Rundveehouderij

Nieuws

Melkstal bepaalt keus activiteitenmeters

Doetinchem - Bij de aanschaf van activiteitenmeters kiest meer dan de helft van de melkveehouders voor systemen die bij het melksysteem of de melkrobot horen.

Dat blijkt uit een enquête door het blad Melkvee onder vierhonderd boeren. De service van de melkmachinedealer en de korting op sensoren blijken doorslaggevend bij de keuze. Alles bij één toeleverancier is veelal het parool, want dat 'ontzorgt' de veehouder doordat optimaal te koppelen is tussen diergegevens en het managementprogramma alsmede de poorten en voerstations. Een op de vijf veehouders kiest juist voor een systeem op basis van de eigen behoeften en wensen. CRV's totaalpakketten scoren goed in deze groep.

Extra toepassingen

Veehouders blijken weinig gebruik te maken van de extra toepassingen die activiteitenmeters de laatste jaren gekregen hebben. Metingen rondom herkauwactiviteit, plaatsbepaling en diertemperatuur worden slechts door een op de zes veehouders gebruikt.

Over de levensduur van de sensoren zijn de veehouders minder te spreken. Bij alle merken is vrij veel uitval bekend, die gedurende de garantieperiode goed wordt verholpen.

Leveranciers

Van de sensoren wordt 45 procent geleverd door Nedap, 25 procent door SRC, 12 procent door Delaval en de rest door Agis en kleinere partijen als IceRobotics, Fullwood en Medria.

Of registreer je om te kunnen reageren.