height:550px RundveeNieuws

NVM: kleine melkveebedrijven opgeslokt

Nieuwegein – Kleine melkveebedrijven tot 25 hectare, zonder opvolging, worden opgeslokt door de grote jongens. Dit zei makelaarsvereniging NVM, tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers 2015.

Grote melkveebedrijven kopen steeds vaker complete kleine melkveebedrijven op, merken NVM-makelaars. Het gaat niet om grote aantallen transacties, maar het is wel in een stroomversnelling gekomen, mede vanwege nieuwe regelgeving. Denk hierbij aan de melkveewet (grondgebondenheid) en de invoering van fosfaatrechten.

Kleintjes vooral in het Noorden opgekocht

Deze ontwikkeling is vooral te zien in het noorden van het land. Ard Klijsen, voorzitter van de vakgroep Landelijk & Agrarisch Vastgoed van de NVM: “Grote melkveebedrijven kopen de kleinere op. Voor gebouwen betalen ze niet veel. Het gaat hen vooral om de grond. Bij gebrek aan alleen agrarische grond wordt de bebouwing soms op de koop toegenomen.”

De NVM ziet met enige regelmaat dat het opgekochte bedrijf wordt bewoond door de potentiële bedrijfsopvolger die er jongvee gaat houden.

Vraag naar melkveebedrijven beperkt

De vraag en aanbod van melkveebedrijven is beperkt volgens de NVM. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat het aantal transacties van complete melkveebedrijven binnen de NVM is gedaald van 34 in het eerste halfjaar van 2014 naar 25 in de eerste zes maanden van dit jaar. Het aanbod varieerde de afgelopen jaren tussen de 80 en 90.

Beheer
WP Admin