Rundveehouderij

Nieuws 1175 x bekeken 1 reactie

Ierse tieners ontwikkelen mestgasalarm

New Inn - Een alarm dat waarschuwt tegen dodelijke mestgassen in de stal. Dat is in Ierland ontwikkeld door drie jonge meisjes van 15 en 16 jaar bij een uitvinderswedstrijd op hun middelbare school. Ze verbaasden zich erover dat anderen hen niet waren voorgegaan, te meer omdat ze om zich heen zo veel dodelijke ongevallen zagen door gevaarlijke mestgassen.

Het apparaat, dat zo'n €100 aan materiaal kostte, is door Ierse boeren al als een belangrijke stap voorwaarts erkend in de strijd tegen ongevallen door mestgassen.

Het apparaat bestaat uit een sensor die de concentratie aan gevaarlijke gassen in de stal meet. Bij een te hoge concentratie volgt een signaal naar een GSM-unit, die automatisch een waarschuwings-SMS verzendt naar vijf telefoonadressen (familie en/of hulpdiensten). Het geheel wordt bestuurd door een minicomputer (Raspberry-Pi), die draait op een stevig batterijpakket.

Voor de programmering van de computer hebben de meiden zelf gezorgd. Het programmeren van computers is op veel Britse en Ierse scholen onderdeel van het lespakket.

Het wachten is nu op het moment dat het apparaat in serieproductie wordt genomen.

Eén reactie

  • veldzicht

    Fantastische meiden,snel uitontwikkelen en op de markt brengen kan een hoop ellende voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.