Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Natuurweide wil vrijstelling fosfaatrechten voor bio-boer

Noordeloos - De vereniging Natuurweide, belangenbehartiger voor de biologische melkveehouderij, vraagt Staatssecretaris Dijksma om biologisch gecertificeerde melkveehouders vrij te stellen van fosfaatrechten.

Volgens Natuurweide voldoen de via SKAL gecertificeerde bedrijven automatisch aan de Europese richtlijn van een veebezetting die overeen komt met maximaal 170 kilo stikstof per hectare. Biologische melkveebedrijven werken volledig grondgebonden en vallen niet onder de derogatieregeling. Daardoor dragen ze niet bij aan de overschrijding van het fosfaatplafond en is het niet rechtvaardig om biologische melkveehouders te beperken via fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • hietkamp

  Wij hebben toch al fosfaat rechten tocht. Je hebt een simpel formule   aantal hecatres x 80 kg of 90 afhankelijk als je grond monster heb laten maken.

  Ik denk dat de fosfaat rechten pas moeten gaan gelden wanneer je gaat spreken over over productie.  


  Weet niet precies plafon van nederland maar dacht 172,9 miljoen kg fosfaat toch.  als ik zoek op totaal areaal hectares nederland kom ik bij de 2miljoen hectare als ik dat dan  x 80 doen dan kom ik op het plafon uit 160miljoen. Dus een verschil van 12 miljoen, dus als we dat dan weer verdeeld wordt over het land dat in nederland is. Over het geen van wat door boeren gebruikt wordt. Tja dan hebben we toch al systeem ervoor of mooi basis van het verdelen van de rechten.

  Maar ik snap probleem niet hectare x aantal vast gestelde fosfaat is wat je mag gebruiken. Produceer je meer dan moet je land kopen of een contract dat je afzet op iemand anders land (alternatie voor handel van de genoem fosfaat rechten handel)   Dus gewoon alles gaan baseen op een hectare grond klaar. wilden we al in de jaren 80 en heel stikeum is dat nu ook al de beperkende factor. Dus waarom nog weer een systeem er bij.

 • Jaap39

  Geen fosfaat referentie voor biologisch? Het meest inefficiënte systeem moet juist fosfaat maatregelen! Als ik zie hoe buurman bioloog voer aansleept van elders en nooit een auto mest afzet vraag ik me af wie is hier nu gek? 
  Zijn hele kringloop deugt van geen kant. Die kunnen nog veel leren van het gangbare systeem. 
  Bovendien 2 systemen in 1 melkveesector? 

 • Jaap39

  Hoge veebezetting moet ik erbij vermelden! Op dit bedrijf.

 • schoenmakers1

  wat een onzin, maarja het is altijd te proberen, niet geschoten is altijd mis

 • koestal

  Het eerste ,,knelgeval''

 • landboer


  Nou jaap 39 mijn buurman bioloog voert wel mest af en heeft helemaal geen hoge veebezetting! En is het een probleem dat het systeem inefficient is? Zij overvoeren de markt in ieder geval niet . Er is veel te veel van alles omdat iedereen zo efficient is, wees blij dat er ook nog anderen zijn! De bioboeren verdienen goed op dit moment i t t gangbaar en <em>daar</em> gaat het toch om

 • A1967

   Kijk Jaap39 weet hoe het zit, bedrijven die voer aankopen met een hoge veebezetting en geen mest aanvoeren zijn inefficiënt,  daar wordt het dan een stuk simpeler van. Over domme praat gesproken. 

 • PIETER123

  Een bio-boer is een  klaverboer en dus moet de PH van de grond om hoog.
  Gevolg er van is dat fosfaat opname een knelpunt wordt hier door en met deze fosfaat normen de kringloop in de grond lopt deze  helemaal  vast.Met als gevolg zieke koeien en minder gras.Wat is het standpunt van  het  bio-huis die nog onder de vleugels van een  uiteen vallende LTO  staan.Immer deze moet  toch de belangenbehartigen van bio-boeren .Bio boeren willen graag de kringloop gesloten houden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.