Rundveehouderij

Nieuws 4702 x bekeken 24 reacties

NMV en DDB erkennen fosfaatplafond niet

Montfoort – Zowel de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) als de Dutch Dairymen Board (DDB) erkent het door LTO en NZO vastgelegde fosfaatplafond voor de melkveesector niet. Het plafond zou rechtsongelijkheid geven tussen de verschillende sectoren die wel en niet hoeven te voldoen aan een fosfaatnorm, terwijl alle diersectoren fosfaat produceren.

Als er fosfaatrechten komen in de melkveehouderij moeten deze in alle veehouderij sectoren komen en uitwisselbaar zijn. Ook zien de NMV en de DDB de fosfaatrechten als oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere Europese landen.

Het voorstel om de fosfaatrechten van alle melkveehouders af te romen, is volgens beide organisaties onrechtvaardig. De DDB noemt het een gevolg van slecht beleid wat niet afgedaan kan worden als ondernemersrisico.

Te weinig controle

De overheid heeft in 2002 een fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo met Brussel afgesproken. Vanaf dat moment had volgens de DDB door de overheid voortdurend moeten worden gekeken hoeveel ruimte er nog beschikbaar was. Omdat dit niet is gebeurd zijn vergunningen verstrekt waarvoor op een bepaald moment milieutechnisch geen ruimte meer beschikbaar was.

Melkveehouders ontzien

De NMV noemt bij het voorstel tot afromen dat als eerste de melkveehouders die niet zijn gegroeid of extensief produceren, moeten worden ontzien. Maar ook van de fosfaatrechten van melkveehouders die rechtmatig en binnen hun vergunning produceren, moet de overheid volgens de belangenorganisatie afblijven.

De NMV en DDB gaan genoemde punten inbrengen bij het Rondetafelgesprek fosfaatplafond dat vandaag (10 juli) in Montfoort plaats heeft.

Laatste reacties

 • tikka


  Is de ondernemer die inzette op groei niet zelf verantwoordelijk? Er was immer al meerdere malen aangegeven mocht het sectorplafond worden overschreden dat er dan dierrechten zouden komen, later heeft men er fosfaatrechten van gemaakt.

   

  Nu willen ze ook nog fosfaatrechten weghalen bij sectoren die niet over het plafond zijn gegaan en waar ook legale vergunde dierplaatsen aanwezig zijn.

 • Klaasvaak

  Wij rekenden tien jaar geleden op school al met afschaffing van het quotum. 
  De laatste twee/drie jaar hebben boeren zelf het heft in handen genomen omdat er vanuit de politiek geen signaal kwam dat et beperking aan de groei zou komen.
  Op basis van mestverwerking mocht men groeien.  Dat was voor veel ondernemers het sein om uit te breiden.  Echter de stallen waren nog niet klaar of we kregen zwaardere mestverwerking in december. Hier was nog mee te leven.  In april kregen we de grond gebondenheid, daar is ook Door boeren op geanticipeerd met behoorlijk wat tegenzin. 
  Is het dan gek dat er volle bak koeien worden gekocht omdat het een referentiejaar dreigt te worden. Men wilde niet nog een forse investering om de stal gevuld te krijgen. 

  De regels worden tijdens het spel verandert,
  Dat is punt waar de beide partijen moeite mee hebben.  En terecht!!!

  Kostprijs gedreven maatregelen!

 • leftturn

  in de linkerhand de microfoom om deze onzin rond te schreeuwen en de rechterhand openhouden om nog wat extra steun los te peuteren in Brussel. zeuren om de lage melkprijs en toch nog wat meer willen melken.
  waarschijnlijk willen ze ook en over het plafond en toch nog de derogatie behouden.
  men mag al blij zijn dat er geen koerechten komen, binnen je fosfaatplafond kun je minimaal 10-20% groeien in dieren door efficientie.
  intensief heeft rechten dankzij de derogatie, van een rare kronkel gesproken. 

 • zon

  Wat een nonsens over die ongelijkheid tussen de sectoren.
  Weten die organisaties dan echt niet dat er bij de varkens en kippen ook grenzen zitten aan de groei,dit is dmv de dierrechten.komt ongeveer op hetzelfde neer als fosfaatrechten.
  Wat ik ervan begrijp geeft fosfaatrechten zelfs nog ruimte in uitbreiding,bij varkens en kippen rechten is dit zelfs niet het geval.

  Om zulke valse redenen te gebruiken om andere sectoren te beschadigen is droevig.

 • Koen Franken

  En zo gaan we maar verder met het ALTIJD maar de schuld geven van eigen gemaakte fouten . Jullie vergeten nog de bank , zij hadden geen geld moeten verstrekken voor een nieuwe stal !!

 • eg wel

  N.M.V./D.D.B. waren niet betrokken bij het bespreken van het plafond???!!
  L.T.O. bepreekt het liever met N.Z.O.
  Hoe bizar wil je het hebben.

 • tonny60

  Is wel iets voor te zeggen zoals de NMV zegt
  Geiten en vleesvee kennen geen plafond en mogen doorgroeien
  De vergistingsinstallaties waarvan het digestaat als mest wordt aangewend mogen covergistingsmaterialen toevoegen waardoor de hoeveelheid eindproduct op de overvolle mestmarkt groter wordt
  Varkens en kippen hoeven niet grondgebonden te worden.
  en de melkveehouderij zit met die eis van grondgebondenheid toch al in een meoilijke positie.

 • kremer

  @Frank Jansen een stal is eens af dan moet je wel nieuw bouwen om aan dieren welzijns eisen te voldoen. Bij mij persoonlijk is de Bank de reden dat ik moet groeien.

 • Foxxy

  Eindelijk belangenbehartiging naar mijn hart !

  Uiteindelijk ligt de eindverantwoordelijkheid bij de grootste baas !

  Dan is het wel heel makkelijk om de schuld bij de individuele ondernemers (lees het personeel ) te leggen,  waarvan grote delen niets verkeerd met betrekking op regelgeving hebben gedaan! 

  Juridisch bijzonder onhoudbaar! 

 • HJ O R

  LTO sprak bij monde van Siemjan van bevrijdingsdag.
  FC sprak bij monde van Sybren Attema van gouden kansen voor de melkveehouderij.
  Beiden zijn ze geen boer meer, en hebben ze het zinkende schip verlaten.
  De achterblijvers met name bij LTO willen er nu via criminele weg het beste van maken.
  LTO zoekt trouwens nog een nieuwe (criminele) voorman, FC en de Rabo hebben hem samen in de aanbieding in de vorm van Sjoerd Galema, hoe krom wil je het hebben.
  DDB en NMV zet h'm op, succes!!!!!!!!!!!

 • japke33

  Gelukkig zijn er nog partijen zoals NMV en DDB, die niet met alle winden mee praten. Die vechten voor hun achterban.
  LTO heeft ons opgezaleld met dit plafond. Zij hadden nooit akkoord moeten gaan. Hebben ze de boeren gevraagd wat zij wilden? En nu zijn de mannen die dit beslist hebben, over onze rug, vertrokken. Wat zullen die tevreden met zichzelf zijn
  Wie nog lid is van LTO, opent nu eindelijk eens zijn ogen (zou je toch zeggen). LTO maakt de hele sector kapot.

 • gjh

  japke 33 JUIST jij snap het . perfect geformuleerd

 • joohoo

  In geval van dierrechten was er sprake van grondgebondenheid ,door te kiezen voor fosfaatrechten is de grondgebondenheid los gelaten.
  LTO leid hier gezichtsverlies.
  Dijksma heeft de kamer fout voorgelicht.

 • leftturn

  twee partijen die nergens aan tafel zitten, komen vertellen wat je graag wilt horen. benieuwd of ze ook de boete betalen als je er overheen gaat.
  fosfaatrechten geeft een onbehoorlijk voordeel tov varkens en kippen en toch blijven zeuren. 15 tot 20% uitbreiding mogelijk zonder kosten!

 • DJ-D

  Kun je een uitleg geven met getallen hoe die 20 procent uitbreiding mogelijk is? Ben niet goed thuis in de kringloopwijzer.

 • bramegberts1


  Heeft er wel iemand eens het idee geopperd om het voor te leggen aan de ACM ( mededingingsautoriteit) lijkt me sterk dat zij hiermee zomaar akkoord gaan. Over concurrentievervalsing gesproken !!!

 • Schraar

  Goede inzet van de NMV en DDB. Als Nederland binnen het nationale fosfaatplafond van 172,9 mln kg moet blijven zullen alle sectoren fosfaatrechten moeten krijgen anders is dit ondanks invoering hiervan in de melveehouderij nooit te garanderen. Dus ook geiten, mestkalveren, enz...
  En om te zorgen dat deze voor iedere veehouder onder dezelfde condities te verkrijgen zijn moeten ze ook vrij verhandelbaar tussen de sectoren worden. Als dat niet gebeurt dreigt grote rechtsongelijkheid doordat melkveehouders zich blauw moeten gaan betalenvoor fosfaatrechten, varkensboeren voor een habbekrats fosfaat kunnen kopen (varkensrechten zijn t.o.v. oude melkquotumprijzen spotgoedkoop) en geitenhouders voor niets fosfaat krijgen. 
  Natuurlijk gaat de melkveehouderij dit niet accepteren. Daar komt ook nog eens bij dat de melkveehouderij alleen grondgebonden mag groeien en andere sectoren dit (nog) niet hoeven. Ook dat is al rechtsongelijkheid.

 • Schraar

  De NMV is trouwens intensief betrokken bij het overleg over de melkveewet en het fosfaatplafond, voor degenen hierboven die dit nog niet weten.

 • tonny60

  klopt schraar,misschien is de NMV wel leidend in deze

 • Foxxy

  Dus,vroegah stal voor 60 koeien, 80 koeien er in,top managen,financiering lospeuteren bij bank, voor 100 koeien nieuwe stal bouwen! 

  Nu stal voor 60 koeien, 80 er in,fosfaatrechten voor 80, bent al top manager, dus 20% uitbreiden is niet haalbaar..  Fosfaatrechten bijkopen, NB vergunning, Forfaitaire mesttoestanden,  welke financierder wil daar überhaupt mee het schip in? 

  De meeste eerste generatie ligboxen stallen zijn versleten ! Bouwen met slechts 20% uitbreiding is niet afdoende om de meerkosten van de financiering op te vangen !
  Feitelijk draait de overheid juist de bedrijven de nek om,die ze juist graag willen houden !

 • leftturn

  als wij meer varkens of kippen willen houden moeten wij ook rechten aankopen, stal bouwen, nh3 reduceren, nb wet/pas. verder vanaf 2013 vergaande welzijnsmaatregelen. alle stallen van 20 jaar en ouder zijn al verbouwd, kunnen we ook niet elders terugvangen.
  grondgebonden is nergens meer vastgelegd nu, dus die vlieger gaat ook niet meer op.
  verplicht luchwassers ook op bestaande stallen, kan zo nog wel even doorgaan. volgens mijn bescheiden mening zit de melkveehouderij nog altijd niet aan de verkeerde kant van de lijn. 
  wat alle diersoorten zonder fosfaatrechten betreft: volledig gelijk.

 • eg wel

  @ 18 & 19,
  Uit alle publicaties blijk dat het fosfaat plafond is geregeld door l.t.o. en n.z.o,
  l.t.o. doet er alles aan om de n.m.v. zo veel mogelijk op afstand te houden.
  Simpelweg omdat de n.m.v niet meelult en er een eigen mening op nahoud waarvoor je alleen maar respect kunt hebben, ook als het niet in jou straatje past.

  De harde landing is een feit, en de boeren die maatschappelijk hebben geinvesteerd
  (in grond) zijn door hun l.t.o genaaid.
  Lekker zo`n belangen behartiger.

 • alco1

  Iedereen wist dat er na de afschaffing van het melkquotum meer melk zou komen.
  Dat hebben we ook veelvuldig beschreven in reacties. 
  Dat de melkprijs er niet door beinvloed zou worden, gezien het maar een druppel zou zijn, maar dat de kostprijs wel belangrijk zou worden. Maar liever dat dan al dat geld uitgeven naar de ouderen tehuizen werd er gezegd.
  Dus nu lopen te schreeuwen dat het uit de hand loopt komt van mensen die niet goed op de hoogte zijn van realisme.
  Laat dat nou ook de bestuurders zijn die ineens beginnen over plafonds e.d.
  Ook laten LTO aanhangers alweer de kop hangen met gezegden als we moeten de intensieve sector niet achterna en de samenleving pikt het niet. Want daar is totaal geen sprake van bij dit onderwerp.
  Het beste wat de regering kan doen is zich nergens mee te bemoeien en de markt zijn werk zal doen. 'beschermen' werkt alleen maar averecht. Voer alleen controle uit op het algeheel beleid.  


 • joohoo

  FC heeft er op ingespeelt door enkel tijdje geleden een nieuwe verwerking te bouwen in Friesland.Ze hadden de uitbreiding nodig voor de extra melk na het qouta tijdperk!!.Ze hebben er sumier bijverteld dat de kostprijs het belangrijkste was en dat deze dichter bij de 25 dan bij de 30 cent moest blijven gezien dat alles op de werldmarkt  werdt afgezet.
  De kaarten worden opnieuw geschud en er zullen enkele het spel verlaten.
  Laat je de kop niet gek maken.
  Wie de grond heeft heeft de toekomst en heeft de intensieve melkveehouder in de hand.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.