Rundveehouderij

Nieuws 5002 x bekeken 25 reacties

Grondgebonden melkveehouders willen stem in regiegroep

Wehl - Verschillende organisaties van grondgebonden boeren willen onder een vlag samenwerken om zo een afgevaardigde in de regiegroep te krijgen.

Deze regiegroep wordt ingesteld door staatssecretaris Dijksma en moet de maatregelen rondom fosfaat uitwerken. In deze regiegroep zitten LTO, NMV, NZO en Stichting Natuur en Milieu. De samenwerkende organisaties vinden echter dat de grondgebonden boeren in deze samenstelling onvoldoende vertegenwoordigd zijn en claimen daarom een plek in de regiegroep. De partners die elkaar nu gevonden hebben zijn VBBM, NFW en FBBF. De aangekondigde maatregelen om de fosfaatproductie van de melkveesector te beteugelen veroorzaken veel onrust bij met name extensieve melkveehouders.

Dupe van overproductie

Het standpunt is dat de grondgebonden melkveehouders de dupe dreigen te worden van de overproductie van fosfaat. Zij vinden dat de overproductie van fosfaat daar moet worden opgelost, waar het probleem is en wordt veroorzaakt. Met een generieke maatregel zoals fosfaatrechten worden alle bedrijven over één kam geschoren en het is daarom van belang dat er een vertegenwoordiger van de grondgebonden melkveehouderij dat geluid kan laten horen in de regiegroep, zo melden de samenwerkende organisaties.

Laatste reacties

 • Peerke1


  Geod zo Wijnand, het probleem moet daar opgelost worden waar het ook veroorzaakt is, namelijk door de intersieve boerenbedrijven.

 • Jaap39

  Waar ligt de grens tussen grondgebonden en niet grondgebonden? Betekent mest afvoeren niet grondgebonden? 
  Hoeveel grondgebonden bedrijven hebben we dan nog?

 • remi123

  Grondgebonden melkveehouders klagen over over de koeien en stalling en intensieve melkveehouders over de grond en mestafzet. Iedere onderneming staat op zich. Ga niet zitten miepen dat er nu ineens te weinig extensieve veehouders in zitten. Komt gewoon op voor de gehele sector en zorg dat het mestprobleem wordt opgelost. Voor de rest: Melken en ant wark!

 • BoerHarm

  Intensiteit heeft niks met fosfaatproductie te maken !

 • Jaap39

  Wordt er niet gezelliger op in de melkveesector.

 • Peltjes

  Jaap 39 Als je mest afvoert word de druk op mest(fosfaat) markt verhoogd. Daar zit dus het probleem.
  Niet bij de boer die geen mest af hoeft te voeren. 

 • Jaap39

  Klopt peltjes#6, maar mijn interesse gaat uit naar diegenen die zelfs nog geen boer boer mest afvoeren. Ik vrees dat die club reeds extreem klein is. Kan iemand daar een zinvolle inschatting van maken?

  Tegelijkertijd is mijn inschatting dan ook dat die grondgebonden persoon een plek in de regiegroep krijgt zonder inhoud. Voor wie gaat deze persoon strijden?

 • Peltjes

  Als die groep echt zo klein is dan zou het toch niet zo groot probleem zijn om deze hun latente ruimte te laten benutten? Dus hun fosfaat ruimte op die grond omzetten in fosfaat rechten.

  In de cbs statusstieken kun je vinden dat 35 % van de melkveeboeren een overschot van meer dan 20 kg fosfaat per ha. hebben. Hoeveel boeren met een overschot tot 20 kg. kon ik niet vinden. 

 • H Renting

  Gewoon mest productie aan grond koppelen. Ben je overal af en komt de mest waar die hoort. Geen uitzondering maken.  Ben nu 25 jaar boer  en heb er altijd zo over gedacht en dat zal ook niet veranderen. 

 • sjoerddehoop1

  Minder dan 5 % van de boeren in Nederland heeft een  biologische bedrijfsvoering. Het varieert  tussen 3 - 5 % per productie groep bij  melkvee, pluimvee, varkens of ander vleesvee.
  Daar komt nog een groep extensieve, gangbare  boeren bij.
  Samen zal het aantal extensieve bedrijven  denk ik,  20 % van de totale groep zijn.
  Exacte cijfers heb ik nu ook niet beschikbaar maar met een beetje google'n in de cijfers van CBS en  van het ministerie o.b.v de meitelling heb je die binnen enkele dagen boven tafel.
  Het gaat er om of deze groep  ook een serieuze plek krijgt.  

 • arenthendriknaber

  Zo ist Renting 

 • frl

  Het is ook schandalig dat je je eigen grond niet op de norm mag bemesten met je eigen koeienmest,dan deugt het fosfaatplafond niet of anderen hebben te veel fosfaat ruimte gebruikt.

 • daan1908


  De  oplossing  is  even  simpel  als  doeltreffend ,  mestverwerking  plus  export  daarmee  schep  je   de  broodnodige   ruimte  ,  dus  kringloopwijzer  en  export voor  de  niet  plaatsbare  mest.

  Doe  je  dit  niet  dan  krijg  je  een  jaren  gehavende  sector .

  Iedereen  met  een  nieuwe  stal,  de  meeste  halfvol , de  mensen  die  nog  aan  het  bouwen  zijn ,  de  extensieve ,  de  biologische  ik  kan  nog  wel  10  voorbeelden   opnoemen  iedereen  claimt  en  terecht  voor  zich  geloof  me  niemand  komt  er  nog  uit  .

  Het  worden  rechtszaken  ,  dure  adviseurs  en  een  verdeelde  sector , dat  is  dus  iets  waar  niemand  op  zit  te  wachten

 • Peet1212

  Het probleem komt door de groeiers en die zitten overal verspreidt
  in Nederland.Ook in het Noorden en dat heeft NIETS te maken met ex- of intensief. Het probleem is er door de export van mest eigenlijk ook niet!!!, maar de produktie wel!!!
  Oplossing: haal de schotten tussen melkvee en de andere sectoren weg en het probleem is opgelost.
  Varkenshouders die dat willen kunnen op een rustige manier stoppen met hun bedrijf zonder de bank achter hun aan. Ook kalverhouders zouden hiermee waardig hun bedrijf kunnen beindigen

 • kolonie


  Het is heel simpel, Melkveehouders die in 2014 mest hebben ontvangen krijgen de helft van de fosfaatrechten.

 • koestal

  grondgebondenheid mag niet afgestraft worden

 • kolonie


  Van de aangevoerde mest moet je de helft van de fosfaatrechten krijgen.

 • wmeulemanjr1

  Voor de show nog even wat grondgebonden melkveehouders erbij slepen. Wat is hier de bedoeling van? Als je grondgebonden bent heb je toch automatisch fosfaat via de grond die je in een lopend jaar in gebruik hebt. Waarom dan ook nog fosfaat te moeten kopen? Laat dat degenen zonder grond maar doen. Maar die krijgen het gratis nadat ze in een lopend quota-jaar al raak hebben gemolken.

 • peter1939


  jammer dat deze club niet snapt dat het gaat om  een ordinair produktieplafond en dus niet om overschotsplafond.......akkerbouwers willen nu ook ineens fosfaatrechten...en koeienboeren willen dan weer bietenquotum....

  beter is om de gelederen te sluiten en  gezamelijk discussie aan te gaan in brussel dat alleen mest meetelt die op nederlandse bodem komt ipv alle geproduceerde mest....

 • landboer


  Juist peter het zijn gewoon dierrechten waar je wat mee kunt rommelen.

 • henky++

  ik ben het helemaal met daan1908 eens

 • BO(skabout)ER

  Ja! Daan1908 heeft helemaal gelijk. Alle mest die niet op je bedrijf kan worden geplaatst moet worden verwerkt. Dus boeren die altijd al veel te veel mest hadden moeten al die mest verwerken. Alle nieuwe boeren met meer mest moeten hun extra mest verwerken. Zo moet de vervuiler groot of klein, oud of nieuw betalen.

 • Peltjes

  peet 1212 Wat lost dat op dan? Varkensboeren komen nu al niet van de mest af omdat ze door de rundveehouders van de mestmarkt worden verdrongen. Je wilt hun rechten opkopen. En waar wil je dan met die extra mest heen? De plaatsing ruimte is al vol. Dus moet je die mest alsnog verwerken. De enigste ruimte die je kunt creeren is door evenwichts bemesting en export.

 • andre.jinke1

  De fosfaat rechten zijn ingevoerd om de fosfaat PRODUKTIE te beperken. Het gaat niet om de plaatsing of verwerking. Iedereen die na 2013 is gegroeid in fosfaat productie heeft bijgedragen aan het overschrijden van het fosfaat plafond.

 • Frederiqe

  GEEN GROND GEEN VEE

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.