Rundveehouderij

Nieuws 3074 x bekeken 3 reacties

Hogere marge maar minder inkomen

Wageningen – Biologische melkveebedrijven realiseren een hoger inkomen per 100 kilo melk dan gangbare bedrijven.

In de periode 2011-2013 lag het inkomen per 100 kilo 6 procent hoger. Desondanks ligt het inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid vaak lager door de geringere omvang in koeien en melkproductie en de extensievere bedrijfsvoering. Dat blijkt uit cijfers van het Bedrijfsinformatienet van het LEI.

Bedrijfseconomisch beter

Door de hogere melkproductie per koe en meer melk per bedrijf en per hectare doen gangbare bedrijven het bedrijfseconomisch beter dan biologische bedrijven. Vooral in goede melkprijsjaren tikken de extra liters van de gangbare melkveebedrijven flink aan in de opbrengsten. In de periode 2011-2013 lag volgens het LEI het inkomen uit het bedrijf op biologische bedrijven gemiddeld op €23.300 per onbetaalde arbeidskracht. Op gangbare bedrijven was dit €34.000. In 2013 lag de gemiddeld omvang van een gangbaar bedrijf op 718.000 kilo melk. Een bio-bedrijf leverde gemiddeld 438.000 kilo melk.

Toeslagen

Biologische melkveebedrijven ontvangen een hogere melkprijs dan gangbare bedrijven. Enerzijds door de toeslag die biologische bedrijven ontvangen. Anderzijds door de hogere vet- en eiwitgehalten van de biologische bedrijven in deze vergelijking. Het verschil tussen de gangbare en bio-melkprijs is in 2015 flink toegenomen naar een verschil van meer dan €0,15. Dit is een gevolg van de ontkoppeling van de bio aan de gangbare melkprijs in 2013. De effecten van deze ontwikkeling zijn nog niet zichtbaar in het Bedrijfsinformatienet.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Dus zelfs met een hogere melkprijs van 15 cent per liter, meer subsidie, geen aankoop kunstmest en zonder (factuur van) bestrijdingsmiddelen , verdienen biologische bedrijven flink minder geld dan gangbare.

  • Vhouder

    over 2015 zullen de biologiche bedrijven er positief uitspringen denk ik

  • koestal

    dus opschalen !

Of registreer je om te kunnen reageren.