Rundveehouderij

Nieuws 4578 x bekeken 8 reacties

Snel duidelijkheid begrenzing fosfaatproductie

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) verwacht binnen enkele dagen een brief naar de Tweede Kamer te sturen met daarin de wijze waarop de melkveehouderij begrensd wordt in verband met het overschrijden van het fosfaatplafond.

Die toezegging deed Dijksma tijdens een debat in de Tweede Kamer. Dijksma kan niet met zekerheid zeggen dat de brief voor het zomerreces zal komen, dat vrijdag begint. "Ik ben nog in gesprek met de sector", zei Dijksma.

Het ingrijpen in de melkveehouderij is volgens Dijksma nodig omdat het door Brussel opgelegde fosfaatplafond overschreden van 172,9 miljoen kilo dreigt te worden. In mei van dit jaar werd duidelijk dat de melkveehouderij het zelf opgelegde fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo in 2014 al heeft overschreden.

Mogelijk invoering fosfaatrechten

Dijksma gaf eerder aan dierrechten in te willen voeren voor de melkveehouderij als het Nederlandse fosfaatplafond dreigt te worden overschreden. Onder druk van de Tweede Kamer onderzoekt Dijksma ook de mogelijkheden voor het invoeren van fosfaatrechten per bedrijf of de begrenzing van de melkveehouderij via de productie per dier of per bedrijf.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber en Esther Ouwehand (PvdD) vroegen dinsdag opnieuw om de brief van Dijksma nog deze week te ontvangen, onder andere omdat melkveehouders snel duidelijkheid willen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Weidegang was toch een voorwaarde/ ruilmiddel tegenover dierrechten? Houdt iemand dat nog even scherp in de gaten want Dijksma is er een ster in om de ene na de andere maatregel in te voeren zonder de daadwerkelijke lijn in het oog te houden#LTO#NMV

 • kiepel

  Lto heeft inderdaad ook weidegang als pressiemiddel aangedragen. Houd moet. Dijksma en lto bedoelen het niet verkeerd.

 • peter1939


  fosfaatplafond moet omhoog omdat exportmest en verwerkte mest niet op nederlandse bodem komt...dit telt nu allemaal mee, ten onrechte.....of eerlijk zijn en nivo van 1982 nemen toen er ook geen quotum was...melkveehouderij heeft al genoeg ingeleverd....

 • koster

  en dit allemaal omdat ze die dierrechten al niet veel eerder ingevoerd hebben!
  Dit hadden ze al in 2005 moeten doen en het ook verhandelbaar maken net als quotum. Had er toen bv direct 10 of 20% (of bv 10-20 koeien dat is eigenlijk eerlijker voor de kleinere boer) bij kado gedaan en bij elke transactie x % afgeroomd die dan toebedeeld kan worden aan bv starters.

 • kiepel

  #3 die discussie wordt gevoerd voor de nieuwe derogatie aanvraag. Nu kun je hier niet mee naar Brussel, want de derogatie afspraken liggen vast.
  #4 Koe in de kont kijken. Betweters hebben we nu genoeg maar waaar was je in 2005?

 • joohoo

  Dijksma je bent staatssecretaris van de nederlandse boeren en geen woorvoerder van brussel!!!!. Je integriteit heb je al verspeeld door het lange talmen.

 • massan

  Sharon Dijksma neem geen overhaaste stappen. Wacht de komende maanden af om te bekijken wat de uitwerking van de PAS zal zijn en wat de invloed zal zijn van de lage melkprijs op het aantal koeien. Waarschijnlijk is er dan al veel opgelost. Zorg dat je goede beslissingen neemt, welke tijd nodig hebben. Haastige spoed is zelden goed.

 • koster

  #5 betweter? Als ondernemer hebben wij toch ook een lange termijnvisie. Oke ik weet dat de politiek hier te dom en te kortzichtig en teveel gericht op eigen gewin voor is, maar aan de andere kant zouden we een beetje intelligentie op dit nivo wel mogen verwachten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.