height:550px RundveeNieuws

ING: herstel melkprijs in tweede helft 2015

Amsterdam – ING verwacht dat de Nederlandse melkprijs zich gedurende de tweede helft van dit jaar voorzichtig gaat herstellen als gevolg van een aantrekkende internationale vraag. Dat meldt de bank in haar meest recente marktbericht.

Afgelopen juni lagen de melkprijzen, na twee recordjaren, 25 procent lager dan een jaar geleden. Als gevolg van de afschaffing van de quotering is de melkaanvoer flink toegenomen en verkeert de markt in onzekerheid. De lage melkprijzen zijn hier volgens ING echter ‘niet per se’ het gevolg van. Sinds 2007, na afschaffing van de exportrestricties, is immers al sprake van een hoge prijsvolatiliteit.

Eind van dit jaar kunnen de melkprijzen weer boven het langjarig KWIN-gemiddelde van €34,50 uitkomen. ING verwacht een jaargemiddelde van bijna €32 per 100 kilo. Met gemiddeld 18,5 procent lagere prijzen in 2015 en niet of nauwelijks lagere voerkosten komen de rendementen fors lager uit dan in 2014 en 5 procent lager uit dan het langjarige gemiddelde.

De groei van de melkveesector als gevolg van de afschaffing van de quotering wordt volgens de ING afgeremd door de komst van fosfaatrechten. Voordelen van deze fosfaatrechten zijn volgens de bank een betere beloning van de combinatie efficiëntie en duurzaamheid en het bevorderen van innovatie. Nadelig is de extra regeldruk en de benadeling van extensieve bedrijven.

Beheer
WP Admin