Rundveehouderij

Nieuws 16829 x bekeken 22 reacties

Rabobank blijft financieren op 34,5 cent

Utrecht – Rabobank blijft in de verwachting op betere prijzen in volgende jaren voorlopig financieren op een melkprijs van 34,5 cent per liter.

Dat zegt sectormanager melkvee Marijn Dekkers. De bank adviseert melkveehouders wel na te denken over het uitstellen van niet-noodzakelijke investeringen. "Daarnaast adviseren we boeren te rekenen aan die laatste liter melk: levert die wel wat op?"

Gemiddelde kostprijs is 34,5 cent

In verschillende Europese landen zijn melkveehouders de straat op gegaan vanwege lage prijzen. Op dit moment betaalt zuivelcoöperatie FrieslandCampina haar leden een gegarandeerde prijs van 28,5 cent per liter. De gemiddelde kostprijs ligt volgens Dekkers op of vlakbij 34,5 cent. "De spreiding is groot. Sommigen kunnen met flink minder toe, anderen hebben meer dan 40 cent nodig." Het wat terugdringen van de productie en uitstellen van investeringen is geen algemeen advies: elk bedrijf is verschillend.

Een perfecte storm

Rabobank schrikt niet van de lage melkprijzen, aldus Dekkers. "Het is een vervelende samenloop van omstandigheden." Mede door het afschaffen van het melkquotum is de productie in Europa gegroeid. Deze groeispurt viel samen met een hoge productie in andere belangrijke productiegebieden zoals Noord-Amerika en Oceanië. Het weer heeft letterlijk bijna overal meegezeten.

De wereldwijde productiehausse viel samen met een Russische importstop en een importterugval in China. De Chinezen ondersteunden eerder de wereldmarkt door grote hoeveelheden op te kopen, maar zijn nu grotendeels van de markt. Maar vorig jaar werd een gemiddelde melkprijs gerealiseerd van 42 cent. Ook toen financierde Rabobank op 34,5 cent, wat door sommige boeren als veel te streng werd ervaren.

Markt is beweeglijker

"De markt is veel beweeglijker geworden", aldus Dekkers. "Hele goede en slechte jaren kunnen elkaar afwisselen. Dat vergt anticiperend vermogen." Rabobank krijgt vanwege de prijscrisis, die nog wel eens een beetje erger kon worden, dagelijks wel verzoeken van melkveehouders voor bijvoorbeeld extra krediet of uitstel van betaling. Toch denkt Dekkers niet dat veel bedrijven zullen omvallen. "Ik denk niet dat we faillissementen zullen zien. Een handvol bedrijven zal misschien stoppen."

Laatste reacties

 • ZaadjesBV

  jaja, blabla we zullen zien.
  melk gaat dezelfde weg als de tomaten en komkommer

 • juur

  De RABO   is nog  niet bij de realiteit.

 • info36

  Ze gaan uit met financieren van Franse prijzen.

 • E-Link

  VRAAG: Waarom is China van de markt?
  Waar halen ze nu in ene, de vorig jaar niet aan te slepen, babyvoeding e.d. vandaan? Zo groot zal de voorraad toch niet zijn geweest? 

 • remi123

  De Rabo wil ook graag een stuur hebben en ook graag verkopen. Rabo is gewoon commercieel net als ieder bedrijf. Dus het is het belang van de Rabo niet TE hard te schreeuwen dat er niet meer geinvesteerd kan worden.

 • Frans-Jan

  Ook als je aan DOC kaas levert?

 • Jaap39

  Die hebben lagere kostprijs #6. 

 • leon*8


  weet je wat rabo betekent ?

  Ruimt alle boeren op

 • zeelander

  Je kunt niet altijd de schuld bij de rabo leggen
  Drie jaren geleden begonnen al veel boeren nieuwe stallen te bouwen
  Vooruitlopend op afschaffing melkquotum en dan meer koeien te houden
  Een kind kan begrijpen dat er lagere melkprijzen daardoor komen
  Begrijp wel dat lenen aan de boeren
  Spaargeld van iemand anders is
  En terecht dat de rabo kritisch is

 • japke33

  Gelukkig nemen we de mensen bij de Rabo niet meer serieus. Wel vreemd dat ze zich zelf wel serieus blijven nemen, tot nu toe zijn weinig voorspelling van deze mensen uitgekomen. 

 • groot731

  wat dat stallen bouwen betreft...iedereen zal een keer wat moeten in zijn loopbaan en denk heel veel gewacht hebben tot eind quotering want dan kon iedereen los....degene die structueel verleasd hebben krijgen nu min of meer het deksel op de neus en blijven met een oude stal zitten of met een nieuwe die duur vol moet.

  @ E-link, denk dat china(en andere grootgrutters) niet dom zijn, wisten dat 1 april er extra aanbod ging komen en hebben denk ik verleden jaar voorraad aangelegd en liggen nu achterover te lachen hoe we met de oplopende voorraden heen en weer schuiven.....maar ze zullen een keer weer op de markt komen....gokje volgend voorjaar...

 • tikka


  Raar artikel, wat verwacht men dan dat de RABO gaat zeggen? We zien het niet meer zitten en weten ook niet wat de toekomst brengt voor veel boeren, maar we moeten iets!!

  Groot731, waarom zou china verleden jaar een voorraad aanleggen als men wist dat er vanaf 1 april extra aanbod zou komen (met lagere prijzen tot gevolg)?

 • Tiny1946

  Afspaken maken met colegas een week in de put melken en de fabriek zal wel komen.

 • agratax2

  @Tiny1946. Ik weet niet aan welke fabriek jij levert, maar niet leveren betekent bij veel fabrieken dat je je grondstof weg gooit en daarmee je eigen fabriek (het is een co-op) stil legt.is het dan niet slimmer om met elkaar af te spreken hoeveel zuivel voor redelijke tot goede prijzen kan worden afgezet en de rest eenvoudig niet te maken. Leden hebben toch de macht binnen de co-op en niet de directie met het bestuur??

 • koestal

  Dus je moet aan een fabriek leveren die 34,5 cent betaalt,waar kan ik die vinden ?

 • japke33

  @agratax, eigen fabriek?? Cooperatie?? Denk jij  echt dat de fabriek van jou is? Die fabriek is van de hoge heren, die in een dure auto rijden en een mega salaris hebben.  De leden hebben bar weinig te vertellen, want alle belangrijke beslissingen worden er wel door heen gedrukt door die heren.

 • veldzicht

  agratax2,weleens van de NMA gehoord,als je het probeert komen ze je s,nachts wel van het bed lichten en geven je een boete zodat je het nooit meer probeert.

 • broesder

  Zeelander:   Een lening is geen spaargeld van een ander maar geld dat uit niets gecreeerd is. Dat kunnen alleen banken.

 • alco1

  Broesder. Even nog een correctie. 1/7 deel is wel degelijk spaargeld van een ander.

 • Foxxy

  @Alco, 1/12, maar dat klopt al niet meer!
  euribor is vers gedrukt geld door de ECB

  12 triljoen bijgedrukt !

 • alco1

  De banken buiten de ECB waar wij via van lenen houden hun solvabiliteits verplichting.

 • broesder

  Hoe lang blijven we nog geloven dat het bijgedrukte geld waarde heeft?

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.