Rundveehouderij

Nieuws 16222 x bekeken 37 reacties

Melk kostendekkend na akkoord minimumprijs

Parijs - Franse melkproducenten krijgen 4 cent per liter meer voor hun melk om te voorkomen dat ze verlies lijden.

Dit hebben vertegenwoordigers van zuivelboeren, de zuivelindustrie en de distributieketens vrijdag op het ministerie van Landbouw in Parijs afgesproken.

Verhoging minimumprijs leidt tot onrust

De verhoging van de minimumprijs geldt tot december en komt tijdens grote onrust onder veehouders. Protesterende veehouders hebben van maandag tot vrijdag op tal van plaatsen in Frankrijk, vooral in Normandië en rond Lille, Lyon Clermont-Ferrand met trekkers en autobanden wegen geblokkeerd.

Franse boeren blokkeren op 24 juli de ingang van de Elle & Vire melkfabriek in Condé-sur-Vire in Noordwest-Frankrijk.

Wegvallen gulle steun

De veehouderij is in een diepe crisis, mede door het wegvallen van de ooit gulle Europese steun aan boeren. Volgens de Franse veeboeren is er ook oneerlijke concurrentie uit andere Europese landen. De minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft donderdag Europese collega's gebeld over de crisis. Ze komen 7 september bijeen. Volgens de krant Le Monde verdient een Franse veeboer €3,70 euro aan een kilo rundvlees en kost de productie hem €4,50.

Laatste reacties

 • boerbarg


  past ons ook wel

 • bertes

  wat gebeurt er met de nederlandse boer, als die een buitenlandse melkwagen leeg laat lopen. of met de giertank, het binnenhof, in Den Haag besproeit????????? krijgt die dan de rekening

 • koestal

  dus voor iedereen

 • vandenbrand

  de nederlandse boer is geen 'vechtjas' ,zoals de franse .hij is lui. daarom zal hij altijd in de moderne slavernij blijven, en uitgebuit worden.

 • peter 103

  Hier in Nederland krijg je direct de ME op je dak, en hier zien ze boer boer het liefst op houden te boeren dit in tegenstelling tot in Frankrijk .

 • lammerink

  Dat is dan een europa

 • metal

  De meeste boeren in Nederland stonden toch achter LTO het quotum moest weg lang leve het vrije melken veel koeien liefst 200 anders tel je niet mee.
  Het quotum is nog geen 2 maanden weg en de heren klagen steen en been .
  Ik hoop dat er veel van deze LTO heren met hun grote stallen naar de K..... gaan .
  Eigen schuld .


 • wmeulemanjr1

  De Nederlandse boer leent gewoon. Mag het ietsje meer zijn?

 • gjcamps


  Dit mag toch niet volgens de EU, een minimum prijs afspreken is toch kartelvorming. Verder zorgt dit voor ongelijke concurentie tussen boeren. Een Franse boer zal nu niet minder gaan melken, een Nederlandse boer (gedwongen) wel.

 • Mozes

  In hoeverre is die 4 cent extra een sigaar uit eigen doos? Als volgend jaar de melkprijs weer aantrekt krijgt de Franse boer dan dezelfde melkprijs als bij ons of blijft hij er nog lange tijd 4 cent onder zitten? Dat dus die 4 cent wat ze nu extra krijgen in feite een lening is die ze in tijd van betere marktomstandigheden weer terug betalen? 

 • BO(skabout)ER

  Franse boeren snappen het ook niet helemaal.

 • tikka


  4 cent extra op de minimum VOORSCHOTPRIJS. Sigaar uit eigen doos dus.

 • Fermer

  @Mozes, dit is gelijk aan de interventie, men zet een minimum in de prijs zodat je niet direct hoeft te stoppen, maar op het moment dat het beter gaat (volgend jaar?) komt die melk op de markt en houdt een prijsstijging tegen. Franse boeren kleggen er eerder het bijltje bij neer, en deze ingreep houd hen aan het werk. Zoals ik al vaker zeg, de politiek regelt het allemaal.

 • Foxxy

  Tsjah,  als politicus klappen krijgen,  of gemeenschapsgeld weggeven! 

  Het is geen oplossing,  maar je krijgt geen klappen! 

 • agratax2

  Het ANP zou er goed aan doen zijn woorden zorgvuldiger te kiezen. Een Franse veeboer verdient Euro 3,70 aan een kilo rundvlees en de productie kost hem Euro 4,50. Hier lees ik uit dat een kilo rundvlees af boerderij Euro 8,20 kost. Het bericht moet dus zijn 'Een Franse veeboer krijgt Euro 3,70 voor een kilo rundvlees en de productie kost hem Euro 4,50'.

 • Koen Franken

  Een Nederlandse boer is realisticher , dit hoort gewoon bij het vrije ondernemerschap . Als je hier niet tegen kunt of wilt , dan moet je een baan buitenshuis gaan zoeken .

 • joannes

  Die Franse Boeren hebben gewoon gelijk. Politicy verhogen de goedkope producties middels subsidies in Oost Europa met gemeenschapsgeld en laten de West Europese boeren verstrengelen in extra overheidsregels.

 • Mozes

  @joannes, zolang wij in Nederland veel meer melk en vlees produceren dan dat wij in eigen land nodig hebben kun je Oost Europa toch moeilijk verwijten dat zij teveel produceren. 

 • LUCTOR


  Het file probleem is voor 4cent opgelost kunnen ze hier nog wat van leren. 

 • varitron270

  men moet veen minium melkprijs invoeren voor de melkfabrieken want nu sluiten ze contracten af met de retrail en daarna wordt de melkprijs bepaald
  de melkfabriek moet eerst de inkoop prijs van de melk bepalen en daarna met de retrail onderhandelen probleem opgelost

 • AtzeB

  Zou mooi zijn als wij zo eens actie zouden durven voeren.. 

 • zeikamp

  Kostendekkend met 4 cent extra? Weten we iets over de gemiddelde kostprijs van een liter melk in Frankrijk? 

 • Willem29

  4 cts erbij zou de melkprijs op 34 cts/kg brengen.
  De 4 cts betreft slechts 40% van de melk. De melk die als huismerk in de supermarkt terecht komt en een aantal andere produkten. Dus 1,6 cts / kg geleverde melk. In Frankrijk wordt jaarlijks onderhandeld tussen de industrie en de groothandel om de jaarprijzen vast te stellen. Deze waren al op een boeren melkprijs van gemiddeld 34cts gebaseerd !!!
  Vanaf half september tot décember. Dus op jaarbasis ruim een kwart van de tijd, dus 0,25 x 1,6 cts = 0,4 cts. 
  4 cts zijn in werkelijkheid 0,4 cts...!
  Verre van kostendekkend, ook in frankrijk.
  Daarbij heeft de melkindustrie al kenbaar gemaakt geen gegarandeerde minimum prijs te kunnen betalen. 
  De groothandel, Michel Édouard Leclerc, heeft duidelijk gemaakt goede en goedkoper produkten in het buitenland te kunnen kopen.
  Weinig franse melkveehouders geloven in positieve effecten van het gesloten akkoord. Xavier Beulin, voorzitter van de Fnsea en de minister proberen wat rust op het platteland terug te krijgen.
  Veel melkveehouders in europa produceren meer melk in een verminderde markt. Structureel verandert et niets aan dat feit een boer niet in kan spelen op de markt, en belang heeft bij meer produceren alhoewel dat schadelijk is voor het marktevenwicht en hij/zij minder omzet draait bij meer melk volume.

 • koestal

  Als dit niets oplevert voor de boeren ,krijg je deze problemen weer ,ze weten nu hoe het moet. Boeren krijgen op deze manier nog wat macht. Anders staan ze met de rug tegen de muur.

 • Rebbie


  Da's geen melkfabriek blokkeren (zie foto bovenaan) maar gewoon afval dumpen.

  Scheelt ook weer in de kosten!

 • melkveehouder .

  Na het lezen van de 25 voorgaande reacties en het artikel weet ik nog altijd niet wat de franse boeren uitbetaald krijgen voor een liter melk met bepaalde gehalten. Kan me vergissen, maar dan lees ik dat graag.

 • Hans Sudfryslan

  Bij Lactalis 0,32 ct met gehalten van 3.80 - 3.20 groet uit Bretagne

 • r.zijlmans1

  zo is het Frank Jansen als het er niet voor kan doen moet je wat anders gaan doen. wij inde akkerbouw werken al jaren zo.laat ze er maar aan wennen.

 • henktenelshof@hotmail.com

  Ik ben het helemaal met metal eens... goed stukje 

 • joannes

  @Mozes, het zogenaamde terug naar de basis wordt dan een lange en pijnlijke reis. Die redenatie zou minstens een halvering van de NL productie betekenen. En wanneer zoiets met hogere eisen of hindernissen bereikt moet worden; maak de borst maar nat! Dat zal zweten worden voor velen; in de rundvee maar ook varkens en pluimvee sectoren. 

 • Ferm

  @joannes, en wat wanneer we de EU als 1 markt nemen? Dan zou een productiebeperking van 10% , de afzet van de EU naar de wereldmarkt, al een veel kostendekkender afzetmarkt geven.

 • joannes

  Maar @Paysanne ziet men het zo in Brussel, het machtcentrum waar koehandel gedreven wordt met gemeenschapsgelden voor subsidies en straffen met regels? Precies wat nu gebeurd. Dankzij gesubsidieerde productie uitbreiding en een samenloop met Russische boycot´s worden West Europeese boeren nu versneld bij het grof vuil gezet. Logisch dat men gaat protesteren. Aan de vraag en aanbod balans sleutelen en geen alternatieven bieden leidt tot frustraties. 

 • Mozes

  @joannes, de huidige onbalans tussen vraag en aanbod is een gevolg van samenloop tussen wereldwijde ontwikkelingen. Dat wordt en kán niet vanuit Brussel gestuurd worden. Als de politiek een prijs moet garanderen hebben ze geen andere mogelijkheid dan een beschermde markt te creëren. Dat heeft vergaande consequenties voor de gehele samenleving. Het heeft vooral een drukkend effect op de economie, werkgelegenheid en welvaartsniveau. Voor ons boeren betekent het de herinvoering van productierechten waar veel kapitaal in gaat zitten. Iedere generatie moet na bedrijfsovername dat kapitaal er weer uitboeren. Je hebt dan wel een hogere melkprijs maar die hogere prijs heb je nodig om tientallen jaren lang de peperdure bedrijfsovername af te lossen. Dus dat schiet ook al niet op. 
  Het enigste wat je als boer reëel kunt doen is dat wat onze voorouders 120 jaar geleden al in de gaten hadden: je verenigen in coöperaties zodat je de verwerking en vermarkting in eigen hand hebt. Ook dan zullen er tijden met slechte prijzen zijn maar je bent als boer geen machteloze speelbal meer van beursgenoteerde bedrijven. 

 • schoenmakers1

  een goed werkende cooperatie zou een oplossing kunnen zijn, maar meestall als een cooperatie goed draaid komen er de graaiers als aasgieren op af, hier is iets te halen, zie vion en lto, je hebt er totaal niks aan, het enigste waar ze goed in zijn is hun eigen salaris en een negatieve geldstoom creeeren, we hebben maar aan een ding iets, als onze kostprijs niet te hoog is kunnen we vooruit, maar doordat we een cooperatie hebben die namens alle boeren pleegt te spreken is die kostprijs in nederland veel te hoog opgelopen, en daar lopen we nu tegen aan

 • joannes

  Natuurlijk kan het niet vanuit Brussel gestuurd worden @Mozes, dat blijkt maar al te duidelijk. Het gaat om wat ze doen altijd neven effecten heeft die voor het meer en deel negatief uitpakken. Trouwens wat er op wereld nivieau gebeurd, en gebeurd is, heeft alles met Politiek stimuleren en bijsturen te maken. Voor de zuivel, het de laaste 10 jaar zo belngrijke China, is juist een Politiek gestuurd land.  Australie valt bijna in recessie omdat de Chinezen ineens minder geintresseerd zijn in hun steenkool en ijzererts.

 • Bijma

  het is nieuw voor mij dat Frankrijk een minimum melkprijs kent.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.