Rundveehouderij

Nieuws 25 reactieslaatste update:10 jul 2015

'Ontzie extensieve bedrijven bij fosfaatrechten'

Den Haag – Extensieve melkveebedrijven moeten worden ontzien bij het nieuwe fosfaatrechtensysteem. Dat vindt Wouter van der Weijden, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

In het huidige voorstel wordt er geen onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve bedrijven. "Hiermee neemt de staatssecretaris voor haar verantwoordelijkheid dat er straks minder koeien in de wei komen – wat ze niet wil- , en dat er straks minder weidevogels zijn – wat ze ook niet wil.  Dit beleid is niet goed in evenwicht", zegt Van der Weijden in een vraaggesprek op Radio 1. Van der Weijden vindt dat bedrijven die het snelst zijn gegroeid en de intensieve bedrijven het meest gekort moeten worden.

Handel in fosfaatrechten

Ook over de mogelijkheid voor de handel in fosfaatrechten is Van der Weijden niet geheel positief. "Dan is het risico dat bedrijven die al intensief zijn nog intensiever worden en dat extensieve bedrijven ook rechten moeten gaan aankopen, terwijl ze nog milieuruimte hebben om te ontwikkelen. Dat is eigenlijk niet goed verdedigbaar. Je kunt je wel voorstellen dat verhandelbaarheid komt onder voorwaarden, bijvoorbeeld dat extensieve bedrijven de rechten niet hoeven opkopen en dat die bedrijven die intensief zijn ook echt moeten betalen voor de rechten en dat zeer intensieve bedrijven helemaal niet meer kunnen uitbreiden.

Cowboygedrag

Van der Weijden constateert dat boeren vorig jaar al zijn gaan voorsorteren op het afschaffen van het melkquotum in april. "Er zijn ook boeren die gewacht hebben tot 1 april en toen snel zijn gaan groeien of zelfs koeien uit Duitsland hebben gehaald, want ze wisten: er komt een ingrijpen aan en hoe meer koeien we hebben, hoe meer productierechten we hebben opgebouwd. Dat is cowboygedrag", vindt Van der Weijden. "Er zijn ook bedrijven die op een hele nette manier zijn gegroeid. Maar er is toch iets te veel ruimte geboden en moet er nu ingegrepen worden."

Van der Weijden schreef vorige week samen met Pieter Winsemius, oud-milieuminister tijdens de invoering van het melkquotum een opiniestuk in NRC waarin ze pleiten voor het ontzien van extensieve melkveebedrijven bij het begrenzen van de melkveehouderij.

Laatste reacties

 • eg wel

  Hebben ze bij het CLM meer verstand dan bij LTO?

 • landboer


  Altijd al gehad

 • meuleman


  Komt er misschien toch nog gerechtigheid!

 • mldijkstra

  De man heeft gelijk. Jammer dat de meeste boerenbestuurders een aversie tegen hem hebben.

 • koestal


  Ik ben het niet vaak eens met CLM ,maar nu wel,bescheidenheid siert de mens

 • mtseshuis

  100 punten! Altijd rustig doorgegroeid met altijd genoeg grond voor eigen mest en voerbehoefte, telen zelfs nog deel vh eigen krachtvoer (tarwe). Belachelijk dat we daar nu voor moeten boeten voor de veehouders zonder grond.

 • polsbroek

  Deze man heeft helaas gelijk ,ik kan het wel moeilijk uit mijn strot krijgen.

 • HJ O R

  Dat is een ander (beter) geluid dan dat van LTO.

 • PIETER123

  Zijn dit dan de puinhopen van Schenk als LTO-voorzitter?
  Alleen  voor turbo-groeiers was de belangenbehartiging,er is nu tweedeling.
  Er is helemaal geen draaiboek nu

 • info519  Deze man zit nog op roze wolk. In de veeteelt schrijft hij dat een boer z'n koeien naar buiten moet zodat de boer bij het omhalen de warmte vd koeien kan voelen. Ik ben benieuwd waar hij het langer uithield jl zaterdag tijdens hittegolf, buiten tussen de koeien in de stront of onder geisoleerd dak met ventilaren op stal.....Goede zaak dat ondernemers die durven te investeren in koecomfort en nieuwe stallen beloond worden itt de luie afwachtende boeren die dachten dat je konden groeien obv grond alleen. Laat CLM eens een vergelijking maken met de boeren die weiden en opstallen mbt koecomfort......dan weet ik zeker dat de opstallers er beter uit komen. Niks mis met weiden, mogen ook hogere melkrpijs ontvangen maar kijk aub naar totaalplaatje......Investeren in mestverwerking moet beloond worden om zo de niet duurzame kunstmest te vervangen dmv kunstmestconcentraat....Grond kopen is een keuze, stal bouwen is keuze en koeien kopen is ook een keuze...allemaal legaal dus niet piepen als het anders gaat dat men verwacht....en tenslotte...swinters staan de koeien overal binnen...dus weidemelk is swinters gewoon stalmelk.....

 • peter1939


  dus info 519, Ontzie investeerders in koecomfort......helemaal mee eens..

 • vrije veld


  info519  investeerders in koecomfort?? hun hele leven in de stront!!!!

 • Peltjes

  info 519 Zekers nooit van grondgebondenheid gehoord. Boeren met hun expansie drift zijn juist de veroorzakers van alle beperkingen die over de melkveehouderij worden uitgestort. Lijkt me dan ook logisch dat daar de oplossing van de problemen word gezocht.Ga maar mooi door met je ratrace. 

 • joohoo

  Dijksma neemt besluiten die ze niet wil, hm vreemd.
  Extensieve bedrijven zijn stafbaar omdat ze niet efficient met mineralen omgaan.
  Dus stoppen met deze vorm van veehouderij,          het staat er gewoon!.
  De kringloop wordt verplicht; dus geen akkerbouw
                                             Geen vee in de wei
                                             melkveehouderij wordt de meest intensieve veehouderij of is het al.
                                            Het is een utopie om te denken dat de extensieve bedrijven worden ontzien, hoe graag we dit ook willen.

 • peter1939


  er is toch al wetgeving voor grondgebondenheid??

 • boergert

  Ik zie het verschil niet zo tussen intensief en extensief, tot 6 koeien per ha kun je gewoon de hele zomer volop weiden en door selectief voer aan te kopen kun je als intensieve boer de mineralenstromen binnen je bedrijf goed sturen.  Dus waarom zou een extensieve boer meer recht hebben op groei?

 • auke

  Een extensieve boer heeft meer recht op groei omdat die zijn mest op zijn eigen land kan plaatsen. Omdat die niet voor een mestprobleem heeft gezorgd. Maar zoals het nu staat fosfaatrechten moet kopen om meer koeien te melken. Dit omdat de intensieve boer zijn ruimte heeft opgeslokt.

 • Peltjes

  Inderdaad Auke, maar eerst nog een generieke korting op fosfaat rechten om het fosfaat plafond
  weer op peil te brengen. Dus de extensieve word 2 x gepakt.

 • boergert

  Je kunt iedere akkerbouwer ook zien als een extensieve veehouder moeten alle akkerbouwers dan ook fosfaatrechten krijgen, alleen vanwege hun medstplaatsingsruimte,  Ook dan gaat een intensieve boer groeien, maar dan met de fosfaatruimte van de akkerbouwer. Zelfs als voorstander van beweiden zie ik hier twee zaken door elkaar lopen, fosfaatproductie staat volkomen los van grondgebruik, of fosfaat nu komt van koeien varkens, kippen of van welke diersoort dan ook.

 • auke


  Waar het om gaat is dat iedere boer een fosfaatreferentie heeft gekregen. Intensief boven de nul en extensief onder de nul. Onder de nul betekend dat je dus nog fosfaat op je eigen bedrijf kwijt kunt. Ga je meer melkkoeien houden dan moet je daar rechten voor kopen terwijl je de mest prima op eigen land kwijt kunt. Het krome is dat je je bemestingsruimte wel mag opvullen dmv mest aanvoeren alleen mag je de mest zelf niet produceren. Of je moet rechten kopen.
  Je kunt prima koeien houden alle voer aankopen en de mest afvoeren alleen willen we dat hier niet in Nederland en is afgesproken dat de melkveehouderij grondgebonden is(moet worden). Daarom is het ook onredelijk om te zeggen dat een bedrijf dat nog ruimte heeft die niet mag gebruiken.

 • boergert

  Het gaat in deze om het doorbreken van het plafond in  de fosfaatproductie, niet in intensiteit, door melkkoeien (met of zonder grond) Grondgebondenheid wordt geregeld met de eerdere AmvB.
  Ook gemengde bedrijven met koeien en bv varkens krijgen niet de mogelijkheid hun varkens in te ruilen voor koeien zelfs als dat de totale fosfaatproductie zal verlagen.  Je kunt dus rustig groeien in zoogkoeien of ander mestvee.
  De 'afspraak' over grondgebondenheid heeft vooral te maken met de mogelijkheid om koeien te weiden. Tot 6 koeien per ha huiskavel is dat heel goed mogelijk.

 • auke

  Je moet niet naar andere sectoren kijken die doen niet ter zake het gaat om het fosfaatplafond voor melkkoeien. Het gaat ook helemaal niet om weiden van koeien dit doet allemaal niet terzake. Waar het om zou moeten gaan is hoeveel fosfaat kan ik op mijn bedrijf plaatsen en dan is het wrang dat wanneer je nog prima fosfaat op je eigenbedrijf kwijt kunt je dit niet mag doen omdat iemand met bv 4 koeien per hectare jou ruimte al opgebruikt heeft. DAT geeft de wrijving.

 • landboer


  Juist Auke en ze moeten straks de weidegangtoeslag wel verdrievoudigen anders blijven alle koeien binnen! Het gaat om de efficientie straks en dat wilde de politiek nu juist niet.

 • eg wel

  INFO119@10,

  Dus boeren die grond kochten zijn lui??!!
  Ik denk dat dit boeren zijn die hebben geluisterd naar lto, en nu worden genaaid.

 • boergert

  In de  meeste sectoren zijn de aantallen dieren gelimiteerd met dierrechten, bij de melkkoeien niet tot nu toe omdat er een andere begrenzing was middels het melkquotum. het lag al jaren voor de hand dat er een nieuwe begrenzing zou komen gericht op de aantallen dieren los van de hoeveelheid grond. Zou de grond gekoppeld worden dan zouden er direct administratieve  constructies ontstaan middels contracten tussen koeienboeren en grondeigenaren. Dus is het heel logisch dat begrenzing alleen van toepassing is op dieraantallen, anders loopt het alsnog uit de hand.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.