Rundveehouderij

Nieuws 1338 x bekeken

LDA boekt flink meer omzet in 2014

Rendeux - Laiterie des Ardennes, de tweede Belgische zuivelcoöperatie, heeft over 2014 een omzet geboekt van €453 miljoen euro en een winst van 1,7 miljoen.

De leden ontvingen een melkprijs die licht hoger was dan die van Milcobel (bijna €38 per 100 kilo). De coöperatie boekte hiermee zo'n €70 miljoen meer omzet dan in het jaar ervoor, maar behaalde een lager netto-resultaat. In 2013 bedroeg dat €4,4 miljoen. De leden ontvingen over 2013 wel een lagere melkprijs. In totaal verwerkte LDA vorig jaar een kleine 680 miljoen kilo melk, bijna 80 miljoen kilo meer dan in 2013. De melk werd verwerkt tot melkpoeders, boter, consumptiemelk en room.

Aandeelhouders

De melk wordt verwerkt in de fabriek van Solarec in Rendeux, waar LDA een royaal meerderheidsbelang heeft. De andere aandeelhouders zijn het Franse Avesnois Lait, het Duitse Hochwald (sinds 2013) en het Luxemburgse Luxlait (sinds begin 2014). Alle drie deze partners laten ook melk verwerken in Rendeux.

Voorzichtige reacties

Directeur Sneessens van LDA ziet de melkaanvoer bij zijn eigen leden dit jaar nog niet echt stijgen. De meeste leden reageren volgens hem voorzichtig op het einde van de quotering en zien de prijzen dalen. Veel boeren in Wallonië en Noord-Frankrijk kunnen bij lage melkprijzen gemakkelijk omschakelen naar meer akkerbouw.

Meer leden

LDA heeft in het voorbije jaar overigens nog wel weer een aantal leden bijgewonnen. Ditmaal waren die afkomstig van coöperatie Walhorn. Daarvóór won het onder meer leden van Milcobel en Danone.

Of registreer je om te kunnen reageren.