Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Intensiteit van weiden beinvloedt druk op milieu niet

Wageningen - De intensiteit van beweiden heeft geen invloed op het niveau van milieubelasting. Dat blijkt uit onderzoek van LMM (Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid).

Van 125 melkveebedrijven op zandgrond  is de intensiteit van beweiden vastgesteld. hierop zijn de bedrijven ingedeeld in vier groepen. De intensiteit van beweiden wordt uitgedrukt in GVE-beweidingsuren per hectare. Daarin tellen de beweidingsuren van alle vee mee. De klasse met het laagste aantal uren biedt dus (bijna) geen weidegang.Voor de milieubelasting is gekeken naar de overschotten stikstof en fosfaat per hectare en het nitraatgehalte in het grondwater. Hierbij is teruggekeken naar resultaten over de periode 2009-2012.

Op gelijk niveau

Het blijkt dat  zowel de fosfaatoverschotten als de stikstofoverschotten in alle vier groepen op gelijk niveau liggen. Ook de nitraatconcentraties van de vier groepen lopen nauwelijks uiteen. Op de intensieve bedrijven is wel een grotere aanvoer van mineralen, maar ook een hogere afvoer. Het bestaande inzicht dat beweiden leidt tot meer uitspoeling van nitraat is door dit onderzoek niet bevestigd. Op dit moment voert LMM nader onderzoek uit om eventueel verklarende variabelen als grondwaterdiepte en percentage mais verder uit te diepen.

Laatste reacties

 • koestal

  Nu beweren ze dat de gruttostand  hierdoor achteruit gaat

 • veldzicht

  Dat landelijk meetnet effecten mestbeleid ???? moet wat verzinnen om bezig te zijn,je kan toch zo maar niet geld ontvangen.

 • Elevage

  hallo.............2012!!

 • PetervanKempen


  De geitewollensokken roepen dat een boer die niet weidt, haast milieucrimineel is.

  Laatste kreet was nu echter weer dat veel meer vee nemen slecht was voor de weidevogels wegens nestvertrappen.  Dan heb je ze eindelijk buiten zoals ze roepen dat moet, weer niet goed! De sokjes weten het zelf niet meer en uit dit onderzoek blijkt maar weer een keer dat jokken hoort bij linkse geitewollensokken.

 • blc1

  Zo'n prachtig meetnet  moet je natuurlijk  benutten voor analyses en voor het toetsen van hypoyheses .Zo ontstaat wetenschap  en worden mythes ontzenuwd.

  Goede journalisten rapporteren daar dan over , goed werk weer Boerderij ! Zo blijven we op de hoogte , vaak komen uit dit soort berichten de beste ideeen voort voor verder onderzoek. Zou het nut hebben eens te kijken  naar de meetpunten waar sytematisch lage nitraatgehaltes worden geregistreerd en daar de oorzaak van op te sporen ?

  Ik help graag mee, Herre Bartlema smartfertilization.org

 • farmerbn

  Weiden is niet  slechter voor het milieu maar opstallen is ook niet slechter voor het milieu. Extensief boeren is niet slechter voor het milieu maar intensief ook niet. Het maakt dus allemaal niets uit! Geen reden dus om koeien te weiden of om extra land te kopen.

 • jinkehes

  tip voor de onderzoekers: meet ook uitspoeling naar oppervlaktewater.

 • schoenmakers1

  ze moeten niet alles meten, dan zou weiden wel eens slechter in de boeken kunnen komen, en ja, dat mag toch echt niet

 • Jaap39

  Wat een geneuzel wederom. Laat ze dan ook echt onderzoek doen met de huidige kennis. Niet een conclusie trekken over de gegevens van 2009 .. 2012. Oude koeien uit de sloot halen noemen we dat. 
  En kijk indrdaad maar uit dat je niet te veel onderzoekt anders gaan de koeien definitief de stal in, wat qua mest erg logisch zou zijn.

 • opraap28

  wat hoop regels de laatse jaren voor deze belangrijke veehouders die elke
  dag maar weer druk zijn met het werk op de boerderij en er voor zorgen
  dat wij met ze allen lekker melk producten thuis kunnen eten en drinken

  iedereen groetjes van ed baars uit maarssen

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.