Rundveehouderij

Nieuws 5050 x bekeken 8 reactieslaatste update:14 jul 2015

Overschrijding fosfaatplafond dit jaar nog niet zeker

Montfoort – "De kans is groot dat Nederland dit jaar meer fosfaat produceert dan toegestaan door Brussel. De verwachting is dat we er flink overheen gaan", zei Harry Luesink van het LEI op een discussiemiddag georganiseerd door de Kamerfracties van VVD, CDA en SGP in Montfoort.

Maar er zijn onzekere factoren. Zo was het fosfaatgehalte in gras vorig jaar uitzonderlijk hoog. De productie over het jaar 2014 is hierdoor 3 miljoen kilo fosfaat extra toegenomen. Dit jaar is het fosfaatgehalte van gras naar verwachting lager, onder meer door het droge en koude voorjaar. Dat drukt de totale fosfaatproductie in mest. Daar staat wel een forse extra groei van de rundveestapel tegenover.

LTO Melkveehouderij komt via een sigarendoosberekening op een geschatte fosfaatproductie van 88,5 miljoen kilo in 2015, vertelt voorzitter Cees Romijn. Daarin is rekening gehouden met de groeispurt die nog de laatste maanden is ingezet. Dat is fors boven het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo voor deze sector. Maar het is de vraag of de andere sectoren wel aan hun plafond komen. Daar komt nog bij dat naar verwachting de komende maanden veel vee alsnog afgestoten wordt, wat de totale jaarproductie fosfaat nog kan drukken.

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Nederland het fosfaatplafond overschrijdt, memoreert Luesink. Het gebeurde in 2009 ook. Dat was de aanleiding om het zogeheten voerspoor in te zetten, dat is de vermindering van de hoeveelheid fosfaat in mengvoer.

Laatste reacties

 • alco1

  Als ik op school alleen een antwoordt op schreef bij een toets kreeg ik alsnog een drie.
  Maw. Het getal 84.9 zegt me helemaal niets als daar geen gegronde berekening bij staat. Ik denk dat wanneer die berekening openbaar wordt, iedereen in de lach schiet.

 • simpel boerke

  @1 door met een getal van 84,9 te komen en niet gewoon 85 of 80, wek je de indruk dat er een serieuze berekening aan ten grondslag ligt, anders kom je niet tot achter de komma uit.

 • Jaap39

  LTO doet dat met de sigarendoosberekening volgens artikel alco1, dan ga je inderdaad in de lach schieten. 

   Het is een understatement om te zeggen dat het verstandig zou kunnen zijn om eens naar de diverse normeringen, aannames en meetmethoden te kijken. 

  Het uiteindelijke doel is al bepaald. Wat nu gebeurd is nog wat gespartel wie wat wel en niet mag. 

 • landboer


  Het doel heiligt de middelen

 • Schraar

  De 84,9 min kg is de fosfaatproductie van de melkveehouderij in 2002. Ik neem aan gewoon aantal koeien + jongvee 2002 maal forfetaire norm.
  Voor Brussel is dit echter helemaal niet relevant. Brussel rekent Nederland alleen af op het nationale plafond van de gehele veehouderij van 172,9 kg fosfaat. In welke verhouding dat tussen de verschillende sectoren geproduceerd wordt doet er niet toe.
  Dus als er fosfaatrechten moeten komen is dat alleen bij overschrijding van de 172,9 mln kg, moet dit ingevoert worden in de gehele veehouderij en moeten deze rechten tussen de sectoren verhandelt kunnen worden.

 • Gerjo-Kompier1

  Waarom grasgroei als oorzaak noemen voor de hoogte van de fosfaatproductie? De forfaitaire normen waarmee men rekent zijn voor aanvang van het groeiseizoen vastgesteld. En deze waren voor 2014 hoger vastgesteld dan voor 2013 en 2015 ! Dat 2014 een goed groeiseizoen was, is puur toeval dat dit samenvalt met de (te)hoog vastgestelde excretienormen voor dat jaar.
  Veel veehouders passen het rantsoen aan de kwaliteit van het ruwvoer, dus het effect op het fosfaatgehalte in de mest kan je niet toedichten aan een deel van het voer. Bovendien voeren veel veehouders nu nog kuilgras uit 2014.

 • wenjroubos


  ja belachelijk toch dat fosfaatproductie nu ineens afhankelijk is van het weer.

  daarmee is het aantal koeien wat we mogen melken ook afhankelijk van het weer ?

  Halen we een keer veel P van het land worden we direct gestraft. Het zou eigenlijk een beloning moeten zijn. Als we meer P van het land halen als dat we mogen bemesten mogen we naar rato meer koeien melken !!!

 • haam

  Met een neerslag tekort van bijna 200 mm zal er nog veel minder gras groeien en word het door mij hier al eerder aangehaalde grassprietjes  quotum niet gehaald  we zitten al in de zomer hoor lei het voorjaar is al voorbij /

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.