RundveeNieuws

Maisstengelboorder definitief in Nederland

Gulpen – De maisstengelboorder heeft zich definitief gevestigd in Nederland. In diverse vallen op Zuid-Limburgse maispercelen zijn de motten van de maisstengelboorder aangetroffen.

Deze week werden op de bladeren van jonge maisplanten de eerste eitjes gevonden. Afgelopen jaar werd de maisstengelboorder voor het eerst aangetroffen op diverse maispercelen in deze regio. Dinsdagmiddag kwamen Zuid-Limburgse rundveehouders bijeen op een maisperceel op de Gulpenerberg in Gulpen om zich over de laatste stand van zaken en de bestrijdingsmogelijkheden te laten informeren.

Alert zijn en meteen spuiten

Frank Jeurissen, rundveespecialist bij Agrifirm Feed adviseert de telers heel alert te zijn op deze motten en bij constatering een bespuiting met 125 milliliter per hectare Coragen uit te voeren. “Het beste effect is te behalen als de motten op het hoogtepunt van hun vlucht zijn c.q. met de ei-afzetting bezig zijn,” stelt hij.

Vrees voor gewasschade bespuiting onnodig

Heeft de maisstengelkever een plekje verworven in de mais, dan breken de stengels snel af. Daarmee is de is dit vooral een probleem bij korrelmais. Met het oog op gewasschade hikken telers er vaak tegen het om nu met een spuit nu door de mais te rijden. Volgens Jeurissen is deze vrees onterecht. “We zien dat dit gewas zich nadien goed hersteld.”

Bespuiting tegen schimmels

Een bespuiting tegen schimmels is volgens Jeurissen ook aan te bevelen. Rundveehouders krijgen het advies om tien dagen voor de bloei een bespuiting met 1,5 liter per hectare Retengo Plus uit te voeren.

Jeurissen: “Inclusief loonwerk kost een dergelijke bespuiting circa €100 per hectare. Het rendement van zo’n bespuiting loopt op tot circa €400 per hectare. Minder schimmels resulteert in minder mycotoxinenen in de kuil. Hierdoor wordt de pens van de koe minder belast, wat uiteindelijk resulteert in een hogere voerefficiëntie.”

Beheer
WP Admin