Rundveehouderij

Nieuws 3374 x bekeken 1 reactie

Gretige veehouders in Vruchtbare Kringloop Overijssel

Zwolle - In totaal 265 veehouders zijn bijeengekomen voor de start van Vruchtbare Kringloop Overijssel, een initiatief van LTO Noord en veevoerleveranciers Agrifirm en ForFarmers.

Volgens LTO neemt de relevantie voor deelname toe nu er fosfaatrechten komen. In het eerste jaar van Vruchtbare Kringloop Overijssel zijn veehouders aan de slag gegaan met het verbeteren van de vruchtbaarheid van hun bodem. Bodemdeskundige Coen ter Berg stimuleerde de deelnemers tijdens de bijeenkomsten om hun eigen bodem goed te leren kennen. Hij vindt dat boeren vaker de schop in de grond moeten steken. Hoe meer je van je bodem weet, hoe beter je een strategie voor verbetering kunt bepalen en hoe meer winst je uit de bodem kunt halen.

Verdiepingsbijeenkomsten

In de verdiepingsbijeenkomsten later in het jaar worden de KringloopWijzers van de deelnemers besproken en met elkaar vergeleken onder leiding van een deskundige. De KringloopWijzer is een instrument voor veehouders om de mineralenefficiëntie op hun bedrijf in beeld te brengen.

Uiteenlopende redenen voor deelname

LTO merkt dat veehouders om uiteenlopende redenen deelnemen aan het project. Waar de een nog nooit met de KringloopWijzer heeft gewerkt en daar graag meer over wil leren, wil de ander graag de volgende stap zetten en meer ontwikkelingsruimte creëren door efficiënt om te gaan met de bodem."

Inschrijven

Inschrijven voor het eerste jaar kan nog, er zijn nog een paar plaatsen over. In 2016 wordt naar verwachting een vervolgproject opgestart waaraan in totaal 750 Overijsselse melkveehouders kunnen deelnemen.

Eén reactie

  • wmeulemanjr1

    Als je een zeer droog jaar krijgt. Ben benieuwd hoe je dan de kringloop 'rond' kunt krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.