RundveeNieuws

Snel duidelijkheid begrenzing fosfaatproductie

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) verwacht binnen enkele dagen een brief naar de Tweede Kamer te sturen met daarin de wijze waarop de melkveehouderij begrensd wordt in verband met het overschrijden van het fosfaatplafond.

Die toezegging deed Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dijksma kan niet met zekerheid zeggen dat de brief voor het zomerreces zal komen, dat vrijdag begint. “Ik ben nog in gesprek met de sector”, zei Dijksma.

Het ingrijpen in de melkveehouderij is volgens Dijksma nodig omdat het door Brussel opgelegde fosfaatplafond overschreden van 172,9 miljoen kilo dreigt te worden. In mei van dit jaar werd duidelijk dat de melkveehouderij het zelf opgelegde fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo in 2014 al heeft overschreden.

Mogelijk invoering fosfaatrechten

Dijksma gaf eerder aan dierrechten in te willen voeren voor de melkveehouderij als het Nederlandse fosfaatplafond dreigt te worden overschreden. Onder druk van de Tweede Kamer onderzoekt Dijksma ook de mogelijkheden voor het invoeren van fosfaatrechten per bedrijf of de begrenzing van de melkveehouderij via de productie per dier of per bedrijf.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber en Esther Ouwehand (PvdD) vroegen dinsdag opnieuw om de brief van Dijksma nog deze week te ontvangen, onder andere omdat melkveehouders snel duidelijkheid willen.

Beheer
WP Admin