Rundveehouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:13 jul 2015

Strengere eisen voor veiliger sleufsilowanden

Rijswijk - Nieuwe sleufsilowanden onder Kiwa-keur moeten per 1 augustus voldoen aan scherpere criteria.

Dit heeft het College van Deskundigen Constructief Beton van Kiwa besloten op aandringen van met name marktleider Bosch Beton uit Kootwijkerbroek.

Wildgroei

Die maakt zich zorgen over een 'wildgroei' die volgens het bedrijf is ontstaan van aanbieders die zich alleen deels of helemaal niet houden aan de verplichte (veiligheids)regelgeving. Dit kan volgens Bosch leiden tot grote problemen met vergunningstrajecten en claims in geval van calamiteiten.

Krachten

Een van de eisen uit het Bouwbesluit 2012 is dat de sleufsilowand voldoende bestand is tegen de daarop werkende krachten. Met onmiddellijke ingang moet de maximale aslast op een sleufsilo daarom altijd berekend worden met een randafstand van 0 cm en een inkuilhoek van maximaal 28 graden. Dit is een belangrijke wijziging, omdat de randafstand van grote invloed is op de maximale aslast van de trekker. Hoe groter de afstand tussen de trekker en de rand van de sleufsilo, hoe hoger het maximale gewicht op de trekker kan zijn. Voor een optimale voerconservering is het gewicht van de trekker van groot belang. Een hoge aslast is dus zeer wenselijk, maar wel bij veilige omstandigheden.

Royale randafstand

Verschillende fabrikanten berekenden volgens Bosch hun aslast op basis van een royale randafstand. Dit geeft vanzelfsprekend een hoge aslast. Maar over de verplichte randafstand gaven zij de gebruiker geen informatie. Dit leverde geregeld gevaarlijke situaties op. Ook de maximale hoek om veilig in te kunnen kuilen was geen onderwerp van gesprek. De nieuwe eisen moeten de gevaren beperken.

Laatste reacties

  • uitgelogd

    Geen Bosch beton meer kopen dus.

  • Kelholt

    De een naar de andere niet Boschbeton wand valt ook om !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.