht

  sybrem1,die bemoei zucht houdt nooit op ,wordt alleen maar erger.

 • Elevage

  Vragen in de spotjes of je in de auto zit en dan links en rechts wilt kijken en wat je dan ziet.
  Antwoorden hier thuis: de rechter- en linkerautodeur, andere auto's die ook alweer in de file staan, nog meer bouwputten, veel te huur staande bedrijfspanden......

 • anton1937

  Fout vlees,foute kippen,foute melk,foute kaas. Echt fout is WAKKER DIER,omdat zij niet weten wat goed of fout is.voor de dieren en de gezondheid voor de mens. Melk,vlees etc geproduceerd in stallen is gezonder, minder risico op ziekte verwekkende stoffen. Zo bevat melk van koeien  die in stallen worden gehouden minder samonellas ,kippen gehouden in batterijen zelfs 30 keer minder samonellas. Als de mens alleen maar emotioneel reageerde ( wat wakdierders doen ) zie je niet in war goed of slecht is, jammer wel de feiten.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  In tegenstelling tot het melkfabrieksbestuur/directie driewerf hoera voor de actie van Wakker Dier. Immers, juist door hun actie zijn (in met name Nederland) binnen afzienbare tijd alleen nog (koemelk)zuivelprodukten te koop gemaakt van, jawel: weidemelk(!). Dit betekend dat buitenlandse (koemelk)zuivelprodukten Nederland niet meer in komen/hier onverkoopbaar zijn. Door dit 'geniale' keurmerk kan een redelijke/aanzienlijke meerprijs (ten gunste van de 'boerenmelkprijs' ) doorberekend worden. Dus met dank aan Wakker Dier.

 • abtje

  Leuke theorie Wim. Praktijk is echter dat weidemelk GEEN meerwaarde heeft.

 • A1967

  Abtje, u geeft het grootste probleem van een aanzienlijk deel van de Nederlandse melkveehouders in een zinnetje weer, ze denken met de vaart van de wereldmarkt mee te moeten en kunnen hun eigen kwaliteitsproducten nog niet eens zelf verkopen, waarom zou een ander dat dan wel kunnen .

 • A1967

  En daar bedoel ik eigenlijk ook mee, dat wd niet hoeft te zeuren, ze kunnen aan de kassa bepalen wat ze kopen er is variatie genoeg. Veehouders die elkaar bekritiseren zal zeker niet helpen. 

 • agro1

  koemelkerij is, net als schaatsen, een binnensport. bij velen is alleen al om logistieke redenen weiloperij niet verkieslijk tot volstrekt onmogelijk. reeds verloren achterhoedegevecht, zwijn, geit en kiep zitten al binnen, nu koe ook. feed the world and starve.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Abtje ( e.a.) laat je op de melkfabriekledenvergadering  maar eens uitleggen hoeveel meerwaarde  weidemelk heeft c.q. hoeveel extra de weidemelkzuivel oplevert.

 • abtje

  Beste Wim. De meerwaarde is NIETS. Je veroorzaakt een verdringingsmarkt. De (bijvoorbeeld) Chineese afnemer vraagt om weidemelk certificaat, kun je dat overleggen, krijg je de gewone prijs. En geen cent meer. Is het geen weidemelk, dan is dat een reden om nog minder betaald te krijgen. Dan kan iedereen wensen en hopen dat weidemelk meer waarde heeft, het is niet zo...

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Abtje: (Pin me niet vast op een cent nauwkeurigheid) Ik heb op de ledenvergaderingen altijd begrepen dat door het predicaat  'weidemelk' de er voor gebruikte grondstof 10 cent meerwaarde heeft gekregen.
  Voor de Chinese afzetmarkt (met name kindervoeding)  is het niet nodig een meerprijs te vragen vanwege 'weidemelkgrondstof'. Dit afzetkanaal is al uitbuiting ten top.

 • abtje

  Beste Wim, ik heb het ook niet over kindervoeding. Heb van handelaren die zowel in China als in Afrika handelen in melkpoeder begrepen dat #29 de keiharde realiteit is. Die afnemers zal het een zorg zijn wat voor melk, als het maar kwalliteits melk uit Europa is.
  Een hoop gebruikers hebben amper schoon water om die melk aan te lengen en het zal ze een zorg zijn of die koeien 120 dagen zes uur detentie hebben of niet. Als ze maar goedkope melk hebben. Dus die meerwaarde moet dan uit Europa komen, en dat gebeurt ook niet. De mensen die zogenaamd bewust zijn kopen wel biologische melk en trappen niet in dat weidemelkgedrocht.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Abtje: Onzinnig argument van jou te stellen dat de (weidemelk)meerwaarde uit Europa moet komen! Het is een typisch Nederlands fenomeen wat eigenlijk heel handig door de (coöperatieve) zuivelindustrie, ten gunste van de (Nederlandse)  boerenmelkprijs,  'uit de markt' wordt gehaald wegens het (eveneens typisch Nederlandse issue)  vermeende aversie op stalmelk. Dit allemaal terwijl er nauelijk kosten hoefden te worden gemaakt voor 'weidemelk'.
  Vanzelfsprekend dat alleen in 'zeer-groot-zuiveloverschot-Nederland' alleen op dergelijk manier meerprijs is te behalen. ( De volgende stap wordt ooit eens een keer : Heel Nederland  biologisch).

 • abtje

  Beste Wim, de beoogde meerwaarde is er niet. Punt. Ik respecteer jou en je mening uiteraard. heb alleen een andere visie in dit geheel.
  Het item is pas hot geworden na de melkpakfraude van een grote melkverwerker.
  Als die dat niet gedaan hadden had er waarschijnlijk nooit een haan naar gekraaid.
  Nu zit heel Nederland met de gevolgen en worden zelfs boeren tegen elkaar uitgespeeld in twee kampen. In de minimaal twee maanden niet stallers en de rest van het jaar, tien maanden, wel en die niet weiden.
  Is niet echt een briljante aktie geweest.

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Abtje:  'Andere visie' = ander belang? (D.w.z., geen melkveehouder? ).

  Een melkpakfraude weet ik niets van/is mij ontgaan. Wat hield deze in?

  Het 'uitspelen' (norm is overigens een schamele 4 maanden + 6 daguren) van de 'volksverlakkerijweiderij' is door ons (leden) zelf besloten.

 • abtje

  Beste Wim. Niet afdwalen. Melk was altijd weidemelk. Laatste tijd krijg je meer opstallers. Maar 80 % weidt nog steeds. Hoe kan die 20 % dan opeens ervoor zorgen dat die andere tachtig procent meer waarde heeft???

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste  Abtje:  Nogal logisch! In plaats van gemengde melk (van weiders en opstallers),  daar waar mogelijk/ vereist uitsluitend weidemelk verwerken tot eindprodukt waarbij een meerprijs hiervoor uit de markt is onderhandeld.
  Tot nu toe is dat alleen voor dagverse zuivel (drinkmelk, yoghurt e.d.). Hiervoor is echter maar een zeer gering aandeel van de totale melkplas nodig. Als nu (met dank aan Wakker Dier) ook voor (in eerste instantie in Nederland afgezette) kaas de weidemelkgarantie gaat gelden (met uiteraard een meerprijs), is voor betrekkelijk eenvoudige voorwaarden toch een verbetering in de (boeren)melkprijs te realiseren. (Velen hoeven er nagenoeg niets voor te doen).

 • abtje

  Beste Wim, ALS dat waar was, waarom moeten de melkveehouders dan melkgeld inleveren als weidemelkpremie voor de weiders? Het kan toch uit de markt betaald worden?

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Abtje:  Het is (voor weidegangdeelnemers) een wat geldrondpomperij geworden, maar vooral (democratisch)  besloten om terugloop van het percentage weidegangbedrijven te beperken.

  De uitleg:

  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2014/10/FrieslandCampina-verdubbelt-weidepremie-1612184W/

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Werkende link:


 • Melkveehouder Wim Friesland.

  <a href='../../../2014/10/FrieslandCampina-verdubbelt-weidepremie-1612184W/'>http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2014/10/FrieslandCampina-verdubbelt-weidepremie-1612184W/</a>

 • abtje

  Beste Wim,u dwaalt weer af. Of het democratisch is of niet, het komt dus niet uit de markt. Dan kunnen ze nu het etiket beperking teugloop weidegangbedrijven noemen, maar als de markt zoveel meerwaarde gaf. was al dat gegoogel niet nodig. Dan kon inderdaad de weidemelk duurder betaald worden en ging er veel meer stallers over. Betaald uit de markt.
  Dat is niet het geval....

 • Melkveehouder Wim Friesland.

  Beste Abtje: Beter lezen A.U.B.!

  Ik citeer (uit het Boerderijbericht t.a.v. weidepremieverdubbeling):

  'De huidige weidegangpremie is 50 cent per 100 kilo melk. Deze 50 cent wordt volledig betaald door de onderneming'.

  Daaraan is toe te voegen dat de garantieprijs (= grondstofprijs voor de werkmaatschappijen) wordt gebaseerd op zuivelondernemingen die het weidemelkfenomeen niet hanteren (en er dus ook geen meerprijs voor uit de markt hoeven te halen). De werkmaatschappij 'Dagverse zuivel' (het zuivelprodukt waar tot nu toe alleen weidetoeslag 'uit de markt wordt gehaald) zal dus weldegelijk dit geld door moeten berekenen in het eindprodukt.


  P.S.: Wat het afdwalen betreft, ik heb geen idee met welk belang ene Abtje hier aan de discussie deelneemt. Ik wil graag 'afdwalen', ik reageer niet weer.

 • Ferm

  @Melkveehouder Wim Friesland, voor mij is @abtje iemand die de halleluja verhalen van een FC en anderen toetst aan de realiteit. Of ie nou wel of geen melkveehouder is maakt mij in deze niet uit. Iemand die kritisch kijkt kan wel zien dat ie verstand heeft van de praktijk en zich niet wat op de mouw laat spelden. Verademend vind ik. Ik kan u dezelfde vraag stellen die u @Abtje stelt in #34: wat is uw belang in deze? Voor de producent heeft het nog geen cent extra opgeleverd, maar FC blijft maar volhouden dat het zoveel meerwaarde heeft. Voor de producent tot op heden dus niet, waar ligt die (betalende)markt dan te wachten?

 • abtje

  @Paysanne Dank u wel. Mijn 'belang' is hezelfde als bij iedere melkveehouder.
  We leveren een goed en eerlijk produkt waar we met onze ziel en zaligheid dag en nacht mee bezig zijn. Wie maakt dan niet uit, maar als een verwerker dan sprookjes gaat vertellen om hun falen of wanbeleid te camoufleren is dat een aantasting van ons noeste werken en levensstijl.
  Want als zo'n verwerker de boot mist, slaat dit terug op alle melkverwerkers en dus juist hun leveranciers. Dan kan een dram en drein club als Wakker Dier daar mooi misbruik van maken.
  Wees als verwerker gewoon eerlijk en transparant en speel je leveranciers geen streken, maar behandel ze eerlijk. Kan toch niet zo moeilijk zij, maar ja, managers hebben een andere agenda.

 • missis

  Deze mensen hebben totaal geen verstand van hoe het in elkaar zit. Ze hebben boter op hun hoofd.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.