Rundveehouderij

Nieuws

Parafilariose duikt op in Vlaanderen

Drongen – In Vlaanderen zijn in april en mei meldingen geweest van parafilariose bij melkvee en vleesvee. Dit blijkt uit de Veepeiler van Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) en Universiteit Gent.

Parafilariose wordt veroorzaakt door een worm die zich in het onderhuids bindweefsel ophoudt en overgedragen wordt door vliegen.

In 2009 werd een eerste geval van parafilariose in Vlaanderen gemeld, toen ging het om een dier dat uit Wallonië kwam. In Wallonië is de parasiet al endemisch, dit lijkt nu voor Vlaanderen ook het geval te zijn. In 2008 is parafilariose in Nederland bij drie geïmporteerde stieren geconstateerd, daarna is er geen melding meer van gemaakt.

De parasiet is te herkennen aan bloederige bultjes die tussen maart en augustus ontstaan. Deze worden veroorzaakt door de vrouwelijke worm die de huid doorprikt bij het leggen van eitjes. Wanneer de bultjes open knappen nemen vliegen de eitjes op en verspreiden die weer. Runderen worden niet ziek van deze parasiet maar lopen wel huid- en vleesbeschadigingen op. Directe bestrijding van de parafilarioseworm is lastig. Het beste werkt vliegenbestrijding om verspreiding van een eventuele besmetting te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.