Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

LTO en NZO vragen veehouder naar scheiden koe en kalf

Doetinchem – Het scheiden van koe en kalf na de geboorte roept in de media altijd heftige discussies op.

De beelden van veehouders die in tv-programma's worden getoond worden door de meeste collega-veehouders niet gezien als de dagelijkse praktijk en daarom als misleidend ervaren. Om een goed beeld te krijgen wat dan wel de dagelijkse praktijk is, laten LTO en NZO een enquête onder veehouders uitvoeren. De enquête moet meer inzicht geven in de manier van scheiden van koe en kalf, wat de impact is, wat veehouders het beste moment vinden en waarom. Met de uitkomsten kunnen beide organisaties de werkelijke praktijk beter naar voren brengen in discussies met onder andere overheid en bedrijfsleven. Naast de enquête worden ook de voor- en nadelen van het scheiden van koe en kalf uit de literatuur op een rij gezet.

Meerdere enquêtes

Cees Romijn, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij geeft aan dat er in de toekomst rond meerdere onderwerpen enquêtes worden ingezet. Op die manier kan eenvoudig de mening van een grote groep veehouders worden verzameld die in discussies gebruikt kan worden. Daarnaast hoopt LTO meer betrokkenheid te genereren en die betrokkenheid in te zetten bij lobbywerk.

Laatste reacties

 • joannes

  Wat enquete? En hopen dat de beste praktijken boven komen drijven! Waarom geen marketing campagne voor het scheiden direct na de geboorte? Een met de juiste argumenten! 

 • agratax2

  @joannes. Zul je eerst de juiste argumenten moeten kennen. Ik denk dat we voor de juiste informatie bij onze grootvaders en vaders moeten zijn, zij hebben van een zoogkalf een flessenkalf gemaakt en weten donders goed waarom. Deze argumenten zijn volgens mij nog steeds steek houdend. Ook de biblotheek van Wageningen zal ons duidelijkheid kunnen verschaffen over het waarom en wanneer.

 • joannes

  Er zullen diverse argumenten zijn maar dat wat de Burgers graag willen, het kalf bij de moeder, lijkt natuurlijk maar het gehele bedrijf is gestoeld op de melken van koeien en kalveren gescheiden opvoeden. Alleen al de vraag stellen is de wereld op zijn kop. Fokprogrammas, bedrijfs systemen, de economie enz, alles is op scheiden ingesteld. Terug naar natuurlijk of gezamelijk in diverse kuddes opvoeden, (misschien willen ze de stier er ook nog bij houden) is Utopia. We gaan toch ook niet meer met paard en wagen naar het dorp. Dat er mensen zijn die er aan denken en het mooi vinden is vanzelfsprekend, er zijn altijd mensen die iets anders willen of terug naar ...... het retro gebeuren. Wanneer de marketing het oppakt en er een wollige leuke gedachte van kan maken, protesteert niemand, en zullen burgers, zonder directe belangen, het zelfs met applaus verwelkomen. Precies zo worden boeren van dag tot dag onder druk gezet door mensen met eigen belangen die héél ver van de Boer staan. Vandaar dat de boeren zelf zo handig moeten worden hun producten te verkopen op wat nu en in de toekomst wel functioneerd. 

 • somporn

  Moeder en kind worden ook wel gescheiden,waarom is er kindercreche of opa en oma.
  Dat wordt toch ook als normaal gezien!!!
  Waarom wordt een dier gelijkgesteld met de mensen,is er dan geen verschil meer?

 • LUCTOR

  We zouden alles eens weer een beetje terug moeten schroeven een paar voorbeelden zijn. Vrouwen die borstvoeding geven hebben weinig problemen om weer zwanger te geraken. Vrouwen die eerst carriaire willen maken en dan kinderen raken zeer slecht zwanger zonder kunstmatige ingrepen. Kinderen zgn sleutel kinderen geraken eerder in de problemen dan waar de ouders er zijn. De huige met name holstein koeien hebben steeds vaker erfelijke gebreken etc. Onze varkens worden sterieler gehouden dan in menig ziekenhuis de patienten. Met als gevolg dat beide er bij zijn als er weer eens een natuurlijk virus om de hoek kijkt enz enz enz. Dit zal op een bepaald moment spaak lopen omdat er geen natuurlijk evenwicht meer is. Zo is het natuurlijke evenwicht tussen de boer en de burger al verstoord.

 • f.p.zomer

  Wat zal dit weer voor gevolgen gaan hebben? Ik zie het vuurtje al weer branden.

 • Marco22

  Bij lto is dus weinig praktijk kennis.Weten we dat ook weer.

 • ...............

  Eerst maar eens werken aan alle gebroken gezinnen.

 • WJHDKremer


  Wie kan mij het emotionele verschil uitleggen tussen het scheiden van moeder en kalf na 1 uur ,1 week of 4 maanden?

 • landboer


  Ik wel, hoe langer het duurt hoe meer stress , na 10 min. is er geen stress!

 • veldzicht

  De stierkalveren moeten natuurlijk ook 3 mnd.bij de koe blijven lopen,
  geen discriminatie, wel een beetje lastig als je steeds  zo,n club kalveren in je melkstal krijgt, ik ben bang dat maar weinig boeren het zien zitten ik tenminste niet.en LTO moet zich met nuttiger zaken bezig houden.

 • Trot

  Kunnen we niet eerst betre lto scheiden en de met niet boeren verstand besturende bestuurders van lto over doen naar een club ombenullen want vertellen dat men zo weet wat er leeft kent zijn achterban niet 

 • eg wel

  @landboer,
  10 minuten is wel erg lang, hoe korter hoe minder stres.

 • hornblower

  achja, zulkse vragen doemen alleen vaak op in een welvaart staat. in andere landen hebben ze wel wat anders aan hun hoofd.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.