RundveeNieuws

Mengproces stuurt efficiëntie het meest

Apeldoorn – Een jaar na de introductie van het concept Gemengd Voeren 2.0 brengt Agrifirm tussentijdse resultaten van vervolgonderzoek op veertig melkveebedrijven.

Belangrijkste conclusie: focus op gemengd voeren brengt minder selectie van voer door koeien en daardoor een hogere voerefficiëntie. Gemiddeld realiseren de bedrijven een verbetering van de rantsoenefficiëntie van 0,12 kilo meetmelk per kilo droge stof na zes weken. Die verbetering kent vier belangrijke oorzaken. De invloedrijkste is aanpassen van het mengproces, daarna volgen de plakwaarde van het rantsoen, aanpassingen in het rantsoen en de deeltjeslengte van het ruwvoer.

Plakindex

De gevonden cijfers stroken met de bevindingen van negen bedrijven in het eerste jaar. Agrifirm vindt dat aantal toch te klein om harde conclusies uit te trekken. Ook wil de voerfirma een betere onderbouwing en nauwkeuriger inschatting van de ‘plakindex’; een waarde die aangeeft in welke mate de voerdeeltjes letterlijk aan elkaar plakken en daarmee selectie door de koeien aan het voerhek onmogelijk maakt. Vervolgonderzoek is daarom ingezet. De volgorde van beoordeling in het concept bestaat uit vijf stappen: Selectie, deeltjeslengte, plak, mengvolgorde en mengtijd en de voermengwagen.

Rantsoenefficiëntie

Investeren in rantsoenefficiëntie is direct geld verdienden zo stelt Agrifirm. Bij een opname van 19 kilo droge stof per koe betekent een verbetering van 0,12 kilo melk per kilo droge stof 2,28 kilo melk meer uit hetzelfde voer. Bij de huidige melkprijs levert dat €0,68 per koe per dag. Bij 100 koeien is dat €68, ofwel €24.800 op jaarbasis.

Lees meer over dit onderzoek in Boerderij, vakdeel veehouderij van 21 juli

Beheer
WP Admin